петак, 13. октобар 2023.

Zašto pokrivati vozilo ceradom?

pokriveno vozilo ceradom u garažu


Svi vlasnici vozila vole kada je njihov četvorotočaš čist i uredan. Posebno o tome brinu oni koji se profesionalno bave prevozom - rent a car agencije, taksisti, autobuski prevoznici, firme za selidbe, itd. A vozilo osim tokom vožnje, se može isprljati i kada je parkirano.

Vozači koji su prinuđeni da parkiraju svoje vozilo na otvorenom, dobro znaju da moraju da ga zaštitite od uticaja vremenskih neprilika, ekstremnih letnijih i zimskih temperatura, padavina, sunca, prašine, izmeta ptica, itd. Za tu namenu svakako su najbolje rešenje garaže, ali znamo i to da je danas teško pronaći garažu, posebno u većim gradovima.

U tom slučaju, za pokrivanje i zaštitu vozila je potrebno nabaviti kvalitetnu auto ceradu.

Koje su prednosti i nedostaci auto cerada?


Prednosti cerada za vozila

 • Pristupačnost – za razliku od garaža, cerade se mogu daleko lakše nabaviti
 • Pružaju dobru zaštitu od vremenskih uticaja (od oluja, vlage, kiše, snega, leda, a posebno od grada)
 • Štite od hladnoće i toplote – cerade ublažavaju temperaturne razlike između unutrašnjosti vozila i spoljašne sredine
 • Pružaju zaštitu od štetnog sunčevog UV zračenja koje može da degradira i ošteti farbu na karoseriji i da prouzrokuje oštećenja u unutrašnjosti vozila (posebno na plastičnim površinama i navlakama na sedištima). Ako je vozilo parkirano na suncu, zraci koji nesmetano prolaze kroz vetrobransko staklo i prozore, mogu da podignu temperaturu u unutrašnjosti vozila za nekoliko stepeni. Ne treba posebno isticati da ulazak u tako zagrejano vozilo nije uopšte prijatan
 • Štite karoseriju vozila od korozije, pucanja i izbeljivanja boje, pojave ogrebotina i ostalih oštećenja
 • Pružaju zaštitu od prašine i prljavštine - sprečavaju skupljanje prašine, prljavštine, opalog lišća, zagađenog vazduha i drugih nečistoća
 • Pružaju zaštitu od insekata i ptica – mrtvi insekti i izmet ptica ne samo što deluje ružno, nego mogu da oštete karoseriju zbog kiselina u svom sastavu
 • Zaštita od mački, kuca i ostalih životinja - životinje ostavljaju tragove svojih nogu i kandži na vozilima i mogu da izgrebu i oštete vosak i farbu na karoseriji
 • Produžavaju životni vek vozila
 • Smanjuju troškove za održavanje (kada je vozilo pokriveno ceradom, nema potrebe da se često pere i polira)
 • Bezbednosni aspekt – cerade sprečavaju (ili bolje rečeno otežavaju) krađu vozila i stvari iz njih
zaštićen auotmobil pokriven auto ceradom

Nedostaci auto cerada

 • Potrebno je dosta vremena za njihovo postavljanje i skidanje, posebno ako se koriste svaki dan
 • Kada se skinu sa vozila, zauzimaju dosta mesta u prtljažniku
 • Auto cerade i same zahtevaju redovno održavanje kako bi ostale funkcionalne. To uključuje čišćenje, sušenje i pravilno skladiranje na suvom i čistom mjestu. 
 • Posle skidanja sa vozila preporučuje se da se uredno spakuju, a nije svako spreman da to radi na dnevnoj bazi
 • Zadržavaju vlagu – ako se ne postavi ispravno, cerada može da zadrži vlagu ispod nje, što uzrokuje pojavu kondenzacije i povećava rizik od korozije na vozilu
 • Prljave i vlažne cerade mogu da oštete lak i farbu na karoseriji vozila
 • Vlažnu ceradu ne treba odmah spakovati zato što će se na njoj javiti buđ, nego je treba raširiti da se osuši

Kakvu ceradu kupiti?


Pre nego što se krene u nabavku, treba znati da postoje razne cerade. Mogu da budu različitog kvaliteta, različite debljine, u raznim bojama i dezenima, tako da svako može da odabere onu koja mu se najviše sviđa. Kvalitet i trajnost auto cerada najviše zavisi od materijala od kog su napravljene. Najčešće se koriste sledeći materijali:

Najlon – najlonske cerade su veoma lake, jefitine ali nisu izdržljive kao ostali materijali. Pružaju samo osnovnu zaštitu od vode i sunca.

Polietilen (PE) – koristi se kod jeftinijih cerada. Polietilenske cerade su lake, vodootporne i nude osnovnu zaštitu od kiše i sunca.

Polipropilen (PP) – ove cerade su izdržljive i nude dobru zaštitu od vode i UV zračenja.

Polivinil hlorid (PVC) – PVC cerade su teže od ostalih, ali su trajnije i nude veću zaštitu od oluja, grada, jakih kiša, snežnih padavina i sunčevog UV zračenja.

Poliestersko platno – najkvalitetnije cerade. Mogu da traju godinama i da ostanu izdržljive i otporne na uticaje nepovoljnih vremenskih uslova. Kod njih se posebno ceni visoka vodootpornost.

Kvalitetnije cerade imaju meku postavu koja ne oštećuje boju, džepove za retrovizore i ojačane ušice oko kaiševa i rupa.

Cerade slabijeg kvaliteta mogu da izazovu kondenzaciju vlage jer ne dozvoljavaju vozlu da “diše”.

Cerada treba da bude odgovarajuće veličine kako ne bi izazvala oštećenja. Savetuje se kupovina originalne cerade za taj model vozila, umesto univerzalnih koje odgovaraju svim modelima. Originalne cerade se bolje uklopaju u konture vozila i omogućavaju veću zaštitu.

Ukoliko je vlasnik modifikovao karoseriju svog vozila raznim dodacima, spojlerima, antenama i slično, biće teško pronaći adekvatnu ceradu.

Neke auto cerade nisu pogodne za korišćenje napolju, nego su dobre samo za upotrebu u zatvorenim prostorima. Ove cerade nisu otporne na vremenske uslove, na jaču kišu, pogotovno ne na led, nemaju UV zaštitu, malo jači vetar može veoma lako da ih oduva. Takve cerade se najviše koriste za zaštitu od prašine.

Slike Pexels 

Нема коментара:

Постави коментар