субота, 21. новембар 2015.

Kako odabrati rent a car auto za zimsku vožnju?

Specifičnosti zimske vožnje


Lepi dani su za nama, i kada je vožnja u pitanju, treba biti spreman za zimu koja dolazi. Za većinu vozača to znači zamenu letnjih guma zimskim, i proveru antifriza.
Kada je u pitanju iznajmljivanje auta, onda treba kriterijume postaviti malo drugačije. Za gradsku vožnju možda i ne morate da budete mnogo izbirljivi, jer su naše zime dosta blage, a i gradske saobraćajnice su uglavnom prohodne.
Ali za česta putovanja van grada, ili odlazak na zimovanje, auto koji iznajmite mora da ispuni malo ozbiljnije kriterijume.



Glavna stvar u zimskoj vožnji je bezbednost na drumu. A šta čini bezbednu vožnju? Pre svega, odgovoran i pažljiv vozač, ali i pored toga postoje još neki važni faktori:
 • kvalitetne zimske gume
 • lanci za sneg na relacijama koje to zahtevaju (npr. prilazi ski centrima)
 • brzina prilagođena uslovima na drumu
 • veće rastojanje između vozila

Sistemi za pojačanu bezbednost


Današnji automobili proizvode se tako da poprilično olakšavaju vožnju u lošim uslovima, i povećavaju bezbednost. U njih su ugrađeni razni pomoćni sistemi, koji će vam olakšati ako dođe do nekih nepredviđenih situacija.

ABS sistem (Anti-lock Braking System) je sistem protiv blokiranja kočnica, i deo je standardne opreme većine današnjih automobila. Ovaj sistem je koncipiran tako da, pri naglom kočenju, sprečava da dođe do blokiranja točkova i proklizavanja automobila. Kada su točkovi blokirani, ne može se menjati pravac kretanja.To znači da kod automobila koji nemaju ABS, naglim pritiskom na kočnicu zaustavljate okretanje točkova, ali automobil se i dalje kreće po inerciji, ne zaustavlja se. To se zove proklizavanje. U tom slučaju, vozač nema kontrolu ni nad brzinom, ni nad pravcem kretanja, što može biti izuzetno opasno. Ovaj sistem sprečava da do toga dođe, jer podešava pritisak kočenja tako da ne dođe do potpunog zaustavljanja točkova. Više o tome možete pročitati na ovoj stranici.



ESP (Electronic Stability Control) je sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti. Aktivira se pri skretanju ili vožnji u krivini. Funkcioniše tako što upoređuje zaokretanje volana sa uglom zaokreta vozila. Ukoliko ima velikih odstupanja, aktiviraju se kočnice na pojedinim točkovima, i na taj način automobil se usmerava u željenom pravcu. Na nekim sistemima postoji čak i regulator motora, koji smanjuje snagu kako bi kočnice odradile potrebnu korekciju.



DCS (Descent Control System) je još jedan sistem koji pomaže pri kočenju, odnosno usporavanju automobila na nizbrdici. Aktivira se automatski na većim strminama, što vozaču olakšava kočenje i smanjuje rizik od proklizavanja.



Pored ovih sistema, kao jedan od bitnih faktora stabilnosti i bezbednosti vožnje u zimskim uslovima je i pogon na sva četiri točka. Ipak, koliko god bio koristan, ovaj pogon nije svemoguć. Automobili sa pogonom na svim točkovima (SUV, odnosno terenac) jesu stabilniji na snegu i u lošim uslovima, ali su im i dalje neophodne zimske gume i odgovorni vozači.

Da biste iznajmili auto koji je spreman za vožnju u zimskim uslovima, proučite na sajtovima rent a car agencija karakteristike automobila koje imaju u ponudi. Automobili nižih klasa uglavnom su prilagođeni gradskoj vožnji. Za malo zahtevnije uslove, dobar izbor mogu da budu Chevrolet Captiva (grupa H) ili Opel Insignia (grupa G).

Šta vozač može da uradi?


Pored navedenih sistema koji povećavaju bezbednost na putu, postoje još neke stvari koje i vi sami možete da uradite, kako bi vožnja protekla mirno:

 • proverite da li auto koji iznajmljujete ima sve 4 zimske gume
 • proverite da li ima lance za sneg (i da li su uključeni u cenu iznajmljivanja!)
 • pogledajte u kakvom je stanju pribor za prvu pomoć
 • napunite rezervoar ako krećete na duži put; u slučaju nekog zastoja gorivo će vam obezbediti toplotu u autu
 • ne zaboravite na tečnost za vetrobran
 • ponesite dovoljno tople garderobe, i rezervno ćebe
 • nije na odmet da ubacite u gepek i neki manju lopatu
 • tražite od rent a car agencije broj telefona za pomoć na putu
 • razmislite o dodatnom osiguranju vozila, kao što je CDW (osiguranje od štete sa učešćem u šteti) koje većina rent a car kompanija nudi pri iznajmljivanju auta




I naravno, smanjite brzinu i povećajte rastojanje.

2 коментара:

 1. Pozeljan je svaki automobil koji ima ABS,ESP i DCS sistem.

  ОдговориИзбриши
 2. Ukoliko je moguce najbolje je iznajmiti vozilo sa prenosom na sva cetiri tocka. Naravno to ne iskljucuje odgovornost i oprez vozaca jer 4WD znaci samo bolju vucu ali ne i bolje kocenje na zaleđenom asfaltu.

  ОдговориИзбриши