уторак, 15. октобар 2024.

CENE IZNAJMLJIVANJA VOZILA U BEOGRADU


korisnik rent a car usluga u Beogradu
Izvor fotografije RDNE Stock project. Pexels.com

Dakle, odlučili ste da iznajmite vozilo u Beogradu. Sjajno! I evo vas, spremni da se suočite sa misterioznim svetom beogradskog rent a cara. Samo da znate, to je kao kad pokušavate da razumete svoj račun za struju ili infostan – gledate u mnoštvo brojeva, ali šta oni tačno znače? Pa, hajde da krenemo u avanturu i pogledamo sve faktore koji utiču na cene rent a car usluga i šta se sve uzima u obzir prilikom njihovog određivanja.

 

1. TIPOVI VOZILA

Naravno, najvažnije je kakav automobil želite da iznajmite. Rent a car agencije u Beogradu nude širok izbor vozila, od malih gradskih automobila do luksuznih vozila, SUV-ova i kombija. Nekako je i logično da manji automobili imaju nižu cenu najma, a oni luksuzniji višu. Pa tako:

  • mali gradski automobili (Fiat Panda, Toyota Aygo, VW Up) koštaju od 20 do 35 eura dnevno;
  • kompaktna vozila (VW Polo, Renault Clio, Ford Fiesta) se kreću od 30 do 45 eura;
  •  srednja klasa (VW Golf, Skoda Octavia, Toyota Corolla) je od 40 do 60 eura;
  • SUV-ovi (Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Dacia Duster) se iznajmljuju od 80 do 100 eura po danu;
  • luksuzni automobili (BMW serija 5, Mercedes E-klasa, Audi A6) su najskuplji i njihova cena iznajmljivanje se kreće od 150 eura po danu pa naviše;
  • kombi vozila (Opel Vivaro, Mercedes Vito) se kreću od 110 do 130 eura;

Napomena: cene su okvirne, i variraju od agencije do agencije.

 

2. DUŽINA NAJMA

Još jedan od veoma značajnih faktora koji utiče na cenu iznajmljivanja vozila u Beogradu je dužina perioda iznajmljivanja. Ako se vozilo iznajmljuje samo na jedan dan, cena dnevnog najma je najviša, dok za više dana cene naglo padaju. Pa tako nedeljni najam može da bude jeftiniji za 15%, mesečni za 30-40%, a za onaj dugoročniji (koji rent a car agencije najviše vole) možete da se cenkate.

 

3. SEZONA IZNAJMLJIVANJA

Beograd nije turistička destinacija, ali cene iznajmljivanja vozila znatno variraju u zavisnosti od perioda godine. One su daleko veće u periodima jun - avgust i decembar – januar kada u gradu ima dosta posetilaca, dok od februara do maja i od septembra do novembra naglo padaju.

rent a car agecnija u Beogradu dogovaranje cene
Izvor fotografije: Meruyert Gonullu, Pexels.com

4. OSIGURANJE I DODATNA OPREMA

Pored osnovne cene iznajmljvianja, postoje i neki dodatni troškovi koje treba uzeti u obzir:

  •  Osiguranje – agencije nude nekoliko vrsta osiguranja (rekli smo vam da čitanje i razumevanje cenovnika nije lako). Većina agencija nudi osnovno osiguranje, ali postoje i drugi paketi (kasko osiguranje, smanjenje odgovornosti za štetu od trećih lica, osiguranje od krađa, itd.);
  • GPS navigacija – obično se GPS uređaj iznajmljuje po ceni od 5 eura po danu;
  •  Dečije sedište – ukoliko vozite decu, obavezno morate da imate dečije sedište. Možete da ponesete svoje, a možete i da ga iznajmite po ceni od 3 do 5 eura po danu;
  • Ostala dodatna oprema – u principu možete dodatno da iznajmite sve što vam je potrebno; rent a car agencija će sa zadovoljstvom i to da vam naplati. Ali ako ste vični cenkanju, možda možete da prođete i jeftinije;

 

5. DEPOZIT

Stigli smo i do depozita. Početnici u iznajmljivanju vozila se često čude zašto je neophodno rent a car agencijama unapred ostavljati novac. Ali treba da znate da se to ne radi samo u Beogradu, nego u celom svetu. 

Depozit je garancija agenciji da će im se vozilo vratiti u ispravnom stanju. Visina depozita zavisi od modela vozila i kreće se od 200 eura za manje automobile, do 1000 eura za luksuzne i SUV modele. Depozit se obično blokira na kreditnoj kartici i oslobađa se po vraćanju vozila. Može da se plati i gotovinom, ali za taj način se ponekad traži veći iznos.

 

6. PREUZIMANJE I VRAĆANJE VOZILA

Vozilo se može preuzeti i vratiti u poslovnici agencije (na primer na aerodromu Nikola Tesla), ali moguća je i dostava izvan nje (hotel, kućna adresa, preduzeće, itd.). To zadovoljstvo će vas koštati od 10 -do 30 eura.

Ukoliko se automobil preuzme ili vrati izvan radnog vremena, doplata je od 15 € pa naviše.

 

7. RANA REZERVACIJA

Umalo da zaboravimo jednu vaoma bitnu stvar od koje zavisi cena iznajmljivanja vozila. A to je rana rezervacija. A kada kažemo rana, mislimo na što raniju, možda i nekoliko meseci unapred. Osim što ćete dobiti veliki, ali baš veliki popust, obezbedićete i dostupnost željenog vozila.  

 

I NA KRAJU...

Pa dobro, videli smo da cene iznajmljivanja vozila u Beogradu dosta variraju. Zavise od mnogo faktora, od tipa automobila, dužine najma, da li je sezona godišnjih odmora ili kišnih oblaka, osiguranja i dodatne opreme, itd. Možete da prođete vrlo povoljno ali i da poželite da radije pešačite. 

U Beogradu ima dosta rent a car agencija, kako međunarodnih, tako i lokalnih. Uporedite njihove cene, pogledajte recenzije na internetu i ne zaboravite da pročitate sitna slova – jer neočekivani troškovi vole da se pojave kad ih najmanje očekujete.

Najvažnije je da ne žurite. Ne dozvolite da vas cene iznajmljivanja vozila u Beogradu zbune, a najbolje ponude pogledajte ovde.

 


Нема коментара:

Постави коментар