понедељак, 10. октобар 2022.

Vožnja električnih vozila


Električna vozila polako ali sigurno dolaze, sve ih je više na putevima, gotovo je sigurno da će jednog dana potpuno da istisnu vozila koji koriste fosilna goriva.

Vožnja električnog vozila (EV) je veoma jednostavna, ali je pomalo i nekonvencionalna tako da potreban malo drugačiji pristup.

Start


Da krenemo od polaska. EV se startuje pritiskom na dugme (kod nekih modela potrebno je da se pritisne i papučica kočnice), kontrolna tabla će se osvetliti i pokazuje se informacija da je vozilo spremno za vožnju. Za razliku od benzinskih i dizel motora ne čuje se nikakv zvuk ispod haube koji označava da je motor upaljen, čuje se samo tiho zujanje.
Električna vozila ne moraju da se zagrevaju pre vožnje.
Električna vozila imaju automatske menjače sa samo jednom brzinom. Prvo treba da se pritisne dugme D (drive), koje može da bude postavljeno ili na upravljaču ili na centralnoj konzoli, zatim pritisne papučica za gas (kod ovih vozila možda je precizniji termin akcelarator), otpušta se elektronska ručna kočnica i vozilo uz tiho zujanaje počinje da se kreće.

U ovim vozilima ne postoji mehanička veza između menjača i motora, što dozvoljava proizvođačma da dizajniraju interesantna i nekonvencionalna rešenja za biranje brzine (negde se to radi na displeju koji je osetljiv na dodir). Ništa ne brinite, navikavanje na njih je veoma brzo.


Vožnja


Električna vozila imaju veoma veliko ubrazanje, čak i najmanje EV ima brži start na semaforu od bilo kojeg konvencionalnog vozila. Početno ubrzanje se smanjuje kako se brzine povećavaju.

Menjač ima samo jednu brzinu zato što brzine i ne moraju da se menjaju. Električni motori (na svakom točku ima po jedan) sve vreme imaju maksimalan obrtni moment.

Vožnja EV je prijatna iako većina ne nude sportsku vožnju. Maksimalna brzina je elektronski ogrančena iako mogu da budu i brži i startniji od ostalih vozila (primer Rimac Nevera).

Rimac Nevera
Rimac Nevera

Zbog težine baterija (koje se postavlaju ispod poda) EV su teška ali i stabilna, nema zanošenja u krivinama, brzo i lako koče.

Postoje i kamioni na električni pogon, kao Teslin Semi gde je vozačko sedište na sredini kabine, a koji su veoma efikasni za transport srednje teškog teretna na manjim distancama (na primer za selidbe).

Na kraju putovanja menjač se stavlja u položaj za parkiranje i pritiska se dugme za zaustavljanje/start.



Zvuk motora


Budući da su električna vozila veoma tiha, proizvođači su prinuđeni da ugrađuju opremu koja emituje veštačke zvuke (interesantno rešenje je primenjeno u luksuznom BMW iX, gde se emituje muzika kompozitora Hansa Zimera) kako bi upozorila pešake i bicikliste.



Kočenje


Električna vozila imaju sistem regenerativnog kočenja koji pretvara kinetičku energiju kočenja u električnu energiju koja se vraća u baterije. U praksi to se manifestuje tako što kada vozač pusti papučicu gasa, vozilo odmah uspori. Vrlo često se papučica kočnice i ne dodirne. Ovi sistemi produžavaju domet vožnje EV, kao i trajanje kočnica. Kočione pločice i diskovi se veoma retko menjaju, zato što se retko i koriste. Ko odmah uskoči da vozi EV možda će imati malo problema dok se navikne na vožnju bez kočnica.

Mogu se izabrati različita podešavanja za snagu regenerativnog kočenja.
Semi Tesla
Tesla Semi - unutrašnjost kabine



Domet električnih vozila


Benzinski i dizel motori još uvek imaju prednost kada je u pitanju dužina vožnje između dva punjenja, kao i vreme koje je potrebno da se dopuni gorivo.

Ako vam rezervoar nije dovoljan, onda možete da ponesete nekoliko kanistera sa gorivom. Kod EV taj luksuz ne postoji.

Električna vozila imaju veliku količinu elektronike i raznih aplikacija, kao što su putni kompjuteri, daljinsko upravljanje raznim unutrašnjim funkcijama (na primer uključivanje klime koja zagreva ili hladi kabinu pre ulaska vozača), displeji za gledanje filmova, senzore koji proveraju nivo napunjenosti baterije, procena dometa vožnje, grejanje sedišta, itd. sve to povećava udobnost putovanja, ali i crpi resurse baterije.

Kapacitet baterije je ograničen, iako se sa razvojom tehnolgija i efikasnijim dizajnom stalno povećava. Vozač može da malo sačuva bateriju tako što će voziti pažljivije i sporije i neće ukljućivati uređaje bez preke potrebe.

Još jedan nedostatak baterija je njihova velika težina bez obzira da li su pune ili potpuno prazne.

Punjenje baterije je daleko sporije od punjenja rezervoara za benzin. Može se puniti kući, ali to može da traje preko cele noći, dok su javni brzi punjači još uvek retki i spori.

Električna vozila najveću efikasnost imaju u gradskim uslovima gde su distance kraće – do posla, do škole, vrtića, prodavnice i sl. Primećuje se povećan interes rent a car kompanija za ovim vozilima baš za kraće i gradske vožnje. Za duža putovanja autoputevima benzinski i dizel motori su još uvek praktičniji i efikasniji.



Završna reč


Pitanje vremena je kada će transport u potpunosti da se elektrificira i kada električna vozila u potpunosti zavladaju putevima. I pored nekih nedostataka, imaju brojne prednosti, a jedna od većih je  prijatna i laka vožnja. Potrebno je samo malo vremena za navikavanje.


Slike: https://www.caranddriver.com/rimac/nevera
          https://www.teslarati.com/tesla-semi-interior-pictures/








1 коментар:

  1. Neće se to skoro desiti, bar dok na svakoj pumpi ne bude bilo bar deset stanica za punjenje baterija.

    ОдговориИзбриши