среда, 1. децембар 2021.

Zašto vozilo smrdi na zapaljenu gumu?

Svako od nas se susreo sa neprijatnim mirisom zapaljene gume bilo u svom, iznajmljenom ili vozilom javnog gradskog ili međugradskog prevoza.

Ovaj miris je veoma intenzivan, neprijatan i izaziva mučninu. Na početku da odmah kažemo da miris zapaljene gume nije obavezno od stvarno zapaljene gume

Postoje nekoliko razloga za javljanje ovog mirisa.


autobus gsp se dimi


Razlozi za javljanje mirisa zapaljene gume


Labava gumena creva


gumena creva u motoru
Gumena creva u motoru vremenom oslabe, olabave ili se otkače. Ako dođu u kontakt sa delom motora koji je dovoljno vruć da ih spali, ispuštaće miris spaljene gume.

Započnite inspekciju tako što ćete ispod haube potražiti labav ili otkačeni gumeni deo koji je došao u kontakt sa vrućim delovima motora.

Kada ga pronađete, pažljivo ga ponovo pričvrstite. Ako sje crevo previše oštećeno moraćete ga promeniti


Prevelik pritisak na kvačilo


Jedan od najčešćih uzroka za javljanje mirisa koji podseća na zapaljenu gumu.

Loši vozači pri menjanju brzina previše dugo i snažno pritiskaju papučicu kvačila, uz istovremeno pritiskanje papučice gasa. Neki drže dosta dugo papučicu kvačila pritisnutu do pola, sa idejom da što brže promene brzinu, posebno u agresivnoj gradskoj vožnji.

Uloga kvačila je da obezbedi glatko menjanje brzina i usklađivanje brzine motora sa brzinom menjača.

Pri tome se javlja trenje i kada se loše i nepravilno menjaju brzine, stvara se toplota koja deluje na lamelu i potisnu ploču, oštećuje ih i kao posledica se javlja neprijatan miris zapaljene gume.

Ukoliko se nastavi sa tom praksom, na kraju će lamela toliko da propadne što mora da se zameni.


Izgorele kočnice


Kod vozača koji često i intenzivno koče, postoji mogućnost da se delovi kočnice “zapale” i deformišu. Učestalo kočenje uzrokuje veliko trenje kočionih pločica (gurtne), nema dovoljno vremena za njihovo hlađenje i na kraju se oni usijaju i proizvedu miris i dim.

Ukoliko vozač oseti smrad, mora da stane kako bi malo ohladio svoje kočnice.

Ali ako se dešava često i uz to se čuje škripav zvuk, onda je vreme za zamenu pločica.


Curenje motornog ulja


Kada na auspuh ili neki drugi vreli deo kane motorno ulje, osetiće se veoma jak smrad, a ponekad se vidi čak i dim.

Ukoliko je problem u motornom ulju, miris izgorele gume se javlja posle pola sata vožnje i nestane kada se motor ohladi.


Curenje rashladne tečnosti


Možda niste znali, ali i prosuta rashladna tečnost ispušta miris zapaljene gume.

Hladnjak koji curi je sam po sebi ozbiljan problem, jer je rashladna tečnost odgovorna za održavanje optimalne radne temperature motora.

Miris je u ovom slučaju signal da obratite pažnju na hladnjak i sistem za hlađenje motora. Ako je počeo da curi, ubrzo može da se desi neki veći problem.


Neispravno grejanje


Kanali sistema za grejanja u vozilima često mogu biti zapušeni prašinom i prljavštinom. Kada posle nekog vremena uključite grejanje, iz njega će početi da se širi neprijatan miris.

Obično ovakav kvar vlasnik ne može sam da reši, nego vozilo treba da pogleda majstor.


Kvar u električnom sistemu vozila


Sve električne žice koje postoje u svakom vozilu imaju plastičnu izolaciju.

Ukoliko zbog nekog razloga dođe do kratkog spoja ili da se dve žice dotaknu, javlja se velika temperatura koja topi ovu plastičnu izolaciju. Topljenje je prosleđeno sa neprijatnim mirisom.

Kvarovi u električnom sistemu vozila moraju što pre da se saniraju i reše, zato što može da dođe do većeg kvara ili čak i do požara.

miris zapaljene gume koji dolazi iz motora

Oštećeni pogonski kaiševi


Neke komponente motora - alternator, kompresor klima uređaja, itd. dobijaju svoju snagu od motora preko pogonskih kaiševa.

Ovi kaiševi koji su napravljeni od gume, su stalno izložene velikom trenju, visokim temepraturama i pritisku. Usled starosti i zamora materijala oni mogu da se olabave pri čemu će dodirnuti vruće delove motora, i pogađate, počeće da smrdi na izgorelu gumu. Ukoiliko se kvar ne popravi na vreme, kaiš može na kraju i da pukne.

Oštećenja rebrastih kaiševa se lako prepoznaju, pošto se uz smrad javlja i škripanje izazvano trenjem.


Produvani dihtunzi (zaptivke)


Blok motora je zapečaćeni nečim što se zove zaptivka ili dihtung. Zaptivka je uglavnom napravljena od silikona ili od azbesta koji izgleda kao presovani papir.

Dihtunzi imaju ulogu da zatvaraju blok motora tako da motorno ulje i rashladna tečnost mogu da cirkulišu oko motora bez mešanja sa mešavinom goriva i vazduha, i da ne ulaze u komore za sagorevanje.

Ako dihtunzi izgube svoju moć zaptivanja, motorno ulje će iscureti na blok motora, plastična creva i druge gumene komponente i oslobodiće se miris zapaljene gume.

Može doći i do većeg problema ukoliko ulje ili rashladna tečnost dospeju u komoru za sagorevanje, čime se smanjuje efikasnost motora i izaziva pojava crnog dima iz izduvne cevi.


Šta uraditi kada se oseti miris zapaljene gume

  • U trenutku kada osetite miris zapaljene gume, ili bilo koji drugi odvratan miris, morate odmah da se zaustavite na bezbednom mestu kako bi pregledali vozilo i utvrdili razlog.
  • Ne dodirujte ništa pre nego što se automobil ohladi
  • Pregled prvo počnite od guma. Pregledajte svaku i vidite da li se neka izduvala ili pukla. Ako su gume u redu, pređite na motor. Mnogo delova u motoru je napravljena od gume ili plastike, možda je neki od tih delova došao u kontakt sa vrelim blokom i počeo da se topi.
  • Ukoliko primetite dim ispod vozila, pogledajte ispod da nije možda došlo do curenja ulja iz kartera
  • Ako ne možete da pronađete problem, nemojte pretpostavljati da je sve u redu, nego zakažite posetu svom mehaničaru.


Zaključak


Miris zapaljene gume u vozilu, bez obzira na to koliko je slab, je vrlo neugodan i uznemirujući, ali je u isto vreme i koristan zato što upozorava na probleme.

U većini slučajeva možete i sami da ih rešite, ali ponekad će možda biti potrebna stručna pomoć.

1 коментар:

  1. Auuuuu, nisam ni znala da razloga može da bude baš toliko. Nisam to doživela u svom autu, ali jesam u vozilima gradskog prevoznika i zasta je grozno. Nepodnošljivo!

    ОдговориИзбриши