субота, 19. септембар 2020.

Kako se ponašati u limuzini kada koristite limo servis uslugu - 5 saveta za dobar utisak

Limuzine su pre svega skupa i elegantna vozila. Na sreću korisnika koji mogu sebi da ih priušte veliki je i izbor ovih automobila. Većina od njih se odlikuje izuzetnim performansama ali pre svega u oči običnog posmatrača upada:

  • elegancija,
  • luksuz,
  • komfor i
  • snaga ovih vozila.


Oni koji su imali priliku da ih koriste ili zavire unutar automobila uočili su i raskošan enterijer i visoku sofisticiranost.



Ponuda luksuznih vozila je bogata i u Srbiji a posebno kada su u pitanju veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac. Agencije koje u svom opisu imaju i usluge limo servisa nude različite modele, poput terenaca, limuzina, kombija. 

Pred korisnicima je izbor a on pre sve zavisi od kilometraže koju treba da pređete, broja putnika ili na kraju krajeva svrsi korišćenja ovih vozila. 

Možda samo želite da ugodite sebi ili nekom drugom i da jednostavno uživate u ovakvim vozilima.



Ako već imate sredstva onda je limuzina i limo servis pravo rešenje za različite situacije:

  • poslovna putovanja,
  • venčanja,
  • duga grupna putovanja ili
  • zabave.


Po čemu se limuzine razilkuju od običnih vozila

Da ukaženo na neke razloge zašto je ipak logičnije da unajmite limuzinu a ne obično vozilo:

  • Sigurnost: limuzine su ipak bezbednija vozila. Ona pružaju udobne vožnje uz visoku bezbednost. I naravno, vrhunski profesionalni vozači učiniće da se dodatno sigurnije osećate.

  • Tačnost: ovaj servis košta, vreme je novac i to vrlo dobro znaju agencije koje se bave ovim poslom Zato očekujte tačnost i budite tačni.

  • Savršenstvo: moderni automobili su toliko moćni i napredni da se i vi u njima osećate prosto savršeno. Napredna tehnologija, kožna sedišta sa sto čudesa i pomagala učiniće da vam putovanje bude ne sama udobno već i zanimljivo.

  • Komfor: ne zaboravite kada iznajmljujete limuzinu, kupujete robu i udobnost. U limuzinama postoji dodatni prostor za noge, a postoje i vozila u kojima možete i još ponešto. Na primer plesati i igrati. Ipak, kao što vi očekujete od vozača da vas poštuju i učine vašu vožnju ugodnom, od vas se očekuje i da se ponašate pravilno i s poštovanjem.


Postoji nešto što se naziva bonton u vozilu što bi putnici trebali uzeti u obzir.

Kako se ponašati u limuzini?

Kako vi kao korisnik treba da se ponašate kada iznajmljujete vozilo za limo servis?

Evo nekoliko praktičnih i iskustvenih saveta da ostavite utisak koji se očekuje od korisnika ovih skupih vozila.
 

1. Budite ljubazni

Ukažite poštovanje (klinci bi rekli rispekt) i budite pre svega pristojni prema svom vozaču limuzine. Na taj način ukazujete i poštovanje prema firmi od koje ste zakupili vozilo. Nema opravdanja i bez obzira na razlog zbog kojeg ste unajmili vozilo budite korektni, ponašajte se kao odrasla i zrela osoba i neka vaši maniri budu dostojanstveni i na neki način otmeni a pre svega ljudski.


Naravno, to podrazumeva da nema razuzdanosti, vike, upotrebe nedozvoljenih supstanci i svega što je nezakonito ili neprimereno. Ako vozilo ima pokrenti krov ne morate samo vi da isturate glavu i telo da vas svi vide. 

Nije to nikome važno što ste vi iznajmili limuzinu. Izbegavajte naporne razgovore sa vozačem. Nemojte psovati ili govoriti bilo šta uvredljivo. To niko ne voli. I ne stavljajte noge na sedišta. Imate novac za najam ali ne i za divlje ponašanje.

Ne zaboravite! Vi ćete biti odgovorni za bilo kakvu štetu nastalu u unutrašnjosti ili spoljašnjosti vozila.


2. Odelo ne čini čoveka ali dress code se ponekad podrazumeva

Iako za vožnju u limuzini nije obavezno da nosite poslovnu odeću, razmislite ak je pvodo baš posao u kakvom odelu ćete ući i izaći iz vozila. Ne bi bilo logično da štrčite u odnosu na nivo vozila koje iznajmiti.

Naravno, cilj opravdava sredstva i komfor i udobnost pre svega. Ako je vama lakše obucite  udobnu odeću, podrazumevano čistu i bez mrlja. Dapače i bez poderotina ili nekih jeftinih oznaka. U stvari obucite se tako da ostavite utisak da vam je stalo da i  drugi osete da vam je stalo do vašeg izgleda. 

I na kraju neka vaš stajling bude u skladu sa situacijom i razlogom najma vozila.


3. Treba znati kako ući i izaći iz limuzine

Deluje snobistički ali nije. Sve je važno u životu. I ulazak i izlazak iz tako luksuznog vozila treba biti graciozan i sa manirima. Ako mislite da je urođeni talenat dovoljan nije. Treba  malo vežbe.



