четвртак, 4. фебруар 2016.

Vožnja po kiši


 Koliko god izgledalo lako i naivno, vožnja po kiši traži veliku koncentraciju, pažnju i veštinu od vozača. Vozila se po kišnom vremenu ponašaju drugačije nego po suvom vremenu, drugačije je kočenje, ubrzavanje ili okretanje.Posebno je opasno kada leti posle suvog i toplog vremena padne velika količina vode, koju atmosferska kanalizacija ne može brzo skloni sa ulica, i ulice se pretvore u bujice i više liče ne neki planinski potok nego na ulicu.


Saveti za vožnju po kiši:


  • Vozač mora da drži obe ruke na volanu, da ne prična preko mobilnog telefona (ili još gore kuca SMS poruke) ida pazi šta se dešava ispred i iza njega.

image on rain on road

  • Provera guma - preko njih auto ostvaruje kontakt sa kolovozom. Potrebno je proveriti pritisak i dubinu šara. Za vožnju po vodi posebno je važna dubina šara na gumi, pošto se preko njih voda sklanja ispod nagazne površine gume. Ukoliko su gume izlizane i šare nisu dublje od 15 mm, pod hitno ih morate zameniti. Ako iznajmljujtete automobil kod neke rent a car agencije možete biti mirni, pošto oni vode računa da njihovi automobili budu sigurni.

    image rupe na putu

  • Provera brisača. Neki vozači potcenjuju brisače, ne vode računa o njima, ne zamenjuju ih ukoliko su oštećeni ili slomljeni, pa kada dođe do većih padavina nastaju problemi.
  • Namažite prozore i šoferšajbnu i sa nekim sredstvom koji omogućuje „proklizavanje“ vode na staklu.
  • Uključiti poziciona svetla. Ovo je posebno je važno kada je vidljivost veoma mala, kada ima i magle. Tako se automobil bolje pozicionira na putu i ostali vozači mogu lakše da ga primete.
  • Držanje rastojanja i prilagođavanje brzine. Potrebno je držati veće rastojanja od uobičajenog za suvo vreme i dati sebi dovoljno vremena za zaustavljanje ako se nešto nepredviđeno desi ispred vas.
  • Uključiti grejače na staklima. Svi automobili novije generacije imaju grejače na prozorima. Zbog veće vlažnosti stakla se magle iznutra i smanjuju vidljivost. Pogrešno je uključivati unutrašnju cirkulaciju pošto će to još više zamagliti stakla.
  • Buduti svesni akvaplaninga. Kada naiđete večom brzinom na veću baru vode, točkovi gube kontakt sa podlogom i auto gubi kontrolu. U ovakvim situacijama ne sme se kočiti ili okrenuti naglo volan, samo polako smanjivati gas i držati pravac.
  • image driving at rain

  • Ukoliko vaš automobil ima cruise control, odmah ga isklučite pošto sa njim se pojačava rizik proklizavanja i gubljenja kontrole.
  • Morate dobro procenjivati dubinu vode na putu. Naši putevi su u izuzetno lošem stanju, pune su velikih i dubokih rupa, koje se ispune vodom i ne vide se. Prvo što strada je vešanje (ako ste primetili automehaničarske radnje pored velikih rupa na putu, sve vam je jasno), a  ukoliko voda dopre do kutije menjača ili motora spremite se da odrešite kesu. Ukoliko preko puta prelazi voda velike jačine nemojte je prelaziti (naravno ako postoji druga opcija), voda poseduje veliku dinamičku energiju i može da odnese automobil.
image of car in water

  • Najbolji  savet je da stanete na bezbednom parkingu i sačekate da kiša stane ili barem da se njen intenzitet smanji, pa produžite dalje.
  • Kada kiša stane testirajte kočnice, moguće je da se pločice (pakne) navlaže i da izgube od svoje kočione funkcije. Potrebno ih je polako blagim i konstatnim kočenjem osušiti i zatim nastaviti sa putem.


2 коментара:

  1. Opreznost nikada nije na odmet. Oda se prilikom voznje podrazumeva 100%. Kada je kisa sve vazi isto ali plus dodatnu faktor paznje. Jednostavno, teze je i opasnije.

    ОдговориИзбриши
  2. Obzirom koliko rupa na nasim putevima ima potreban je oprez kad se vozi po kisi.

    ОдговориИзбриши