уторак, 2. јул 2024.

Šta obavezno treba proveriti prilikom preuzimanja vozila iz rent a car agencije

rent a car, iznajmljivanje vozila

Iznajmljivanje vozila. Izvor fotografije Antoni Shkraba, Pexels

Svi više ljudi koristi usluge rent a car agencija. Iznajmljena vozila su pouzdana, udobna i bezbedna za odlazak na godišnji odmor, za posetu rođacima, za poslovna putovanja, itd. Ali, pre nego što se uđe u iznajmljeno vozilo i krene na put, važno je proveriti neke osnovne stvari. Ove provere ne iziskuju previše truda i vremena, dovoljno je samo nekoliko minuta, a savetuju ih i same rent a car agencije.


1. Pripremite svoje dokumente


Pre nego što uđete rent a car agenciju, prethodno se na njihovom sajtu informišite šta vam je sve od papira potrebno. Veoma je nezgodno kada vam neki dokument fali i zbog toga vas vrate. Vozilo ne može da se preuzme bez lične karte ili pasoša, kao i bez važeće vozačke dozvole. Nije obavezno, ali preporučuje se da se na dužim putovanjima ponese i zdravstvena knjižica.

Skoro sve agencije imaju granicu sa koliko godina vozač može da iznajmi vozilo, kod nekih je to 18 godina, kod drugih 21, itd. Ako putujete u inostaranstvo, biće vam potrebna i međunarodna dozvola, a za pojedine države i zeleni karton. Ako sa vama vodite svog kućnog ljubimca, biće vam potreban njegov pasoš i uverenje o vakcinaciji za njega. Podrazumeva se da ne smete da zaboravite pare ili platežnu karticu. Može se platiti i posle vraćanja vozila, ali pre podizanja potrebno je deponirati izvesnu sumu kao depozit. Najpraktičnije je za to koristiti debitnu ili kreditnu karticu.


2. Proverite vozilo


provera iznajmljenog vozila
Izvor fotografije: Gustavo Fring, Pexels

Dešava se da se na iznajmljenom vozilo pojave veći ili manji kvarovi, ogrebotine i mrlje na karoseriji, pukotine na šoferšajbni, poderotine na presvlakama sedišta, ostavljeno đubre u gepeku, i slično. Ako su izazivači problema prethodni vozači onda troškovi padaju na njih, ali ako se ne primete na vreme i vozilo ne proveri, onda štetu plaćate vi iako niste krivi. Zato nemojte da zaboravite da pre preuzimanja vozila dobro proverite njegovu unutrašnjost i spoljašnost. Ako primetite da nije sve u redu odmah prijavite službenicima agencije. Pomoću mobilnog telefona napravite nekoliko snimaka i fotografija kako biste mogli da dokažete da nastala šteta nije vaša krivica.


3. Testirajte vozilo


Ponekad vozači neke stvari uzimaju zdravo za gotovo. Podrazumeva se da brave na vratima rade, da se prozori otvaraju i zatvaraju, da brisači funkcionišu kako treba. Ali nije uvek tako. Treba zapamtiti da iznajmljeno vozilo koriste i drugi vozači i da možda ne vode računa o tim “sitnicama”. Potrebno je manje od minuta da se proveri da li se vrata zaključavaju, da li se prozori podižu i spuštaju, da li žmigavci i svetla rade, da li su retrovizori ispravni, da li je sirena dovoljno glasna. Današnja savremena vozila poseduju dosta elektronike, zato proverite i radio, USB portove, internetsku konekciju, GPS navigaciju i sve ostale “fensi” aplikacije i dodatke koje rent a car agencije nude. Najbolje je da pre kretanja na parkingu napravite par krugova i da proverite rad svih sistema.

Ako posećujete Veliku Britaniju, Japan, Maltu i ostale zemlje gde se vozi levom stranom puta, treba da imate na umu da se volan i ručica menjača nalaze na suprotnoj strani, tako da odvojite malo vremena da se naviknete na to.


4. Smestite se udobno


Vozila iznajmljuju različiti ljudi, neki su visoki, drugi niski, treći mršavi, četvrti krupni, itd. Svako od njih namešta sedišta i ogledala prema sebi tako da je malo verovatno da će i vama da odgovaraju. A dobar položaj, posebno tokom druge vožnje je veoma bitan, kako za zdravlje vozača i putnika, tako i za njihovu bezbednost. Ako vam sedište nije udobno, onda će i koncentracija i pažnja opasti.

Pre nego što krenete na put, prilagodite sedišta i visinu volana vašim karakteristikama, udobno se zavalite, ispružite noge da možete da dohvatite pedale gasa i kočnice, podesite retrovizor i bočna ogledala tako da nema potrebe da izvijate vrat i da se pomerate. Osim vozača i njegovi saputnici treba da imaju udoban položaj.

odmor i iznajmljeno vozilo

Na odmor sa iznajmljenim vozilom. Izvor fotografije Matej Simko, Pexels


5. Obavestite se koje tačno gorivo treba da koristite


Postoji mnogo vrsta goriva, dizel, benzin ili plin, sa više ili manje oktana, različitog kvaliteta. Deluje kao banalna greška, ali često se događa da vozači sipaju pogrešno gorivo i da na taj način izazovu kvar na motoru. Ukoliko ceo život vozite na dizel, a za godišnji odmor ste iznajmili benzinca, lako može da se desi da po navici sipate dizel. Može da se desi i da iznajmite električno vozilo koje se puni na posebnim električnim punjačima. Ako ih na vašem putovanju nema, onda ćete biti u velikom problemu.

Prilikom preuzmanja vozila obično je rezervoar pun. Tako treba i da ga vratite. Ali za svaki slučaj proverite da li je stvarno napunjen. Tokom gužvi u sred turističke sezone lako može da se desi da prethodni klijent zaboravi da ga napuni, a u agenciji da to ne provere. Jednostavno upalite motor i proverite merač. Kada idete na duže putovanje na more informišite se gde se nalaze benzinske pumpe.


Završne reči


Znamo da jedva čekate da krenete na dugo očekivani put, ali ipak budite još malo strpljivi, odvojite ne više od 15-tak minuta i proverite vozilo koje iznajmljujete. Nije teško, ne traje dugo a može da vam uštedi mnogo vremena i nerava. Kada znate da je sve u redu sa vašim automobilom onda su i provod i uživanje zagarantovani.



Нема коментара:

Постави коментар