четвртак, 18. јул 2019.

Depozit za rent a carJedan od najjednostavnijih načina da funkcionišete u mestu koje posećujete jeste da iznajmite vozilo. Međutim, često se ljudi ne odlučuju za to, jer smatraju da je u pitanju prilično skupa usluga. Zapravo se ne informišu dovoljno prethodno, pa zato i odustanu od te, inače odlične ideje.

Ipak, pitanje koje mnoge u tom slučaju muči je vezano za depozit za rent a car. U principu, stvar je vrlo jednostavna, ako se na vreme raspitate.

Kako funkcioniše iznajmljivanje vozila?


Gotovo svaka rent a car agencija posluje prema istom principu. Jednostavno, odaberete vozilo iz ponude, pročitate uslove ugovora i pridržavate ih se. Neophodno je, naravno i da ispoštujete i sve što se odnosi na plaćanje te usluge. 

Ali mnoge klijente bune upravo uslovi plaćanja i depozit za rent a car, koji je obavezan u svakoj takvoj agenciji. 

Zašto je potreban depozit za rent a car?


S obzirom na to da svaka agencija za iznajmljivanje vozila, praktično daje na korišćenje svoju imovinu, polaganje depozita se smatra vrlo logičnim potezom.

U zavisnosti i od klase vozila, ali i od dužine trajanja najma će biti definisana i visina depozita. Upravo sa tim informacijama će biti upoznat svaki klijent prilikom dogovora o rentiranju vozila.

Naravno da će ga zaposleni obavestiti i o svim detaljima koji su vezani za plaćanje, odnosno za ostavljanje depozita i njegov kasniji povraćaj, ukoliko automobile vrate u istovetnom stanju.

Koja su sredstva dozvoljena za depozit?


Isključivo od agencije za rentiranje vozila zavisi koji vid plaćanja je dozvoljen. Pod tim mislimo primarno na to koje su kartice u opticaju. Podrazumeva se da svaka kompanija ima pravo da odluči o tome na koji način će zahtevati depozit za rent a car od klijenata.
Najčešće su dozvoljene sledeće platne, odnosno kreditne kartice:


  • Visa
  • Amex
  • Master


Ali ima i onih firmi, koje ne dozvoljavaju da novac bude deponovan na taj način. Upravo takve kompanije su na lošem glasu među klijentima.

Naime, pojedine agencije za iznajmljivanje vozila imaju praksu od od klijenata uzimaju isključivo keš, kao garanciju da će automobil biti vraćen u istovetnom stanju. I to je ono što mnogi vide kao loš način poslovanja.

Upravo zato što takav način obezbeđenja odvraća ljude od korišćenja usluge rentiranja vozila, sve je više onih firmi, koje kao garanciju uzimaju kreditnu ili platnu karticu. Podrazumeva se da na njoj moraju postojati novčana sredstva u prethodno tačno određenom iznosu. 

Kako se vrši plaćanje rent a car usluge?


Opet isključivo od poslovne politike agencije za iznajmljivanje vozila zavisi po kom principu funkcioniše naplata. Naime, većina tih firmi praktikuje da naplatu usluge vrši u trenutku kada klijent preuzima prethodno odabrano vozilo. 

Upravo tada mora i da obezbedi depozit za rent a car u tačno definisanom iznosu. A obračun se vrši kako na osnovu dužine perioda iznajmljivanja vozila, tako isto i na osnovu njegovog tipa. Obaveza je svake agencije da informiše klijenta o svim tim detaljima na vreme. 

Tek kada klijent bude dobio ugovor o rentiranju vozila, odnosno kada ga pažljivo bude pročitao, on bi i trebalo da stavi svoj potpis na njega. Na taj način će potvrditi da je u potpunosti saglasan sa odredbama tog ugovora i da će ih maksimalno ispoštovati.

Nemojte zbog loše informisanosti da odustanete od korišćenja ove sjajne usluge! 


Rent a car u nepoznatom mestu

Iznajmljivanje vozila će vam značajno olakšati boravak u određenom mestu, iako ste u obavezi da ostavite depozit za rent a car. Pribavite sve potrebne informacije na vreme i otiđite spremni u agenciju, te iskoristite sve prednosti iznajmljivanja vozila.

1 коментар:

  1. Oko depozita se lome mnogi klijenti koji hoće da iznajme auto. U većini slučajeva to im je prevelika stavka i ne vole kada im neko drži pare. Zato i odustanu na kraju

    ОдговориИзбриши