понедељак, 31. јануар 2022.

Kakvo vozilo iznajmiti za selidbu?

Selidba je veoma stresna situacija sa kojom smo se sreli barem jednom u životu.

Stresna i zamorna je i sama pomisao na sve ono pakovanje, prepakovanje, montažu i demontažu stvari, dizanje i nošenje teških tereta uz i niz stepenice, a nivo ankcioznosti posebno diže obezbeđivanje adekvatnog prevoznog sredstva.

Retko ko ima vozilo koje može da se koristi pri selidbama.

Naša vozila su manja, nisu namenjena transportu većih količina
teških i gabaritnih tereta,
imaju malu nosivost i nedovoljno prostora za krevete, ormare, stolove, stolice, police, itd.

Njihovo korišćenje za selidbu znači ozbiljno opterećivanje amortizacije, motora, karoserije. Uspećete u nekoliko tura da prbacite stvari, ali to za posledicu može imati posetu auto servisu.

Rešenje je iznajmljiti vozilo u rent a car agenciji.


kombi za selidbe

Kakvo vozilo iznajmiti?


Pre nego što posetite rent a car agenciju kako bi rezervisali  vozilo za vašu selidbu, treba da znate šta vam tačno treba. Rent a car agencije imaju veliki izbor vozila, od najmanjih do najvećih.

Vama za selidbu treba vozilo koje je prostrano, ima dovoljno velik prostor za stvari i poseduje snažan motor i jaku karoseriju i amortizere. U obzir dolaze najpre kombiji, ali i veći karavani, džipovi, kamioneti.

Ali da krenemo redom...


Priprema i planiranje


Za selidbu morate da imate plan. Da bi znali koje ća vam vozilo najbolje završiti posao, morate da znate količinu i vrstu stvari za transport.

Zato napravite listu svih stvari koje nameravate da selite.

Tako ćete imati jasnu sliku o tome šta sve treba da se spakuje i transportuje, broj potrebnih kurija i materijala za pakovanje i kakvo vozilo da iznajmite.

Lista će vam pokazati i koje stvari vam nisu potrebne i koje je bolje da bacite nego da vam smetaju i u novom stanu.

Pakovanje stvari


Kada ste popisali stvari, sada treba da ih spakujete.

Pri pakovanju mislite unapred i planirajte koje će kutije prve da se utovare. Pravilo je da u vozilo prvo treba da se ubacuju krupnije stvari, pa se ide ka sitnijem. Poseban oprez je potreban kod pakovanja i skladištenja lomljivih stvari.

Ako su potrebne dve ili više ture, razdvojite stvari u imprvizovanim odeljcima u posebnim sobama ili posebnim uglovima sobe.

Ne zaboravite da kutije označite i napišete šta je u njima. Plansko pakovanje ima velik uticaj na efikanost selidbe, na brži utovar, i jednostavnije i brže raspakovanje.


Rezervacija adekvatnog vozila


Važno je na vreme rezervisati vozilo, nikako na sam dan selibe, da se ne bi desilo da je u tom trenutku vozilo već iznajmljeno nekom drugom.

Osim toga, i rent a car agenciji treba dati malo vremena za pripremu vozila.

Kada se rezerviše vozilo za selidbu, najvažnija je veličina prostora za teret.

Ali važne su i druge stvari:
  • ako se nova lokacija nalazi u uskoj uličici, širina vozila treba da bude prilagođena njenoj širini
  • ako je ulica strma, onda vozilo treba da ima snažan motor koji može da savlada veće nagibe
  • često je problem mali parking koji ne može da primi kamione i veće kombije; u takvim slučajevima treba birati vozila sa manjim gabaritima

kobi selidbe

Završna reč


Kada odete u rent a car agenciju po vozilo, recite agentima šta vam treba. Nemojte od njih da krijete zašto vam treba vozilo, oni najbolje znaju kakva vozila poseduju i preporućiće vam najbolju opciju.

A ukoliko ipak ne želite sami da se bahćete sa selibom, u svako vreme možete da se javite agenciji za selidbe.1 коментар:

  1. Ako nemate mnogo stvari, kombi je definitivno najbolje rešenje. Svojevremeno sam prijatelja preselila stojadinom, i vozila 4 ture, da bismo preneli sve. Ali posle jedne druge selidbe, rekla sam da mi to više ne pada na pamet. Agencija za selidbe je najbolja opcija.

    ОдговориИзбриши