уторак, 2. новембар 2021.

13 stvari koje su neophodne na putovanju


Planirate da krenete na put? I razmišljate šta vam sve treba?

Ukoliko želite da vaše putovanje proteklo u najboljem redu, pogledajte našu listu 13 osnovnih stvari koje jednostavno morate poneti.

Naravno da se ova lista razlikuje u zavisnosti od ličnih preferenci, dužine i cilja putovanja, ali ipak neke stvari su zajedničke za svako putovanje.


putovanje autom

1. Flaša za vodu


Unošenje dovoljno tečnosti je najveći prioritet na putovanju. Posebno ako se putuje leti kada su vrućine velike. Dosta ljudi koji putuju autobusima ili avionima se ustručavaju da piju tečnosti zbog retkih pauza za toalet. To naravno nije dobro, mora se ostati hidriran u svakoj prilici, a posebno kada se putuje.

Zato obavezno ponesite flašu (ili više njih) sa vodom. Flaša za višekratnu upotrebu je bolja opcija zato što po potrebi može da se dopunjava, a i jeftinije je nego da stalno kupujete vodu.


2. Gotovina


Živimo u dobu platežnih kartica, ali ipak ponesite i dovoljno novca u kešu. Dosta često se dešava da aparati za plaćanje ne rade, a neke usluge (kao na primer pijaca ili ulični prodavaci) ne možete da platite karticom.


3. Lični dokumenti


Deluje logično da se ponesu lična dokumenta, ali neverovatno je koliko često se desi da se zaborave. Zato pre svakog puta nekoliko puta proverite da li ste poneli vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja, ličnu kartu, posoš, itd.

Ako za svoje putovanje iznajmljujete vozilo, morate poneti i ugovor o iznajmljivanju.


4. Punjač za telefon


Ne možemo bez telefona, treba nam da bi ostali u kontaktu, da pravimo fotografije i snimke, ali on malo vredi ako mu se isprazni baterija. Ovo je posebno važno ako koristite aplikacije za navigaciju.


5. Mape


Papirne mape zvuče kao stvar iz prošlosti, ali one još postoje i još uvek se koriste. Nezamenjive su tamo gde 3G ili 4G mreža ne pokriva teren, ili ako jednostavno ne volite GPS urađaje i navigaciju na mobilnim telefonima.
Ili ako vam “crkne” baterija na njima.

6. Lekovi


Posedovanje kompleta prve pomoći je zakonska obaveza. U njima se nalaze zavoji, jastučići od gaze, flasteri, makaze i slično.

Pored ovog kompleta, ponesite i lekove protiv bolova, glavobolje, mučnine, protiv alergija, ujeda insekata itd.

Ukoliko primate neku redovnu terapiju, nemojte da je zaboravite.


7. Zabava na putu


Putovanja su ponekad (za neke uvek) dosadna. Posebno ako putujete sa decom, oni stalno traže nešto za zabavu. Zato spremite tablete, video igrice, digitalne i audio knjige, muziku, filmove.


8. Sredstva za higijenu


U ove potrebštine spadaju:
 • Vlažne i suve maramice
 • Sredstvo za dezinfekciju ruku
 • Četkica i pasta za zube
 • Krema za sunčanje
 • Sapun
 • Repelenti i ostala sredstva protiv uboda insekata
 • Toalet papir, itd

9. Ranac


Da smestite sve ove stvari potreban vam je ranac. Preporučujemo da ranac bude manji, lagan i da ima što više pregrada kako biste mogli lakše i preglednije da organizujete stvari a ne samo da ih nabacate bez reda. Ukoliko nosite više stvari, bolje je imati dva ili tri manja ranca nego jedan veliki.10. Alat i rezervni delovi za auto


Ne krećite na put bez rezervne gume. Ali i bez ostalog alata koji će vam možda trebati ako ostanete negde u kvaru (tu svakako spadaju rezervni delovi, ručna baterijaska lampa, lance za vožnju po snegu, trougao, komplet ključeva, klješta i slično).11. Topla odeća


Pre puta dobro razmislite i vizuelizujte koja vrsta odeće i obuće će vam trebati.

Tu spadaju i toplo ćebe, običan ili putni jastuk, topli džemper, duks, trenerku ili jaknu. Imajte u autu ove stvari čak i kada je toplo vreme, pošto ne zna se šta put može da donese. Ukoliko se ostane u kvaru tokom noći, svakako će ćebe i topla odeća puno da vam znači.

Ako putujete leti, ne smeju se zaboraviti naočare za sunce, kape, šeširi, ako putujete na u periodu intenzivnih kiša treba poneti čizme, kabanicu, kišobran.12. Hrana


Pomenuli smo da na putu vozač i saputnici ne smeju ostati bez tečnosti, ali ne sme se ostati ni bez hrane. Nemojte se previše oslanjati na prodavnice i benziske pumpe pored puta, možda neće raditi ili neće imati te namirnice koje vama trebaju. Zato spakujte sendviče, peciva, grickalice, voće i povrće, čokoladice, ko već šta preferira.

Hrana je posebno važna na dugačkim putovanjima i ljudima koji imaju problema sa dijabetesom.


13. Kese za smeće


Dok putujemo pravimo smeće u autu. Nemojte da budete nekulturni i da ga bacate kroz prozor, nego ga spremite u ove kese i izbacite kada naiđete na prvi kontejner.


Nadamo se da će vam naša kratka lista pomoći pri. Ako ste iskusni putnik i imate da dodate još neku stvar, možete to da učinite u komentarima.

2 коментара:

 1. Sve je tu, svega ste se setili. U mom slučaju, tu su obično još i neke knjige, beležnice, diskovi sa muzikom, itd...

  ОдговориИзбриши
 2. Još jedan bitan dodatak za putovanje u doba Covid 19 virusa je ambilife prečišćivač vazduha za auto!

  ОдговориИзбриши