Limo servis ne podrazumeva samo vozilo, već i vozač potpada pod ovu vrstu usluge. Dakle, i vozač je tu da vam otvori i zatvori vrata i on zna da je to njegov posao. Na neki način ćete ga uvrediti ako mu ne dozvolite da n radi taj posao. A to se u krajnjem smatra i nepristojmim da vi radite poslove vozača.


Malo finih rituala

Kad otvorite vrata, sedate na prvo prazno mesto koje vidite i onako ležerno zamahnete nogama. Ako ima više putnika lagano se pomerite da bi napravili mesta za druge.

Matematičari se sećaju LIFO I FIFO sistema opsluživanja. Kod limo servisa važi da poslednja osoba koja uđe u automobil uvek treba biti prva koja će izaći iz automobila. I strpite se. Po dolasku na cilj sačekajte dok vozač ne otvori vrata i ne budite nestrpljivi.

Finih manira nikada dosta. Možda vam bude dozovljeno da u limuzinu donose vlastitu hranu i piće ali vodite račna da ne napravite štetu i da ne budete bahati. Odnosno, budite  odgovorni. Povraćanje na presvlakama i bilo kakvi otpaci posle vas u kolima neće o vama ostaviti dobar utisak. Ponesite i bacite svoje smeće.

Izlazak iz limuzine treba da bude u velikom stilu. Jer nije šala imati svog vozača.

4. Planirajte putovanje unapred

Servis za limuzine postaje sve popularnijii zato ako planirate da iznajmite vozilo planirajte unapred i izvršite online rezervaciju limuzine pre putovanja.

Kada popunjavate upitnik napišite detaljno sve relevantne informacije: 

  • tip i model vozila,
  • broj putnika,
  • ciljno odredište,
  • sva stajališta između njih i naravno
  • bilo koji poseban zahtev ako postoji.


To će osigurati da vaše putovanje protekne bez problema i da nema iznenađenja.

5. Poštujte tuđe vreme

Usluge najma limuzine prepoznatljive su po svojoj tačnosti. Čak i ako ste naručili da vas na aerodromu Beograd pokupi u nekom špicu, ne sumnjajte da će vas limuzina čekati tačno u dogovoreno vreme.  

Dakle, očekuju i da vi budete tačni. To je znak poštovanja. Obostranog. Pored poslovnog kodeksa. U svakom slučaju, većina limuzina naplaćuje svoje usluge po satu, pa je svaka minuta bitna.

Iako vozači obično znaju kako izbeći preopterećene saobraćajnice, to često nije moguće. Zato predvidite i neko rezervno vreme da stignete do odredišta. Jednostavno, nećete biti pod stresom i više ćete uživati ​​u svom putovanju.


6. Ne zaboravite dati napojnicu

Iako neke agencije uključuju napojnicu u vaš račun to ipak nije pravilo. Možda to ne mora uvek, ali dati napojnicu vozaču je neka zahvalnost za njegov rad i trud da vama bude udobno, bezbedno i lepo. Zato nemojte biti škrt. Poželjno je nagraditi ga za njegov trud i posao da vama pre svega bude kao što ste očekivali.

Ne postoji "pravi" iznos za napojnicu, ali 10-15% povrh cene najma smatra se prilično standardnim. Međutim, vi ste slobodni oko tog iznosa i to pre svega u funkciji od toga kako se vama dopalo to iskustvo.

Ako ste vi nekada koristili usluge limo servisa pozivamo vas da podelite vaša iskustva kroz komentare.

 


4 коментара:

  1. Nadam se da cu jednog dana i ja probati voznju limuzinom i uzivati u pogledu kroz prozor sa casom sampanjca u ruci :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo sam se nasmejao na ovaj tekst. Vožnja limuzinom, super za skorjeviće. Ne znam koje su te limuzine koji tip vozila, ali moja noga kročiti neće u njih.

    ОдговориИзбриши
  3. Nažalost, limuzine danas unajmljiju gotovo isključivo bahati skorojevići, tako da je ovo vrlo koristan tekst za njih, mada ga većina njih neće pročitati jer oni ne čitaju ništa. Oni misle da, ako već plaćaju toliko, i treba da se bahate i pokažu "sirotinji" kako to izgleda voziti se u limuzini.
    A to je jedan častan i kulturan posao, tako da zaslužuje svako poštovanje. Pritom mislim na sve radnike servisa, kako na ljude u agenciji sa kojima kontaktirate da biste rezervisali vozilo, tako i na samog vozača, sa kojim ćete provesti najviše vremena.

    ОдговориИзбриши
  4. Moram iskomentarisati i ako je tema stara skoro 3 godine. Radim i vozim u Limo servisu. Tekst je napisan bas onako kako bi trebalo. Ali … Skorojevici jeste da koriste dosta limo servise jer su bahati to stoji, dosta stranaca koji dolaze u nasu Drzavu, grad su fini i porodicni ljudi, bonton ne postoji odavno i mislim da su mnogi zaboravili sta to znaci. Ulazak u bilo koje vozilo isto tako i izlazak je odlika vaspitanja. Gazenje na prag auta, guranje vrata nogom, gazenje na tunel nogom, grickalice i mrvljenje po vozilu. To su neke osnovne stvari koje ne bi trebalo raditi u vozilu sem ako vozac ili vlasnik vozila ne odobri. Napojnica ili ti Baksis nije grad u Turskoj ali mnogi ne znaju sta znaci i ne praktikuju ga. Ko procita post neka zapamti neke osnovne stvari. Srecan Put 😉

    ОдговориИзбриши