среда, 24. септембар 2014.

Bezbednost na putovanju

Bezbednost rent a car vozila

Bez obzira da li auto iznajmljujete u privatne ili poslovne svrhe, važno je da vas dobro služi u tom periodu i da ga vratite neoštećenog. Nezgode se dešavaju, ali dosta toga se može predvideti i poraditi na sigurnosti automobila i stvari u njemu.

Odaberite dobro parking mesto


Ako ste prinuđeni da auto parkirate na ulici, birajte mesta koja se lako mogu uočiti iz okolnih lokala, kafića ili stanova. Probajte da nađete prometno mesto blizu ulaza u hotel ili parkirajte ispod ulične svetiljke. Garaže su bolji izbor nego parkiranje na ulici, ali vam ni one ne garantuju potpunu bezbednost. Parkirajte sami, čak i kada ste u prilici da to umesto vas obavi osoblje hotela ili garaže.





Stvari koje ostaju u autu nemojte ostavljati na vidnom mestu. 

Krupne stvari spakujte u gepek, a sitnice u kasetu. Prepakivanje je najbolje da uradite pre nego što stignete do mesta gde ćete parkirati, bilo da je to hotelski parking, garaža ili ulica. Uredan i prazan auto je manje zanimljiva meta od onog u kome su na sedištu jakne ili peškiri za plažu. Na taj način privlačite manje pažnje i smanjujete rizik da postanete  potencijalna meta za obijanje.

Ne zaboravite na dodatnu opremu


U renta car agenciji uz auto možete dobiti i raznu dodatnu opremu, o kojoj takođe treba voditi računa:
  • GPS uređaj
  • sedište za dete
  • krovni kofer
  • lanci u zimskom periodu



Uvek se potrudite da sklonite GPS uređaj, opremu za mobilni telefon i drugu sitnu elektroniku. 

Novac, pasoš i ostala dokumenta (polisa osiguranja, ugovor sa rent a car agencijom) obavezno nosite sa sobom. 

U slučaju krađe ili obijanja, ti papiri će vam biti neophodni za prijavu i nadoknadu štete. Takođe, kada se vratite u auto proverite da li je sve na svom mestu

Čak i ako vidite da je futrola za foto-aparat na svom mestu, proverite da li je i on unutra.  Što pre uočite problem ili nedostatak, veće su šanse da nađete ono što nedostaje. 




Iskustvo nam govori da ce lopovi radije ukrasti nego obiti auto. Pored dobro odabranog parking mesta, nije na odmet da primenite još neke sigurnosne mere. Za auto u kome lampica pokazuje da je uključen alarm ili se vidi da je zaključan volan, manje su šanse da će postati predmet krađe, čak i ako su ove mere zaštite samo za pokazivanje.


Prilikom odabira auta u rent a car agenciji, imajte na umu:
  • Što je skromniji model automobila koji iznajmljujete, manje će pažnje privlačiti.
  • Iznajmite auto koji je teže obiti, i koji ima dovoljno veliki gepek ako planirate da u njemu ostavljate stvari.
  • Proverite koji slučajevi krađe i obijanja su pokriveni osiguranjem koje uplaćujete.



Uživajte i odmoru i putovanju, ali ne zaboravite na osnovne mere opreza. Ne zahtevaju mnogo vremena i napora, a mogu vas sačuvati od mnogih neprijatnih situacija.

Нема коментара:

Постави коментар