петак, 5. септембар 2014.

Skriveni troškovi kod iznajmljivanja rent a car vozila

Rent a car skriveni troškovi 


U današnje vreme, pripremiti se za putovanje, između ostalog, znači i biti dobro informisan: povoljan smeštaj, dobar restoran, interesantna mesta koja treba obići...
I ono veoma važno kod svakog putovanja - prevoz. Mogućnosti su razne, a za one koji su navikli na udobnost i žele da sami organizuju svoje vreme, iznajmljivanje automobila je najbolja opcija.

Renta car agencije imaju bogatu i raznovrsnu ponudu, a na vama je da odaberete u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Prvi korak je da potražite agencije na internetu i pogledate šta nude i po kojoj ceni (i da li su cene iskazane sa ili bez PDV-a).  Pri tome, imajte na umu i skrivene troškove koji možda nisu pomenuti, ali svakako postoje.


Preuzimanje i vraćanje auta 1. Lokacija: kod većine agencija nije svejedno da li ćete auto preuzeti na aerodromu, ili u njihovom predstavništvu na nekoj lokaciji u gradu (ako ga imaju). Prva varijanta obično je i skuplja. Postoji i opcija da se promeni mesto vraćanja, što takođe može da bude dodatni trošak.
 2. Vreme: agencija može da ima dodatne takse za preuzimanje ili vraćanje auta nakon radnog vremena.
 3. Gorivo: da li je u cenu najma uračunato da vas čeka pun rezervoar, ili se to posebno doplaćuje. 
 4. Kilometraža: neke agencije imaju dnevni limit koji je uračunat u cenu (obično 150 km), a svaki više pređeni kilometar se doplaćuje. Može se desiti i da morate da  doplatite ako želite da koristite auto van zemlje.


Korišćenje auta • Proverite stanje vozila koje preuzimate: pre nego sto se odvezete sa parkinga, pregledajte dobro auto i ubeležite svako oštećenje i ogrebotinu, ma koliko sitno delovalo. Ako nešto od toga nije ubeleženo, tražite od agencije da se naknadno unese. Proverite i unutrašnjost automobila. Korisno je da ovo uradite i pri vraćanju automobila, eventualno i fotografišete vozilo, kako se ne bi pojavilo neko "naknadno utvrđeno oštećenje".
 • Dodatne opcije: sedište za dete, gps navigacija, zimske gume, krovni prtljažnik... u većini agencija se dodatno naplaćuju.
 • Drugi vozač: vozilom može da upravlja samo osoba koja je potpisala ugovor. Opcija da se angažuje još jedan vozač u uglavnom se dodatno tarifira. Ako ćete koristiti ovu varijantu, savetujemo da platite i da sve bude regularno. Oprezno. Ukoliko se, u slučaju nezgode,  ustanovi da vi niste bili za volanom, koštaće vas mnogo više.


Osiguranje


U većini agencija osiguranja se dodatno naplaćuju, neka su obavezna, neka opciona. Standardna ponuda uglavnom podrazumeva:

- CDW osiguranje (collision damage waiver) - osiguranje od štete sa učešćem u šteti, kojim se ograničava odgovornost za štetu nastalu na vozilu. Maksimalni iznos zavisi od vrste vozila koje se iznamljuje. To znači da je unapred ograničena maksimalna  suma koju plaćate agenciji u slučaju štete na vozilu. Ne pokriva oštećenja nastala u unutrašnjosti vozila, oštećenja na gumama i točkovima, oštećenja nastala usled vaše nepažnje i nepravilnog rukovanja... pa je savet da se detaljno informišete i pročitate sve ono što obično piše sitnim slovima na dnu ugovora.

- Kasko osiguranje: većina rent a car agencija ima u ponudi i ovu opciju, gde je cena osiguranja veća, ali je bez učešća u šteti.

- TP osiguranje (theft protection) - osiguranje od krađe sa učešćem u šteti. Određuje se maksimalni iznos koji agencija može da potražuje od vas, u slučaju štete nastale usled krađe vozila ili delova vozila. Ne važi u slučaju da je šteta nastala vašom krivicom ili nepažnjom (otključano vozilo, ključ ostavljen u bravi).

- PAI osiguranje (personal accident insurance) - osiguranje lica, u slučaju povrede ili smrti nastalih u saobraćajnoj nezgodi, za vreme dok traje najam vozila.


Nekoliko saveta za kraj


U slučaju bilo koje nezgode ili krađe obavezno pozovite policiju da napravi zapisnik, čak i ako je vozilo oštećeno na parkingu, dok niste bili prisutni.

Informišite se oko načina plaćanja rent a car usluga: da li se naplata vrši samo u dinarima, ili je moguće platiti u stranoj valuti, kao i da li agencija prima kartice.

Uračunajte depozit koji ostavljate agenciji. On zavisi od vrste automobila, i biće vam vraćen po isteku najma ukoliko vozilo vratite u istom stanju u kom ste ga i preuzeli.
Proverite da li agencija ima neke posebne popuste i pogodnosti (vikend paket, najam na duži period...).

Pogledajte kako se agencija za rentiranje vozila brendira na Internetu, posebno njen web sajt, da li ima online rezervacioni sistem za rent a car, čime se ističe njena ozbiljnost i okrenutost potrebama klijenata.

Dostupnost informacija, pogotovo putem Interneta, može da bude prava smernica za izbegavanje nepotrebnih skrivenih troškova prilikom iznajmljivanja vozila. Informišite se, pitajte, proverite. Najjeftinija varijanta često bude ona koja vas na kraju najviše košta.5 коментара:

 1. odlican i vrlo iscrpan tekst. Treba dobro paziti, skriveni troskovi znaju da budu preveliki. Slicno kao i kod low cost kompanija, mnogu su se upecali.

  ОдговориИзбриши
 2. Vrlo vazna tema pogotovu kada nam je rent a car nesto sto bi trebalo da upotpuni nas odmor. Posebno treba obratiti paznju na ispravnost vozila koje preuzimamo i na tip osiguranja koji rent a car agencije nude.

  ОдговориИзбриши
 3. Sta znaci skriveni troskovi? Svaka rent a car agencija mora svojim korisnicima ukazati na sve uslove iznajmljivanja automobila.

  ОдговориИзбриши
 4. Najnovija opcija je iznajmiti vozilo na duži period pretplatiti se Abonman program. Auto se rentira na mesec ili duže po veoma povoljnim diskontom.
  Cena uključuje: dnevni najam, neograničenu kilometražu, osiguranje sa učešćem u šteti i krađi, 20% PDV.

  ОдговориИзбриши
 5. Moj savet je da birate agencije za rent a car koje na svom sajtu ističu informaciju da nemaju skrivenih troškova. Nisam pronašao mnogo takvih. Unirent, Menadžer rent a car i možda još neka, ko ima vremena da kopa neka pošalje info i o drugim agencijama.

  ОдговориИзбриши