понедељак, 11. јануар 2016.

Rent a car saveti za iznajmljivanje vozila u drugim zemljama

Rentiranje u inostranstvu


Iznajmljivanje auta nije komplikovano, ali dobro je da budete pripremljeni i da znate kako se taj proces odvija. Ako je u pitanju rentiranje u inostranstvu, procedure i propisi mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, pa je dobra informisanost jedna od ključnih stvari za nalaženje povoljne ponude.

Srećom, danas su sve informacije dostupne na internetu, pa možete da obavite najveći deo posla u komforu svog doma. Potražite sajtove rent a car agencija, ili još bolje - portale za rent a car na kojima možete da pogledate i uporedite više ponuda.
Pošaljite na više mesta upit za cenu za datume putovanja koji vam odgovaraju, i verovatno ćete se iznenaditi šarolikim ponudama i kalkulacijama koje ćete dobiti.


Šta je važno kod iznamljivanja auta


Proces rezervacije automobila i plaćanje pokušajte da završite pre nego što krenete na put, kako na licu mesta ne biste imali problem zbog nerazumevanja ili nepotpunih informacija.
Pošaljite mejl sa svim pitanjima koja su značajna za vas
  • gde se preuzima auto (na aerodoromu, autobuskoj ili železničkoj stanici, u hotelu...)
  • u koje vreme se može preuzeti
  • da li se dodatno naplaćuje preuzimanje i vraćanje auta van radnog vremena
  • koja je dodatna oprema uključena u cenu najma
  • da li postoji ograničenje u kilometraži koju možete da pređete dnevno
  • u koje vreme se auto mora vratiti (kod mnogih kompanija za prekoračenje duže od pola sata ili sat, rent a car kompanija će vam naplatiti čitav dan)



U nekim zemljama postoji ograničenje u uzrastu vozača koji možeda iznajmi auto. Neke agencije će naplatiti dodatno za vozače mlađe od 25 ili starije od 70 godina, a kod nekih su pravila tako striktna da neće ni iznajmiti auto tim starosnim grupama.

Još jedna važna stvar ako putujete u inostranstvo: morate imati kreditnu karticu sa dovoljno limita na njoj, kako bi agencija mogla da rezerviše depozit. Ne računajte mnogo na keš, uglavnom se samo kreditna kartica prihvata kao garanciju.

Ako ćete auto da preuzmete na aerodoromu, savetuje se da rezervišete manji od onoga što vam zaista treba. Automobili ekonomik klase su najtraženiji, pa se često desi da rent a car agencija ne može da vam obezbedi klasu koju želite, pa za istu cenu možete dobiti auto bolje klase. Ipak, ako putujete sa dosta prtljaga, ili u većoj grupi (porodica, prijatelji), nemojte rizikovati da ostanete u skučenom autu.


Propisi i procedure


Upoznajte se sa saobraćajnim propisima države u koju putujete
  • da li vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola
  • kojom stranom puta se vozi
  • ko ima prvenstvo u kružnom toku ili na raskrsnici
  • da li je dozvoljeno skretanje u desno kada je na semaforu crveno svetlo
  • koji tip automobila je standard za tu zemlju (ručni ili automatski menjač)

Sve što odstupa od uobičajenih saobraćajnih pravila, na koja ste navikli, trebalo bi da znate i da imate na umu tokom boravka.


  1. Upoznajte se sa cenom goriva na željenoj destinaciji. Ako će potrošnja biti velika, ovaj trošak treba da ukalkulišete u cenu najma, tj. u budžet koji ste spremni da izdvojite za tu svrhu.
  2. Možda ćete morati da uplatite i agencijsko osiguranje, bez obzira na to da li već imate neku polisu. Agencije koje se bave iznajmljivanjem automobila striktno se drže svojih pravila. Izbor uvek postoji, i na vama je da prikupite informaciju i odaberete ono što je najbolje za vas.
  3. Upišite važne brojeve telefona: policija, pomoć na putu, kontakt rent a car agencije.
  4. Ne zaboravite da vam na putu treba i mapa. Danas svakako možete koristiti i GPS (na telefonu, tabletu, ili da doplatite uz auto). Međutim, trebalo bi da imate i jednu klasičnu mapu, za slučaj da dođe do neke nepredviđene situacije (nestane baterije, signala...)




5 коментара:

  1. I svaki put čitao članak u novinama, ali sada kao što sam ja korisnik neto tako od sada ja koristim net za članke, zahvaljujući web.





    rental mobil jakarta

    ОдговориИзбриши
  2. Dosta korisnih informacija koje sam u vecini znao ali onima koji nisu dovoljno informisani ovaj dobar tekst moze da pomogne.

    ОдговориИзбриши
  3. treba znati da u Srbiji najviše rent a car koriste stranci. Zato agencije imaju svoje sajtove na više jezika (barem engleski). Pretpostavljam da im nije poreviše komplikovano kao što su ostale stvari na Balkanu

    ОдговориИзбриши
  4. Veoma koristan članak, svaka čast!
    Da, u Srbiji usluge rent a car agencija najviše koriste stranci, ali i "naši" stranci. Ljudi koji žive i rade po svetu, pa kad dođu kući na odmor, žele da budu mobilni. Imam prijateljicu koja živi u Astraliji, pa kad dođe, svaki put uzme auto da bi mogla da obiđe prijatelje i ređake. Prošle godine sam bila s njom kad je uzimala auto u Uni Rent agenciji, odmah na aerodromu i bila je prezadovoljna. Obišla ceo Balkan i nije imala nikakvih problema. Isplati se, definitivno. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Da, i ja imam kumove koji zive u Americi i kad slete na aerodrom uzmu rent a car, za sve to vreme dok su ovde koriste rent a car, jer ne isplati im se da imaju svoj auto ovde jer dolaze jednom godisnje. Oni su uzimali isto na aerodromu Uni Rent i uvek su neki lepi automobili, ja se ne razumem bas u marke :D

    ОдговориИзбриши