уторак, 6. август 2024.

Šta treba znati o iznajmljivanju vozila u Srbiji?

Uvac, lepote srbije
Kanjon Uvca. Izvor slike 

Srbija je sa svojim lepotama i znamenitostima, raznolikim pejzažima, predivnim planinama, rekama, banjama, užurbanim gradovima i spokojnim selima, kao i bogatom istorijom, kulturom i noćnim životom, postala sve traženija destinacija za odmor i putovanje. Kroz Srbiju može da se putuje svim transportnim sredstvima – autobusima, brodovima, vozovima, itd., ali iznajmljivanje vozila nudi možda najveći balans između fleksibilnosti, udobnosti, sigurnosti i cene putovanja.

U nastavku našeg teksta, pročitajte nekoliko veoma korisnih informacija koji će vam pomoći da se snađete u procesu iznajmljivanja vozila u Srbiji.


ŠTA TREBA ZNATI U VEZI IZNAJMLJIVANJA VOZILA U SRBIJI


Nalaženje rent a car kompanije – u Srbiji postoji mnogo rent a car agencija sa bogatom ponudom vozila. Može se iznajmiti skoro svaki tip vozila, od malog i štedljivog gradskog automobila, preko modela srednje klase, sve do džipova i lukuznih limuzina. U zemlji posluju velike međunarodne kompanije kao što su Hertz, Avis ili Budget, ali i manje domaće kompanije (Unirent, MMS auto rent, Menadžer Express, itd.). Pre nego što se odlučite za neku, izvršite malo instraživanje i na njihovim sajtovima uporedite cene, uslove i recenzije.

Neophodno je posedovanje vozačke dozvole i dokumenta za identifikaciju – za iznajmljivanje vozila u Srbiji na šalterima rent a car agencija potrebno je priložiti važeću vozačku dozvolu (za strance je neophodna međunarodna dozvola), kao i pasoš ili lična karta. Vozači moraju da budu stari najmanje 21 godina.

Iznajmljivanje se može platiti u gotovini ili kreditnom karticom. Skoro u svakoj agenciji pre podizanja vozila je potrebno platiti izvesnu sumu kao depozit. U većini slučajeva u cenu iznajmljivanja je uključeno osnovno osiguranje, ali u ponudi su i neki dodatni paketi. Vozilo treba da se vrati na vreme, u protivnom se za kašnjenja plaćaju penali.

Pravovremena rezervacija vozila - tokom leta i velikih državnih i verskih praznika preporučuje se da se vozilo iznajmi nekoliko nedelja, pa čak i meseci unapred. Razlog za to je veliki broj turista i iseljenika na privremenom i stalnom boravku u inostranstvo koji se vraćaju da provdu svoj odmor u domovini. Osim toga, ranom rezervacijom se mogu dobiti povoljnije cene i željeni modeli vozila.

Iznajmljivanje na aerodromu - aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) je glavna ulazna tačka u zemlju. Postoji više opcija koje povezuju aerodrom sa gradom, iznajmljivanje je jedna od najoptimalnijih. Skoro sve rent a car agencije imaju svoje poslovnice, šaltere i parkinge za svoja vozila u aerodromskoj zgradi, tako da je putnicima veoma lako i brzo da završe potrebne procedure prilikom preuzimanja i vraćanja vozila.

Prilikom preuzimanja i vraćanja vozila treba proveriti da li postoji neko oštećenje ili kvar. Ukoliko postoji, zajedno sa agentom se popunjava i potpisuje poseban zapisnik koji oslobađa vozača od odgovornosti od štete za koju on nije odgovoran.

Izbor pravog vozila – veoma je važno odabrati adekvatno vozilo za putovanje kroz Srbiju. Za veće grupe najbolje je razmotriti iznajmljivanje kombi vozila, ukoliko je cilj putovanja poseta veoma živopisnih planinskih predela u Istočnoj ili Zapadnoj Srbiji treba izabrati robusnije i jače vozilo koje može lakše savladati strme i vijugave puteve, za ljubitelje većih brzina i agresivnije vožnje na rasplaganju su sportski modeli. Većina vozila u Srbiji ima manuelne menjače, ali ukoliko više volite automatski prenos, u voznom parku većine rent a car agencija postoje i takvi modeli.

Gorivo – u Srbiji je uobičajeno da se vozila iznajmljuju sa punim rezervoarom i tako treba i da se vrati. Vozač može da doplati razliku, ali tada je cena goriva veća nego na benzinskim pumpama.


automobil za iznajmljivanje u srbiji
Mali gradski automobil. Izvor slike MMS auto

VOŽNJA PO SRBIJI

  • Kvalitet saobraćajnica - glavni autoputevi su relativno novi i u dobrom stanju. Sporedni putevi, posebno u ruralnim područjima, mogu da budu uski, krivudavi, sa lošim kvalitetom asfalta. Ograničenje brzine je na autoputevima 120 km/h, na ostalim putevima do 80 km/h, a u naseljenim mestima do 50 km/h.
  • Na autoputevima postoji naplata putarine koja može da se plati u gotovini ili karticom.
  • Parking mesto se u velikim gradovima teško nalazi, ukoliko vam je vozilo potrebno za uslove gradske vožnje, preporučuje se iznajmljivanje manjeg automobila za koje se može lakše pronaći prostor za parkiranje.
  • Sigurnosni pojasevi su obavezni za sve putnike.
  • Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, ako već morate nekog da pozovete koristite hands-free uređaje.
  • Izbegavajte piće ako planirate da vozite, zakonska granica alkohola u krvi je 0,02%.
  • Putokazi su na srpskom jeziku, ali su skoro uvek prevedeni i na engleski.
  • Važniji telefonski brojevi - 112 za hitne slučajeve, 192 za policiju, za vatrogasce 193, za hitnu pomoć je 194.
  • GPS navigacija je veoma praktična ali u oblastima sa slabim signalom preporučuje se korišćenje klasične papirnate karte.

NEKA ZANIMLJVIJA ODREDIŠTA U SRBIJI


Beograd - glavni grad države nudi mnoštvo istorijskih znamenitosti, bogat i nezaboravan noćni život, ukusnu hranu  i piće, odlične lokale, kafane, noćne barove, splavove i diskoteke;

Novi Sad je poznat po festivalu EXIT i impresivnoj Petrovaradinskoj tvrđavi;

Niš - značajno kulturno i istorijsko središte u kome vredi posetiti antičku nišku tvrđavu, Ćele kulu, Nišvil džez festival, itd.;

Nacionalni park Tara je savršeno mesto za ljubitelje prirode koje nudi staze za šetanje i planinarenje i uživanje u predivnim planinskim pejzažima;

Kopaonik – jedan od najboljih skijaških centara u ovom delu Evrope koji nudi zanimljive sadržaje kako zimi tako i leti;

Banje – Srbija ima mnogo interesantnih i lekovitih banja. Najpoznatije su Vrnjačka Banja, Soko Banja, Jošanička, Ribarska, Mataruška, Prolom Banja, itd.

Crkve i manastiri - Srbija je zemlja bogata srednjovekovnim manastirima i crkvama koji svedoče o istoriji i kulturi. Nije lako od stotinu svetinja odvojiti nekoliko, ali vredi posetiti manastire u Žiči, Manasiju, Fenek, Tumane, Visoke Dečani, itd.

Нема коментара:

Постави коментар