недеља, 20. септембар 2015.

Rentiranje automobila osobama sa posebnim potrebama

Nemate sopstveni auto, a potrebam vam je, možete razmotriti neku od ponuda Rent a car agencija.

Kako da iznajmite auto?


Agencije nude rentiranje auta auta na dan, nekoliko dana ili više nedelja, u zavisnosti od potreba klijenta.

Rentiranje na dan je najmanje isplativ način iznajmljivanja auta. Ipak ako vam je potreban auto samo na par dan, možete se odlučiti za ovaj vid rentiranja.

Ako  vam je potreban auto na duži period, rent a car  agencija će vam ponuditi rentiranje na nedelju dana,  na 30 dana i više. Ovo ce bit znatno povoljnija varijanta nego iznajmljivanje auta na dan. Ako pogledate ponude različitih  agencija, videćete da na ovaj način mozete da uštedite najmanje 20%  u odnosu na iznajmljivanje na dnevnom nivou.


Rentiranje automobila osobama sa posebnim potrebama


Putovanja su najlepsi deo naših zivota.Ne dozvolite da vas Vas hendikep spreči da uživate u svakom danu. Kad ste na putu i potreban vam je automobil, možete pozvati neku od rent a car agencija koje nude uslige osobama sa posebnim potrebama.

Ove agencije nude:

 • uslugu prevoza sa iznajmljenim vozačem (surogat vozač)
 • vozila specijalno prilagodjena osobama sa posebnim potrebama


Surogat vozač


Ukoliko osoba koja iznajmljuje auto, ne može da vozi zbog svog hendikepa, ili nema važeću vozačku dozvolu, može da rentira auto sa vozačem. 

Uslugu surogat vozača možete koristiti i za:


 • Prevoz prtljaga - Vozila imaju tovarni prostor za prevoz vašeg prtljaga. Ukoliko je potrebno, može se rentirati i prikolica
 • Prevoz dece -  rent a car agencije obezbedjuju posebna sedišta za prevoz dece, onako kako je zakonom propisano.Vozila specijalno prilagodjena osobama sa posebnim potrebama


Ako osoba sa posebnim potrebama moze i želi da samostalno upravlja vozilom, postoji mogućnost iznajmljivanja vozila sa specijalnom opremom u rent a car agencijama, pod uslovom da agencije imaju takva vozila u ponudi.

Specijalna oprema podrazumeva:


 • Ogledala koja proširuju vidno polje vozača (panoramska ogledala).
  Ova ogledala omogućavaju vozaču da bolje sagleda stanje na putu kojim se kreće, a samim tim olakšava vožnju osobama koje imaju problema sa pokretljivošću i obezbedjuje im komfornu vožnju.
 • Platforma koja omogućava lak prelazak iz kolica u auto. Osobama koje koriste invalidska kolica, ovakva vrsta dodatne opreme, obezbedjuje da mogu da putuju sami i koriste auto bez pomoci drugih lica.
 • Okretna sedista koja povecavaju mobilnost vozača sa invaliditetom. Mobilnost tokom voznje je od veoma velikog značaja. Sedišta posebno prilagodjena osobama sa posebnim potrebama omogućavaju bezbednu voznju.
 • Ručna kontrola koja omogućava vozačima da daju gas, zakoče i promene ručnim kontrolnim uredjajima. Osobe koje ne mogu da koriste donje ekstremitete, praktično ne mogu da upravljaju vozilom ukoliko ne postoji ručna kontrola gasa, kočnica i kvačila. Zato veće rent a car agencije imaju u svojoj ponudi automobila sa ovom vrstom specijalne opreme.
 • Volan koji je moguće okrenuti jednom rukom. Volan koji se okreće jednom rukom omogućava da osobe sa invaliditetom, kojime ne mogu da koriste ili nemaju jednu ruku, mogu da upravljaju vozilom.Važno je da obavestite rent a car agenciju da li koristite levu ili desnu ruku.Napomena:

Sve osobe koje dolaze iz inostranstva, a nemaju važeću vozačku dozvolu izdatu u Srbiji, moraju da izvade medjunarodnu vozačku dozvolu (MVD kosta 2000,00 dinara + 740,00 dnara koliko staje Republička taksa. Dozvola važi 3 godine).

Pre nego što krenete na put, kontaktirajte rent a car agenciju i raspitajte se koje usluge nudi. Podrobno isplanirajte i dogovorite sve. Vaš invaliditet nije razlog da odlozite putovanje ili da ne uživate u njemu. Rezervišite svoje vozilo na vreme i putujte bezbedno i opušteno.

12 коментара:

 1. odlican tekst, malo poznje se posvacuje osobama sa invaliditetom, drago mi je da rent a car agencije imaju specijalna vozila koja su prilagodjena njima. koliko bi kostalo iznajmljivanje surogat vozaca?

  ОдговориИзбриши
 2. Mene zanima kako se krecu cene za iznajmljivanje specijalno prilagodjenog auta? Koliko je to zaista pristupacno ljudima kojima je potrebno? Mada, dobro je znati i da makar postoji ta mogucnost.

  ОдговориИзбриши
 3. Konacno da su se setili i kod nas da su ovakva vozila potrebna nasim gradjanima.

  ОдговориИзбриши
 4. Postovani,
  moze li neki kontakt telefon za rezevaciju ovakvog vozila?
  Pozz

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Probajte ovde:
   http://www.rentacarmms.rs/rent-a-car-beograd-kontakt.php
   http://www.unirent.rs/unirent-kontakt.php

   Избриши
 5. Svaka čast, napokon da i ti ljudi sa invaliditetom imaju slobodu kretanja. Drago mi je da su sve manje zapostavljeni i zaboravljeni. Bravo!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tekst je dobar ali nema veze sa realnošću. Ne postoje takva vozila u Srbiji.

   Избриши
 6. Iznajmila bih auto sa rampom za invalidska kolica. Ne vidim nigde kontakt telefon.
  Molim Vas za pomoc kako da stupimo u kontakt.
  Pozdrav, Mira

  ОдговориИзбриши
 7. Molim vas za kontakt ako neko rentira automobile sa rampom za invalidska kolica.

  ОдговориИзбриши