четвртак, 14. децембар 2023.

Korišćenje satelitske navigacije tokom vožnje

zaglavljena vozila zbog pogrešne navigacije
Zaglavljena vozila zbog pogrešne navigacije. Izvor slike lexandra Bakhareva preko Pexels
Kada bi naišli na nepoznat put ranije bi vozači konsultovali svoje papirnate auto karte. Auto karte postoje i danas, ali sada je orijentacija vozačima olakšana savremenim uređajima sa satelitskom navigacijom (nazivaju se još i GPS uređaji).

To su elektronski uređaji koji koriste sistem globalnog pozicioniranja (engl. Global Positioning System ili skraćeno GPS) kako bi korisnicima pružili precizne informacije o njihovoj lokaciji i navigaciji do određenih odredišta. Za ovu namenu mogu da se koriste i pametni telefoni (smart phones) koji imaju opciju navigacije i u kojima mogu da se instaliraju digitalne karte.

GPS uređaji pokušavaju da reše najveći nedostatak klasičnih auto karata, a to je istovremeno gledanje u njih i držanje volana. To je izuzetno nesigurno i opasno, zato što vozač ne prati dešavanja na putu dok pokušava da se snađe na nepoznatim putevima i može da ugrozi i sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Uređaji sa satelitskom navigacijom pružaju i neke druge korisne informacije, kao na primer: koja je brzina vožnje, koja su ograničenja brzine, gde se nalaze benzinske pumpe, prodavnice, moteli, itd., kakav je kvalitet puteva, gde su zastoji i druge servisne informacije.


Postavljanje uređaja za satelitsku navigaciju


Greška je koristiti uređaj za navigaciju držeći ga u rukama, on mora da bude postavljen na specijalni držač. U novim vozilma postavljanje ovih uređaja je lakše, jer je u njima držač već ugrađen. Ako posedujete starije vozilo bez držača, morete sami da ga ugradite.

GPS uređaj treba da se nalazi blizu volana sa leve ili desne strane tako da ne blokira vozačev pogled na put. Vozač treba da bude u stanju da gleda digitalnu mapu a da ne mora previše da pomera oči sa puta i da isteže vrat. 

Ovi uređaji mogu da daju i audio uputstva, tako da vozači ne moraju da skreću pogled sa puta, što je posebno korisno kod mladih vozača koji još uvek nemaju rutinu vožnje. Oni još uvek nisu navikli na satelitsku navigaciju i mogu da imaju probleme sa koncentracijom dok istovremeno voze i prate uputstva. Dok se ne naviknu, preporučuje se da neko iskusniji bude u vozilu i pomaže im oko orijentacije.


Gps uređaj postavljen u vozilu
GPS uređaj na držaču. Izvor slike Pexels


Saveti kod korišćenja satelitske navigacije

  • Ruta puta ne sme da se unosi u uređaj dok je auto u pokretu. To treba da se uradi preko nego što se krene na put.
  • Ako ruta treba da se promeni ili popravi u toku vožnje, prepruka je da se vozilo zaustavi na sigurnom mestu pored puta i da se korekcija obavi mirno i bez žurbe. To ne treba da se radi ni dok se stoji na semaforu ili čeka da kolona vozila krene. 
  • Ukoliko vozač sluša glasovna uputstva, prethodno treba da podesi visinu tona. Kada se slušaju instrukcije, potrebno je isključiti radio.
  • Ako vozač primeti da su uputstva GPS uređaja pogrešna, treba da stane pored puta i da pokuša se orijentiše pomoću klasične auto karte (koja svakako mora da bude u vozilu kao rezerva), saobraćajnih znaka i putokaza, ili da pita prolaznike.
  • Vožnja sa satelitskom navigacijom treba da se vežba. Kao i svaka stvar koja se po prvi put koristi, može da bude komplikovana i da odvlači pažnju.
  • Posle završetka vožnje, vlasniku se savetuje da izvadi uređaj iz vozila. Ne samo što će ga zaštititi od krađe, nego kući može da napuni baterije i eventualno da unese novu rutu za sledeću vožnju.
  • Ako se GPS navigacija često koristi, uređaj treba da se puni najmanje jednom nedeljno.
  • Potrebno je povremeno da se proverava da li postoje nove verzije digitalnih karti. One se relativno često zanavljaju, ubacuju najnovije informacije kao što su nove saobraćajnice, benzinske pumpe, prodavnice i slično. Ažuriranje može da se obavi preko interneta ili preko uređaja kada se uključi takva opcija. Najbolje je koristiti ažurirane mape od ovlašćenog prodavca gde je uređaj kupljen.

konsultovanja auto karte
Orijentacija sa auto kartom. Izvor slike: KoolShooters 
preko Pexels

Nedostaci satelitske navigacije


Uz sve prednosti GPS uređaja, postoji i opasnost da se vozač postane previše zavisan i “zaboravi” na saobraćajna pravila i znake. Treba znati da satelitska navigacija nije uvek 100% tačna i velika je greška oslanjati se samo na nju. Može da se desi da se isprazne baterije ili da se satelitski signal izgubi. Ako niste razvili orijentaciju u prostoru, bićete u velikoj nevolji. Ne treba slepo pratiti obaveštanja koja daje uređaj, ako je jasno da postoji greška i da navodi vozača u pogrešnom, pa čak i opasnom pravcu.

Još jedan primer, satelitska navigacija može da obavesti vozača o dozvoljenom ogrančenju na određenom delu puta, ali taj podatak vozač treba dodatno da potvrdi preko saobraćajnog znaka porad puta. Isto tako ne treba se previše uzdati kada uređaj govori koja je brzina vožnje. Pogled na brzinometar je ipak nezamenljiv.

Savet za kraj: koristite satelitsku navigaciju, ona će puno da vam pomogne, ali nemojte postati previše zavisan od nje, koristite i zdrav razum i orijentaciju putem saobraćajnih znakova. Na taj način nećete nikad da zalutate.

Нема коментара:

Постави коментар