Rent a car istorijat

Istorijat rent a car industrije


Globalizacija, Internet i dostupnost informacija doneli su nam neki novi način života i donekle učinili da kilometraža i razdaljina postanu relativni pojmovi. Putovanja su sastavni deo života i poslovanja, i verovatno je dosta onih koji su bili u u situaciji da im treba iznajmljeni automobil. A opet, verovatno je malo onih koji znaju kako se ta industrija razvila i kakvi su bili njeni počeci.

Kako je počelo rentiranje automobila


Za začetnika rent a car industrije smatra se Džo Sonders iz Nebraske. On je još davne 1916. godine počeo da iznajmljuje svoj Ford Model T lokalnim biznismenima, kao i onima koji su poslom dolazili u grad. Čak je ugradio i merač kilometraže na prednji levi točak, i naplaćivao 10 centi po pređenoj milji, kako bi nadoknadio habanje svog dragog auta - troškovi amortizacije.
Nije mu dugo trebalo da shvati koliko je ta biznis ideja unosna. Do 1925. godine njegova rent a car kompanija poslovala je u 21 državi širom SAD, proširena i flotom Chrysler vozila vrednih skoro milion dolara.
Naravno, ubrzo se pojavila i konkurencija. Volter Džejkobs počeo je da iznajmljuje desetak Ford Model T automobila, i do 1923. postao glavni Sondersov konkurent. Sredinom dvadesetih godina njegovu kompaniju kupio je Džon Herc, u tom trenutku vlasnik "Yellow Cab" taksi kompanije u Čikagu, i tako je nastala jedna od najvećih rent a car kompanija današnjice.

Razvoj rent a car delatnosti


Drugi svetski rat doneo je, između ostalog, i razvoj železnice na američkom kontinentu. To je povećalo i potražnju za iznajmljivanjem automobila širom zemlje. Na železničkim stanicama putnici su mogli da telegrafom rezervišu auto i preuzmu ga na sledećoj stanici. Srećom, danas imamo pouzdane on-line sisteme za rezervaciju.
Nakon Drugog svetskog rata, rent a car industrija počela je da prati razvoj avio saobraćaja, pa su agencije za iznajmljivanje počele da otvaraju svoja predstvništva i na aerodromima. Ova praksa zadržala se i u današnje vreme.


U Evropi je iznajmljivanje automobila zaživelo nakon ovog rata, kada je 1949. godine u Parizu počela sa radom Europcar agencija. Razvoj je podstaknut širenjem poslovanja američkih rent a car agencija na naš kontinet.

Rent a car u Srbiji


Što se tiče našeg podneblja, početak ove delatnosti vezuje se za otvaranje Aerodroma NikolaTesla 1962. godine. Na početku su to bile globalne rent a car kompanije koje su otvarale svoja predstavništva. Poslednjih godina sve je više domaćih firmi koje se bave iznajmljivanjem automobila. Po svojoj ponudi, poslovnosti i odnosu prema klijentima, moramo priznati da ne zaostaju za svojim konkurentima koji posluju na svetskom nivou.
Savremena rent a car industrija vezana je uglavnom za turizam i za biznis korisnike. U ponudi svetskih turističkih kompanija mogu se naći "fly drive" paketi - avio karta i iznajmljivanje vozila na jednom mestu. Firme se često odlučuju za dugoročni najam automobila za svoje zaposlene, na mesečnom ili čak godišnjem nivou.

Većina rent a car agencija koje posluju kod nas nudi razne pogodnosti:
 • nemate ograničenu dnevnu kilometražu
 • auto možete da rezervišete preko on-line sistema za rezervaciju
 • možete da izaberete klasu automobila koji biste vozili
 • dobijate dodatnu opremu, kako bi vam putovanje bilo bezbedno i komforno

  

Perspektiva


Budućnost ovog načina poslovanja sigurno će dosta zavisiti i od razvoja auto-industrije. Kao i u ostalim oblastima, i u ovoj se dosta pažnje posvećuje zaštiti životne sredine. Pisali smo već o električnim automobilima, a treba pomenuti i pojavu onih na hibridni pogon. Masovna proizvodnja u ovoj grani industije i činjenica da su automobili danas lakše dostupni ljudima, sigurno će uticati na pravac razvoja rent a car delatnosti. 

Pratite naš blog, čeka nas još mnogo interesatnih tema u kojima će uživati pre svega ljubitelji automobila i putovanja, ali i svi ostali koji vole da pročitaju ponešto novo i zanimljivo.

4 коментара:

 1. Rentiranje automobila u bucnosti ce zavisti od ekonomske moci gradjana i cene usluge.Ukoliko se ovaj uslov ispuni iznajmiti automobil bice kao danas iznajmiti bicikl.

  ОдговориИзбриши
 2. Vrlo zanimljiv tekst o istorijatu rent a car usluga i prvim agencijama. To je usluzna delatnost koja ce se sigurno sve vise i vise razvijati i rasti.

  ОдговориИзбриши
 3. Zaiosta interesantan tekstic. Lepo je i nauciti nesto i saznati odakle je sve pocelo.

  ОдговориИзбриши