уторак, 3. јануар 2023.

Vožnja i mentalno zdravlje

V
vožnja kroz prirodu

ožnja može da utiče pozitivno i negativno na mentalno zdravlje vozača. U nastavku teksta donosimo kratak pregled tih uticaja.


Pozitivni uticaji vožnje


Povezivanje sa prirodom


Sigurno ste čuli uzrečicu: “važno je putovanje, a ne odredište”. Vožnja može da bude relaksirajuća i od velike pomoći prilikom smanijvanja stresa, besa, nervoze i ostalih negativnih emocija. Boravak u prirodi ima ogroman pozitivan uticaj na mentalno stanje čoveka. Gledanje lepih pejzaža, zaustavljanje i slikanje zanimljivih kadrova – morski talasi, ptice u letu, livade koje su prepune lepog cveća, šume, snežni vrhovi planina, itd., može veoma brzo da nas razveseli, oraspoloži i da napuni naše baterije pozitivnom energijom. Još bolje ako je napolju toplo pa prozori mogu da se otvore i udahne svež vazduh, upiju zvuci i mirisi prirode. Ako ste nervozni, tužni, pod stresom ili samo loše raspoloženi produžite putovanje nekoliko munuta i odaberite vožnju pored obale, zelenih površina, livada, planina. Stići ćete možda koji minut kasnije ali bićete dobro raspoloženi, odmorni i spremni za nove izazove.

Samostalnost i nezavisnost


Vožnja pruža slobodu kretanja i daje priliku vozaču za nezavisnost, za donošenje sopstvenih odluka i izbora. U medicini je poznato da što je više mozak aktivan, to je i stanje svesti čoveka, kognitivna spoznaja i njegovo mentalno zdravlje bolje.

Socijalizacija


Brojne naučne studije povezuju usamljenost sa lošim mentalnim zdravljem. Stoga ne iznenađuje da je druženje i osećaj zajedništva ključni faktor u promovisanju sreće. Vožnja i putovanja pružaju prilike za druženje sa drugim vozačima i putnicima, i pomažu u održavanju i razvijanju socijalnih veza.

Ona su odličan način da za zbljižavanje sa starim i za upoznavanje novih prijatelja i sticanje novih zanimljivih iskustava.

Zato, kada vam je dosadno, kada upadnete u melanholiju i dosadu, iznajmite vozilo, i posetite rodbinu, prijatelje i voljene osobe. Možete da se odvezete u drugi grad, drugu državu, da napravite kružno putovanje. Nemojte izbegavati ni javni prevoz, tačno je da je on ponekad nepouzdan i neudaoban, ali putovanja vozom i autobusom su dobar način da sretnete nekog.

Mentalna stimulacija


Vožnja zahteva koncentraciju i budnost, što pomaže u održavanju i razvijanju mentalne izdržljivosti i sposobnosti našeg mozga i nervnog sistema. Ponekad je važno brzo stići negde. Ali ponekad su slikoviti ruralni putevi, lepa sela i gradovi daleko prijatniji od bržih ruta na autoputevima puni monotonije i dosade. Planinski putevi daleko više stimulišu mozak, jer tada on aktivno učestvuje u vožnji, prati krivine, izbegva rupe i neravnine na putu, i prilagođava brzinu uslovima na putu.


dve devojke na krovu auta

Negativni uticaji vožnje


Vozači su tokom vožnje izloženi pritisku i stresnim situacijama, što ponekad može da dovede do neprijatnih epizoda i poremećaja u njihovom mentalnom zdravlju. To je posebno izraženo kod profesionalnih vozača koji su svakodnevno iza volana. Veoma je važno da vozač ima dobro mentalno zdravlje kako bi tokom vožnje mogao da donosi brze i pravilne odluke.

Poremećaji poput anksioznosti i depresije mogu smanjiti njegovu sposobnost da se koncentriše i reaguje na iznenadne i opasne situacije na putu, što može da dovede i do nesreća.


Koji su najčešći negativni uticaji vožnje?


Stres. Vožnja u gužvama ili na teškim putevima može biti naporna, stresna i da utiče na razvoj negativnih emocija poput nervoze, anksioznosti, besa, ljutnje i slično. Vožnja se doživaljava kao opasna aktivnost sa velikim rizikom od nesreća, što dalje utiče na povećanje nervoze, stresa i straha. Vozači se osećaju kao da u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Monotonija. Čak i kraća vožnja na istoj relaciji koja se ponavlja svaki dan, (odlazak na posao, u kupovinu i sl.) može da bude monotona i dosadna, i da dovode do osećaja iscrpljenosti i umora kod vozača.

Nedostatak kontrole. Ponekad prilikom vožnje, a što je posebno izraženo kod počenika, može da se oseti gubitak kontrole nad sobom i svojim okruženjem. To može da izazove osećaj straha, neizvesnosti i teskobe.


Kako smanjiti emocije u vožnji koje negativno utiču na naše mentalno zdravlje


Postoji nekoliko načina da savladate negativne uticaje tokom vožnje:
  1. Izbegavajte vožnju u gužvama i špicevima (naravno ako je to moguće).
  2. Tokom dužih vožnji koje vas iscrpljuju, izdvojite malo vremena za meditaciju, relaksaciju i odmor.
  3. Trudite se da upravljate svojim emocijama i reakcijama tokom vožnje.
  4. Vodite računa o sopstvenoj sigurnosti i poštujte saobraćajna pravila.
strah pri vožnji


Završna reč


Mentalno zdravlje kod vozača je važan faktor za sigurnost u saobraćaju i treba se shvatiti kao prioritet.

Vozači treba da budu svesni svojih ograničenja i da ne kreću na put ako su u lošem mentalnom stanju.

U ceo problem treba da se uključe i državni organi i institucije. Njihov zadatak je da promovišu mentalno zdravlje kroz edukaciju, podršku i obezbeđivanju pristupa informacijama o tome kako da se održi dobro mentalno zdravlje.

U nekim državama su formirane posebne službe za savetovanje u kojima vozači koji su pod stresom mogu da se obrate psiholozima ili drugim stručnjacima za mentalno zdravlje.

slike: https://www.pexels.com/

Нема коментара:

Постави коментар