среда, 5. јануар 2022.

Da li nas automobili špijuniraju?

moderna tehnologija u vozilima

Živimo u eri velikih tehnološih izuma i razvoja pametnih uređaja, koji se koriste u svim sferama naših života.

Tehnologija donosi mnoge prednosti ali i neke mane i strahove. A jedan od najvećih strahova kod ljudi je da će ih neko preko pamentih uređaja pratiti i špijunirati.

Tehnologija nalazi veliku primenu u autoindustriji


Automobili postaju sve pametniji i brzo su se pretvorili u mobilne računare. Skoro svaki uređaj koji se izbaci na tržište nalazi primenu i u automobilskoj industriji i ugrađuje se u savremena vozila. Nešto što je bilo nezamislivo pre deceniju ili dve, sada se masovno koristi i uzima zdravo za gotovo – putni kompjuteri, GPS navigacija, autonomija u vožnji, glasovne komande, itd.

Rent a car agencije po pravilu koriste nova vozila koja su “krcata” ovakivim pametnim uređajima, što uz sve prednosti, kod nekih od klijenata izaziva strah od kontrole i špijuniranja.


Koncept "povezanih vozila"


Radi se o telemetrijskom i daljinskom povezivanju vozila sa jednim centrom koji je u mogućnosti da prikuplja razne podatke - o njihovoj lokaciji, potencijalnim i stvarnim kvarovima, performansama motora, srednjoj i maksimalnoj brzini, potrošnji goriva, pređenoj kilometraži, stanju pneumatika, itd.

Ko prati trke Formule 1 otprilike zna o kakvom se konceptu i tehnologiji radi.
Povezanost sa vozilom donosi veoma velike mogućnosti. Da pomenemo samo to da operateri iz komandnog centra mogu daljinski da otključaju automobil, da ga lociraju ako je on ukraden, da saznaju da li je vozilo u kvaru i kakve je prirode taj kvar, da budu u stalnom kontaktu sa svojim klijentima i da im pomognu oko navigacije, da ih obaveste da moraju da napune rezervoar, itd.

Neke veće rent a car kompanije u svetu, kao Hertz na primer, već koriste mogućnosti ove tehnologije. U svoja premium vozila imaju ugrađen uređaj nazvan NeverLost koji se nalazi pored radija. Ovaj uređaj ima kameru i može po imenu da pozdravi vozača koji je iznajmio vozilo.

Naravno klijenti su obavešteni o tome i traži se njihova saglasnost o korišćenje takvog vozila.

Stručnjaci i poznavaoci tržišta predviđaju budućnost u kojoj rent a car agenti mogu uživo da razgovaraju sa svojim klijentima, isto kao na šalterima.


Uređaji koji sakupljaju informacije u vozilima


U savremenim vozilima se ugrađuju nekoliko vrsta pametnih uređaja koje mogu da se koriste za sakupljanje informacija.


Mikrofoni i kamere


Mikrofoni i kamere su odavno prisutni u vozilima. Preko njih se ostvaruje vizuelni kontakt sa vozačima, prati se vožnja i dešavanja na putu, može da se utvrdi ko je odgovoran za saobraćajnu nesreću ili prekršaj. Treba istaći da snimak sa kamere (još uvek) ne može da se koristi kao dokaz na sudu.


GPS – Globalni pozicioni sistem (engl. Global Positioning System)


GPS navigacija može da se koristi za prijavljivanje lokacije vozila koji ima kvar, mehaničke probleme ili saobraćajnu nesreću, kao i za traženje pomoći kada su vozila ukradena ili se sumnja da su ukradena, za potvrdu povratka auta posle radnog vremena i slično.


Daljinsko zaključavanje i otključavanje


Kada vozač zaboravi ključeve, iz rent a car agencije mogu daljinski da otključaju vozilo. Veoma praktično rešenje, daleko bolje od angažovanja bravara koji će nasilno da razbije bravu.


Daljinsko isključivanje motora


Ako automobil i dalje radi nakon nesreće ili krađe, daljinsko gašenje motora sprečava kretanje vozila.


Softver za obradu i vođenje operativnih statistika


Rent a car agencije preko pamentih tehnoloških rešenja mogu lakše da sakupe, obrade podatke i detaljno dokumentuju servisnu istoriju svojih automobila. Ovako skupljena i arhivirana operativna statistika pomaže u održavanju vozila i upozorava agenciju o mogućim problemima, isticanju garantnih rokova, približavanju redovnih servisa, itd.


Senzori koji mere količinu goriva u rezervoaru


Ovu su tehnologiju prvi put koristili u Hertz-u kako bi proverili količinu goriva u trenutku preuzimanja i vraćanja vozila. Može da pomogne u upozoravanju vozača ukoliko zaboravi na svoju potrošnju, posebno u ruralnim i slabo naseljenim krajevima gde nema dovoljno benzinskih pumpi.


Završna reč...


Rent a car agencije stalno i snažno ističu da sve informacije koje se prikupljaju služe za potrebe kompanije i da ne postoji ni najmanja namera da špijuniraju svoje klijente.

Međutim, postoje okolnosti u kojima prikupljeni podaci mogu da dovedu do određenih upozorenja, tužbi i sankcija ukoliko se klijenti ne pridržavaju pravila koja su navedena u ugovoru o iznajmljivanju.

Da navedemo samo ovaj primer: svaka rent a car kompanija ima geografska ograničenja koja ograničavaju gde njihov automobil može da ide. Ako ih klijent zanemari pa pređe granicu ili koristi trajekt, onda je agencija u mogućnosti da odmah to primeti i reaguje.

Veoma često se telemetrijski podaci koriste za procenu nadoknade koji klijenti treba da plate kompaniji (na primer naknada za daljinsko otključavanje).

Najvažnije od svega je da klijenti budu upoznati i obavešteni o pametnim uređajima u iznajmljenom vozilu, da tačno znaju kakvi se podaci i za koju namenu sakupljaju, i da niko neće koristiti njihove privatne podatke.

Uzajamno poverenje je neprocenjivo i samo tako će nove tehnologije biti prihvaćene od svih učesnika.

1 коментар: