понедељак, 31. јануар 2022.

Kakvo vozilo iznajmiti za selidbu?

Selidba je veoma stresna situacija sa kojom smo se sreli barem jednom u životu.

Stresna i zamorna je i sama pomisao na sve ono pakovanje, prepakovanje, montažu i demontažu stvari, dizanje i nošenje teških tereta uz i niz stepenice, a nivo ankcioznosti posebno diže obezbeđivanje adekvatnog prevoznog sredstva.

Retko ko ima vozilo koje može da se koristi pri selidbama.

Naša vozila su manja, nisu namenjena transportu većih količina
teških i gabaritnih tereta,
imaju malu nosivost i nedovoljno prostora za krevete, ormare, stolove, stolice, police, itd.

Njihovo korišćenje za selidbu znači ozbiljno opterećivanje amortizacije, motora, karoserije. Uspećete u nekoliko tura da prbacite stvari, ali to za posledicu može imati posetu auto servisu.

Rešenje je iznajmljiti vozilo u rent a car agenciji.


kombi za selidbe

Kakvo vozilo iznajmiti?


Pre nego što posetite rent a car agenciju kako bi rezervisali  vozilo za vašu selidbu, treba da znate šta vam tačno treba. Rent a car agencije imaju veliki izbor vozila, od najmanjih do najvećih.

Vama za selidbu treba vozilo koje je prostrano, ima dovoljno velik prostor za stvari i poseduje snažan motor i jaku karoseriju i amortizere. U obzir dolaze najpre kombiji, ali i veći karavani, džipovi, kamioneti.

Ali da krenemo redom...


Priprema i planiranje


Za selidbu morate da imate plan. Da bi znali koje ća vam vozilo najbolje završiti posao, morate da znate količinu i vrstu stvari za transport.

Zato napravite listu svih stvari koje nameravate da selite.

Tako ćete imati jasnu sliku o tome šta sve treba da se spakuje i transportuje, broj potrebnih kurija i materijala za pakovanje i kakvo vozilo da iznajmite.

Lista će vam pokazati i koje stvari vam nisu potrebne i koje je bolje da bacite nego da vam smetaju i u novom stanu.

Pakovanje stvari


Kada ste popisali stvari, sada treba da ih spakujete.

Pri pakovanju mislite unapred i planirajte koje će kutije prve da se utovare. Pravilo je da u vozilo prvo treba da se ubacuju krupnije stvari, pa se ide ka sitnijem. Poseban oprez je potreban kod pakovanja i skladištenja lomljivih stvari.

Ako su potrebne dve ili više ture, razdvojite stvari u imprvizovanim odeljcima u posebnim sobama ili posebnim uglovima sobe.

Ne zaboravite da kutije označite i napišete šta je u njima. Plansko pakovanje ima velik uticaj na efikanost selidbe, na brži utovar, i jednostavnije i brže raspakovanje.


Rezervacija adekvatnog vozila


Važno je na vreme rezervisati vozilo, nikako na sam dan selibe, da se ne bi desilo da je u tom trenutku vozilo već iznajmljeno nekom drugom.

Osim toga, i rent a car agenciji treba dati malo vremena za pripremu vozila.

Kada se rezerviše vozilo za selidbu, najvažnija je veličina prostora za teret.

Ali važne su i druge stvari:
  • ako se nova lokacija nalazi u uskoj uličici, širina vozila treba da bude prilagođena njenoj širini
  • ako je ulica strma, onda vozilo treba da ima snažan motor koji može da savlada veće nagibe
  • često je problem mali parking koji ne može da primi kamione i veće kombije; u takvim slučajevima treba birati vozila sa manjim gabaritima

kobi selidbe

Završna reč


Kada odete u rent a car agenciju po vozilo, recite agentima šta vam treba. Nemojte od njih da krijete zašto vam treba vozilo, oni najbolje znaju kakva vozila poseduju i preporućiće vam najbolju opciju.

A ukoliko ipak ne želite sami da se bahćete sa selibom, u svako vreme možete da se javite agenciji za selidbe.



2 коментара:

  1. Ako nemate mnogo stvari, kombi je definitivno najbolje rešenje. Svojevremeno sam prijatelja preselila stojadinom, i vozila 4 ture, da bismo preneli sve. Ali posle jedne druge selidbe, rekla sam da mi to više ne pada na pamet. Agencija za selidbe je najbolja opcija.

    ОдговориИзбриши
  2. Ako nema previše stvari, dovoljno je iznajmiti lkombi vozilo. Stane sve i ne mora da se napravi više od 2 ture. Kada sam bio student dosta sam se selio, studenti nemaju mnogo stvari, tako da je sve stalo i u karavan

    ОдговориИзбриши