петак, 10. новембар 2023.

Kako sačuvati stvari u vozilu

provalnik pokušava da provali u automobil

Svakom može da se desi da mu ukradu stvari iz vozila ili u težem slučaju da mu ukradu vozilo. Posebno su ranjiva vozila koja su parkirana na nebezbednim mestima kao što su pusti i nezaštićeni parkinzi, sumnjive garaže, mračne ulice, delovi grada sa visokim stepenom kriminala ili napuštena područja.

Policijske statistike kažu da se iz vozila najviše krade:
 • Novac, čekovi i platne kartice
 • Prstenje, ogrlice i ostali nakit, skupoceni satovi i drugi vredni lični predmeti
 • Elektronski uređaji - mobilni telefoni, laptopovi, tableti, kamere, fotoaparati, GPS urađaji, itd.
 • Sportska oprema kao što su bicikli, teniski reketi, skije i slično
 • Vredan alat
 • Dokumenti – pasoši, lične karte, vozačke dozvole, poslovna dokumentacija, itd. Krađa ličnih dokumenata je opasna zbog moguće zloupotrebe identiteta
 • Predmet krađe ne moraju da budu samo skupe stvari, provalnici mogu da obiju vozilo i zbog naoko beznačajnih sitnica (patike, jakne, farmerke, knjige, itd.) ili ako posumnjaju da u vozilu ima nešto vredno.
Najbolja preventiva protiv krađa iz vozila je kada u njemu nema ništa vredno i lopovi nemaju šta da ukradu, ali to nije uvek izvodljivo. Vlasnicima ne preostaje ništa drugo, nego da svoje vredne stvari dobro sakriju kako ne bi privlačili pažnju.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta kako da bezbedno sakrijete svoje stvari u vozilu.

Gde sakriti stvari u vozilu


Udubljenja koja se nalaze u prednjim ili zadnjim vratima su  predviđeni za ostavljanje stvari. Ali ova udubljenja nisu dovoljno zaštićena, tako da su laka meta. Predmeti u njima mogu delimično da se sakriju tako što će se pokriti.

Ukoliko ostavljate vredne stvari na prednjim ili zadnjim sedištima, preventivno ih pokrijte ćebetom, tkaninom, kutijama, ceradom ili nekim drugim predmetima. Ali treba biti svesan da previše napadno pokrivanje može i da privuče radoznale poglede.

Manji predmeti mogu da se sakriju ispod sedišta, ali stvarno vredne stvari (ključevi od kuće, nakit, veće sume novca, skupi telefoni i sl.) ne treba tu kriti. Iskusni provalnici će svakako da provere i ta mesta.

Fioke za rukavice i pregrade za odlaganje na centralnoj konzoli vozila su praktične za odlaganje stvari kao što su naočare za sunce, papirnate maramice, ubrusi i sl., ali ne i za vredne predmete, pošto su previše nezaštićeni i izloženi pogledima.

U nekim vozilima postoje fioke koje mogu da se zaključavaju i u kojima mogu da se čuvaju dokumenti, nakit i manje količine novca.

Prtljažnik je dobar izbor za ostavljanje stvari, ali je istovremeno i ranjivo mesto. Ukoliko provalnici ne nađu ništa vredno u kabini automobila, možete biti sigurni da će proveriti i prtljažnik. Da bi ste im otežali posao, zaključajte ga. Za obijanje zaključanog gepeka biće potrebno neko vreme, što može da odbije potencijalne uljeze. Neka vozila u prtljažniku imaju duplo dno gde mogu da se sakriju vredne stvari. Dosta kradljivaca ne zna da postoje.


Preventivne mere


Najbolja preventivna mera je da se u vozilu uopšte ne ostavljaju vredne stvari. Ali već smo rekli da često to nije izvodljivo i da vlasnik mora da ima neki vredan predmet kod sebe. Pored sakrivanja, postoje još neke preventivne mere za zaštitu stvari u vozilu:
 • Kada napuštate vozilo obavezno ga zaključajte i zatvorite sve prozore, pa makar izlazili na nekoliko minuta.
 • Nemojte previše da se udaljavate od svog automobila. Pokušajte da ga parkirate tako da vam stalno bude u vidnom polju.
 • Ako treba da parkirate u nepoznatom kraju, prethodno ga istražite i pronađite najbezbednija mesta. Pitajte prijatelje i poznanike koji tu žive i rade za savet.
 • Ako planirate da budete odsutni duže vreme (kao primer kada putujete i ostavljate vozilo na aerodromu), tražite siguran parking koji je ograđen i obezbeđen čuvarskom službom i sigurnosnim kamerama.
 • Ako imate mnogo stvari, potrudite se da ih organizujete i smestite u fascikle, registre, kutije, kese ili kontejnere. Još bolje ako mogu da se zaključaju. Na taj način stvari će izgledati uredno, neće da zauzimaju previše prostora i neće privlačiti pažnju.
 • Provalinike možete da zbunite tako što ćete vrednije stvari sakriti na neka neuobičajena mesta – u motoru, ispod tapacira, u rezervnoj gumi, u sedištima i slično.
 • Razmislite gde parkirate. Budite svesni okruženja i verujte svojim instinktima. Ako posumnjate da nešto nije u redu, ako vam okolina ne izgleda sigurno, potražite neko drugo mirnije i bezbednije mesto.
 • Tražite mesto za parkiranje na dobro osvetljenom i prometnom mestu (još bolje ako je pokriveno kamerama).
 • Ako vam je vozilo parkirano na ulici, pokrijte ga ceradom. Tako ćete ga zaštititi ne samo od kradljivaca, nego i od vremenskih neprilika.
 • Blokada volana odvraća provalnike koji imaju nameru da vam ukradu vozilo.
 • Ugradite u vozilo alarm i GPS tragač. Ako se desi da vaše vozilo bude ukradeno, preko njega će policija vrlo brzo da ga nađe.


I na kraju


Od veštih provalnika nema 100% zaštite, ali nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u tome da vaše vozilo i vaše stvari u njemu budu sigurne.

Slika: Piqsels

Нема коментара:

Постави коментар