петак, 3. октобар 2014.

AERODROM NIKOLA TESLA RENT A CAR ILI TAKSI?

AERODROM NIKOLA TESLA RENT A CAR ILI TAKSI?

Beogradski aerodorom „NikolaTesla“ u poslednjih par godina beleži odlične rezultate. Broj putnika koji prolazi kroz aerodrom stalno raste i dostigao je cifru od 3,5 miliona putnika za godinu. Rukovodstvo aerodroma ima još ambiocioznije planove, za nekoliko godina dostići cifru od 5 miliona putnika godišnje i time se približiti aerodoromu u Budimpešti i Beču i tako postati vodeći aerodrom u regionu.

Naravno ova cifra je uslovljenja daljim investicijama na aerodromu kao i boljom organizacijom poslovanja. Opslužiti toliko putnika nije jednostavno.



Jedna od komponenti te bolje organizacije je i reševanja tranporta putnika od i do aerodroma. Situacija nije uopšte ružičasta. Aerodrom je udaljen od centra grada oko 15 kilometara. Ako nemate nekog da vas sačeka na aerodromu sa autom, onda imate problem. Obično veliki aerodromi u svetu se povezuju železničkim prevozom. Beograd je hiljadama milja daleko od metroa, a druga nikakva železnička veza do aerodorma ne postoji.

Od autobuskih veza postoji direktna minibus linija A1 - koji ide na svaki pola sata (u noćnim satima i ređe), i GSP linija broj 72 koja obilazi  prigradska naselja i sela da bi došla do grada, putuje se dugo, i ovu opciju svakom ko pročita ovaj tekst najtoplije preporučujem da je izbegava. Na kraju ostaju taksi i rent-a-car agencije.

Posebna vrsta zvana beogradski taksisti

Taksisti se na aerodromu dele na one koji su registrovani za tu delatnost i tz. „divlji“ taksisti. Razlika je dosta često vrlo mala. Neko koji se nikada nije susreo sa taksistima na beogradskom aerodormu, ništa ne može da ga pripremi za taj susret. Ako ga primete i obeleže kao „laka meta“ biće izložen artiljerskom napadu iskusnih „vukova“. Obećavaće se jeftina, udobna i nadasve „brza“ vožnja do odredišta. Maltene takvu vožnju nikada niste imalu u svom životu. Ako se malo dvoumite, nežno cimanje za rukav može da deluje vrlo ubeđujuće. Dali ćete dobiti obećanu uslugu, znaćete na kraju puta i to je individualno iskustvo - neki stvarno stignu vrlo brzo, pošto vozač mora na vreme da se vrati na aerodorom za sledeći let. Naravno nije stalno tako, većina taksista su ozbiljni i pošteni profesionalci. Ali treba biti svestan i rizika.

Šta je manji rizik?

Osim taksista kada stignete na aerodrom, sačekače vas i dosta veliki izbor rent-a-car agencija. Koje su prednosti? Da navedemo samo neke:

  • Bogata ponudu novih automobila. Svaka firma koja drži do sebe ne sme dozvoliti automobil stariji od 1-2 godine i koji nije opremljen klima uređajem, radiom, putnim kompjuterom, i ostalom opremom za potpuni komfor.
  • Ponuda više klasa automobila. Svaki od nas ima različite potrebe. Nekom treba veći automobil gde će komforno smestiti svoj poveći prtljag, nekom je potreban kombi za više putnika, neko voli mali automobil koji može lakše da parkira u gradu, nekom treba terenac da bi otišao do rođaka na selu, i td.

  • Rezervacija vozila vozila mogu da se rezervišu unapred i iz drugog grada ili države. Rent-a-car agencije prate savremene trendove, koriste interenet i ostale mobilne veze, moguće je da se na primer iz Londona rezerviše vozilo na beogradskom aerodoromu, i da se preuzme u bilo koje doba dana i noći.
  • Fleksibilnost i praktičnost prevoza. U slučaju da treba se ode na više mesta ili više gradova, rent-a-car je najbolja opcija, ne mora da se traži taksi svaki put ili da se traži prijatelj koji će da te poveze.
  • Cena. Neću nikog da ubeđujem da je iznajmljivanje jeftino ili nije, na sajtovima agencija postoji cenovnik, tako da svako može da izračuna šta mu se više isplati. Naravno u jednačinu treba ubaciti i komfor i praktičnost.


Umesto zaključka

Beograd je divan grad koji nudi dosta toga, od provoda, zabave pa do poslovnih šansi, ali zna biti i pomalo neorganizovan i komplikovan. Potrebno je biti dobro organizovan i dobro obavešten da bi se moglo uživati u svim njegovim lepotama. Došli ste na beogradski aerodrom udobnim i brzim avionskim prevozom. Nastavite udobno i sigurno svoje putovanje i još na aerodromu odaberite prevoz koji će vam to i omogućiti.





5 коментара:

  1. Taj problem koji nasa zemlja ima sa prevozom od aerodoroma do nekog od odredista u gradu Beogradu treba svatiti vrlo ozbiljno s obzirom da se moze primetiti sve vece interesovanje turista za nasu zamlju, a i poslovnih dolazaka stranaca. Moje iskustvo je da je minibus A1 uvek pun, autobuska linija 72 podseca me na devedesete u Srbiji, a taksisti su nepouzdani, sto nije slucaj samo za Beograd. Verovarnu su rent a car agencije najbolje i najsigurnije resenje.

    ОдговориИзбриши
  2. Taksi moze da prodje za neku kracu relaciju, ali za duze putovanje ili vise dana nikako nije dobra opcija.

    ОдговориИзбриши
  3. Možda bi bilo jasnije strancima i turistima koji dolaze u Beograd, da postoji i mali uvod o lokaciji Aerodorma. Na primer: Aerodrom Nikola Tesla, ili aerodrom Beograd, se nalazi u beogradskoj opštini Surčin. Veoma prostranoj i ravnoj. Nalazi se na manje od 15 min. vožnje od samog centra Beograda. To je najveći i naravno glavni aerodrom u Srbiji.
    Na samom Aerodromu Beograd posluje više od 10 rent a car agencija. Meni se čini da bi stranci voleli da i ovo znaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stranci mozda voleli da znaju nesto vise i o uslovima i nacinima rezervacije vozila. Kada se dodje na aerodrom, covek je malo zbunjen i umoran od leta, divlji taksisti vrebaju kao jastrebovi i lako odvuku naivne. Rent a car agencije bi mogle malo da se potrude oko animacije i povecanja svoje visljivosti na aerodromu

      Избриши
  4. Po mom misljenju rent a car je bolje resenje jer cete svoj put od aerodroma pa do Beograda uciniti mnogo prijatnijim, bez neprijatnosti koje se neretko desavaju sa taksistima.Vrlo cesto umeju biti neprofesionalni, krajnje grubo se otimaju oko putnika cemu uopste nije prijatno prisustvovati. O bahatoj voznji taksista kroz grad nije potrebno ni pricati.

    ОдговориИзбриши