среда, 8. мај 2024.

Uobičajene greške prilikom putovanja

turista na putovanju


Dolazi sezona godišnjih odmora i mnogi se spremaju da otputuje nekida. Putovanja su odlična prilika za relaksaciju, zabavu i provod, ali veoma lako mogu da prerastu u pravu katastrofu. Da se ne bi dešavale veće ili manje neprijatnosti tokom putovanja potrebno je samo malo pažnje i dobro se pripremiti.

Koje su najčešće greške tokom putovanja?Kretanje na put bez plana


Dosta ljudi ne voli da pravi planove u vezi svog odmora. Više vole spontanost i opuštenost, jednostavano da sednu u svoje ili iznajmljeno vozilo i da se zapute putem mora ili planine. Što je pogrešno. Ne mora da se isplanira baš svaka sitnica, ali neka osnovna ideja i plan treba da postoji. Treba se znati ruta putovovanja, gde će da se prespava, gde će da budu pauze, gde će da se natoči gorivo, šta može usput da se poseti, koje stvari poneti sa sobom, i tako dalje.


Ne birajte najkraće rute


Putovanja ne moraju da budeu puko savlađivanje razdaljine od tačke A do tačke B. Ponekad je i samo putovanje avantura i kvalitetno provedeno vreme. Ako postoje znamenitosti koje treba da se vide, snime i fotografišu, produžite put i posetite ih. Ko zna da li ćete ponovo biti u mogućnosti da to uradite.

Autoputevi su brze saobraćajnice koji će vas veoma brzo dovesti na željenu destinaciju, ali znaju da budu i veoma dosadni. Umesto toga, isplanirajte dužu i sporiju vožnju kroz planine, uz obalu mora ili reke, sa puno zastajkivanja i odmora. Stićićete kasnije ali ćete više uživati i imati više uspomena.


Vožnja u jednom dahu


Kada planirate svoje putovanje, ograničite vreme vožnje kako se ne biste umorili. Ako vozite po 12 i više sati, brzo ćete “pregoreti” i umesto uživanja dobićete pravo mučenje. Ne treba zaboraviti da vožnja zamara i da umoran vozač gubi koncentraciju, refleksi su mu sporiji, može i da zaspi za volanom. Pravite česte pauze, menjajte se u vožnji, isplanirajte putovanje tako da možete da spavate u motelu pored puta.


Kretanje na put nebezbednim vozilom


Pre svakog, a posebno pre dugačkog putovanja, treba proveriti vozilo. Čak i relativno novo vozilo, za koje je vlasnik uveren da radi “kao švajcarski sat”, treba odvesti kod svog pouzdanog auto-mehaničara kako bi se proverilo ulje, nivo tečnosti u hladnjaku i u razervoaru za brisače, stanje freona u klima uređaju, da li je sve u redu sa motorom, kako se ponašaju kočnice, da li je potrebno pumpanje ili zamena pneumatika i još puno toga. Nije uopšte zabavno ostati pored puta zbog kvara koji je mogao da se spreči. Nema ništa bolje od osećaja sigurnosti tokom putovanja.


Obavezno obratiti pažnju na stanje u saobraćaju


Leti i za vreme praznika gužve na putevima su ogromne. Ali nervoza i kašnjenja nisu neizbežna. Potrebno je nekoliko dana pre nego kretanja pogledati sajtove Hidro meteorološkog zavoda, AMSS-a, Granične Policije, Puteva Srbije i ostalih službi koji se brinu o saobraćaju i stanju na putevima. Ako se očekuju gužve, krenite ranije ili kasnije, ako se planiraju radovi na nekoj deonici odaberite drugu rutu, ako meteorolozi upozovaravju na nepogode ili velike vrućine ne krećite u tom periodu, pogledajte koji gračnični prelazi su najmanje opterećeni. Za prolazak naplatnih rampi nabavite specijalni tag kako bi ste smanjili čekanje.


Nošenje vrednih stvari na putovanju


Kada krećete na odmor, ponesite onoliko para koliko vam je potrebno. Umesto gotovine koristite platne kartice i nemojte sa sobom da nosite nepotrebne a skupe stvari. Pun novčanik, vredan fotoaparat, mobilni telefon, lap top, nakit i druge dragocenosti lako privlače poglede kradljivaca. Ako baš morate da ih posedujete, onda ih barem dobro sakrijte. Poseban oprez treba obratiti tokom pauza za jelo ili kada se toči gorivo na benzinskim pumpama. Ako su vaše stvari previše izložene, može lako da ostanete bez njih. Kada idete na plažu, šetnju ili razgledanje, vredne stvari ostavite na recepciji hotela. Vodite računa i o svom vozilu, parkirajte ga na sigurnim, zagrađenim i dobro osvetljenim pakinzima koji imaju svoje obezbeđenje.


Vođenje računa o gorivu


Možda ste navikli da u vašem mestu nađete benzinsku pumpu kada god vam zatreba, ali na nepoznatom terenu možete neprijatno da se iznenadite. Gustina pumpi nije svuda ista, naprotiv, ponekad su veoma retke. Nikada nemojte da zaboravite stanje svoga rezervoara, kontrolišite potrošnju i uvek znajte gde se nalaze pumpe za gorivo. Posebno treba da budu pažljivi vlasnici električnih vozila, pošto za njihova vozila još uvek ima premalo punjača.


Koju hranu poneti?


Kada se kreće na dugačko putovanje u vozilu obavezno treba da bude potrebna količina hrane i pića. Namirnice treba da budu sveže, zdrave i raznovrsne, sa visokim sadržajem proteina, vitamina, minerala i ostalih hranjivih materija. Preporučuje se konzumacija što više pilećeg mesa, svežeg povrća i voća a što manje konzervi, suhomesnatih proizvoda, slatkiša, grickalica, gaziranih pića i alkohola. Umesto toga napunite nekoliko flaša obične vode.

Naslovna slika: Haley Black, Pexels

Нема коментара:

Постави коментар