недеља, 6. септембар 2015.

Rent a car u Beogradu na duži period

Ako ste u situaciji da vam je potreban iznajmljeni automobil, možete da razmotrite nekoliko opcija:
  • dnevni najam
  • nedeljni najam
  • rentiranje na 30 i više dana

Zašto izabrati rent a car na duži period?


Pre nego što se odlučite za iznajmljivanje, proučite ponude rent a car agencija. Ukoliko unapred znate da će vam auto trebati na duže, često je povoljnije da ga iznajmite na mesec dana, nego da 20 dana plaćate cenu dnevnog najma.

Na primeru jedne beogradske rent a car kompanije, možete da vidite da su cene rentiranja niže što je period duži. Tako, recimo,  za auto B klase koji je pogodan za gradski vožnju, cena kreće od 33 Eur po danu ako vam je poteban na dan ili dva. Za period duži od 15 dana, cena je niža čak za trećinu, a za period preko mesec dana dobićete ponudu agencije ukoliko pošaljete upit. Na ovaj način možete da uštedite znatnu sumu, kojom ćete možda pokriti troškove goriva u tom periodu.





Ni cena gradskog prevoza u Beogradu nije zanemarljiva, ako dolazite sa strane i nemate mogućnost da koristite mesečnu kartu. Da ne pominjemo gužve i kašnjenja, pogotovo u vreme kada su godišnji odmori završeni a školska godina se zahuktava.

Cena nije jedini razlog da izaberete rentiranje na duži period. Što duže vozite auto, bolje ćete ga upoznati pa će i sama vožnja biti prijatnija. Možete se odlučiti da u slobodno vreme otputujete negde van grada, na vikend ili izlet.




Ovo, takođe, može da bude i jedan od načina da testirate tip automobila koji planirate da kupite. Na jednoj probnoj vožnji mnoge sitnice, pa i krupnije stvari, ne stignete da primetite. A možda će baš to biti presudno da donesete tu važnu odluku.

Kome je koristan dugoročni najam?


Ako putujete neplanirano, na kraći period, ili vam auto zatreba na nekoliko dana, onda dugoročno iznajmljivanje nije opcija za vas. Međutim, ako se prepoznajete u nekoj od ovih situacija, onda svakako treba da razmotrite tu opciju:
  • dolazite poslom u Beograd na mesec dana ili duže
  • turistički boravak na duže vreme
  • studirate u Beogradu, ili završavate postdiplomske studije
  • skoro ste se doselili, i niste još u prilici da kupite svoj auto
  • položili ste vozački ispit, i želite da nastavite sa vožnjom, ali još uvek nemate svoj auto
  • provodite jedan deo godine u Beogradu


U svakoj od osvih situacija, auto vam treba kako za gradsku, tako i za vožnju van grada. Za kupovinu auta u startu treba izdvojiti znatnu sumu, a i kasnije imate troškove održavanja i registracije. Još ako vam treba samo u određenom periodu godine, a ostatak vremena je parkiran u garaži (ili još gore - na parkingu), onda je rent a car najbolja opcija za vas.

O čemu još voditi računa kada iznajmljujete auto?



Za koju god varjantu da se odlučite, postoji nekoliko stvari koje treba da uradite pre nego što donesete odluku:
  • istražite tržište i uporedite ponude
  • cena iznajmjivanja nije samo iznos koji plaćate agenciji, računate i na trošak goriva
  • proverite šta je sve uključeno u cenu najma - drugi vozač, dodatna oprema, osiguranje...
  • proverite da li postoji dnevni limit za kilometražu

Većina rent a car agencija u Beogradu posluje na AerodoromuNikola Tesla. Neke od njih imaju kancelarije i u centru grada, ali uvek se možete dogovoriti oko mesta i vremena za preuzimanje i vraćanje automobila.




I, naravno, ne zaboravite na kratku proveru pre nego što sednete u iznajmljeni auto, kako biste izbegli potencijalne nesuglasice i toškove.

5 коментара:

  1. Sa duzim periodom iznajmljivanja cene primetno padaju. Velike firme cesto rentiraju automobile za svoje zaposlene, jer im je to jeftinije nego da odrzavaju svoj vozni park.

    ОдговориИзбриши
  2. Nice post. Thanks for sharing such a useful information.
    SB Rent Car Services

    ОдговориИзбриши
  3. Mnoga nasa javna preduzeca umesto sto bacaju novac na kupovinu luksuznih automobia i njihovo odrzavanje mogla bi da iznajmljuju auta od proverih rent a car agencija i naprave velike ustede u svom poslovanju.

    ОдговориИзбриши
  4. nije nevaznoni to sto su ljudi sujetni pa hoce da ih vide u nekoj velikoj, lepoj i skupoj limuzini koju ne moze da kupi. Ovako, prvo pravac u rent a car agenciju a zatim pa put u svoje rodno mesto...

    ОдговориИзбриши
  5. dugorocni najam je hit23. децембар 2020. 02:12

    Dugoročni najam vozila može biti i na više meseci, da ne kažem godina. Neke kalkulacije ukazuju da ova vrsta iznajmljivanja vozila može biti veoma konkurentna i lizingu vozila. Sve je u stvari kalkulacija.

    ОдговориИзбриши