недеља, 12. јануар 2020.

15 neophodnih stvari u vozilu

Šta sve morate da imate u vozilu (u svakom trenutku)


Obično se ne setite stvari koje vam trebaju  u vozilu, sve dok vam zaista ne zatrebaju. 

Bez obzira da li odlazite duži ili kraći put, potrebne su vam neke stvari koji su izuzetno značajne za vašu bezbednost i snalaženje u neočekivanim i opasnim situacijama.

Da li je to probušena guma, prazan akumulator, neočekivani kvar usred noći ili nešto slično, vi morate biti spremni da to rešite.

U produžetku teksta pročitajte našu listu 15 neophodnih stvari koji morate da imate u svom vozilu, a koja se lako previde i zaborave


1. Kablovi za punjenje akumulatora - akumulator vam se ispraznio zbog slučajno ostavljenih svetla, alarma ili nedovoljnog održavanja. Ukoliko vam se to dogodi noću, za vikend ili negde gde ne postoje servisi i prodavnice,  ne preostaje vam ništa drugo nego da vam neko pomogne i pomoću kablova da vam upali auto.  

2. Kompresor ili pumpa za pumpanje guma – gume se relativno lako i često izduvaju ili još gore probuše. Po propisima svako vozilo mora da ima rezervnu gumu, ali ponekada je dovoljno da se iszduvana guma napuni vazduhom. Zato vam je pumpa za vazduh izuzetno važna. Još bolje ako imate kompresor

Kompresor za pumpanje guma
Kompresor za pumpanje guma

3. Sajla za vuču – ukoliko se  zaglavite ili vam se auto pokvari, nema vam druge nego da se vučete. Umesto sajle može da posluži i neko jače uže. Dok se vučete važno je držati ramnomerno tempo. I pazite pri kočenju. 

4. Kutija za hitnu pomoć – gaze, zavoji, flasteri, lepljive trake, tečnost za dezinfekciju, pinceta, makaze i lekovi protiv hroničnih bolesti i alergija (ukoliko patite od nekih), su nešto što može da vam spasi čak i život. Zato, bez kutije sa osnovnim medicinskim  sredstvima i lekovima ne krećite na put. Ukoliko iznajmljujete vozilo, najverovatnije ćete imati ovu kutiju, ali ipak proverite. 
Kutija za prvu pomoć
Kutija za prvu pomoć

5. Toplo čebe i rukavice – ukoliko ostanete zimi pored puta, to znači da vam neće biti toplo. Zato u prtljažniku čuvajte ćebe, rukavice, kapu, čarape, rezervnu toplu odeću i obuću. Imajte to čak i leti, ne zna se kada će zatrebati. 

6. Fluorescentni prsluci - fluorescentni prsluci vam trebaju da budete vidljivi noću, i da neko ne naleti na vas dok popravljate vozilo ili se krećete pored puta. 

7. Električna lampa – jaka električna lampa je nešto što MORA da bude u vozilu. Lampa ne treba samo noću, nego i danju ukoliko morate da pogledate pod haubu ili da se zavučete pod vaše vozilo. 
Najbolje je da imate mali snažni reflector koji radi na baterije. 

8. Mobilni telefon – naravno da ste poneli svoj mobilni telefon, ali ukoliko niste obezbedili roaming, sve potrebne aplikacije koje pomažu u orijentaciji i pozivanju u pomoć, onda kao da ga niste poneli. 

9. Ubacite sve potrebne kontakte– kada putujete napravite plan i anticipirajte moguće probleme i sve potrebne brojeve i kontakte koje će vas izbaviti iz njih. Ukoliko idete u inostranstvo, preko interneta saznajte brojeve njihovih službi koje prizažu pomoć na putu. 
Biber sprej
Biber sprej  za samoodbranu

10. Punjač mobilnog telefona – koliko nas je zaboravilo punjač i imalo problema u svakodnevnim situacijama? Ali ostati sa mrvim telefonom na putu je na mnogo većem nivou opasnosti. Zato pre polaska, obavezno proverite da li ste ga poneli. 

11. Olovka i beleška za pisanje- deluje trivijalno, ali ne možete sve pamtiti, ponekada je potrebno nešto i zapisati. Zato olovka i sveska neka budu obavezno u pregradi za rukavice. 

12. Biber sprej – put je put i ne zna se šta može da vas snađe, od neke agresivne životinje pa do lopova koji hoće da vas opljačka i povredi. Ponekad je dovoljno samo da on vidi da imate neko sredstvo za odvraćanje. 

Signalne rakete
Signalne rakete
13. Signalne rakete – ako vam se desi kvar u slabo naseljenom području gde ne radi mobilni telefon, pomoć možete dozvati (samo) pomoću signalnih raketa.
14. Protiv požarni aparat – posebno preporučljivo za starija vozila. Nadamo se da vam nikada neće zatrebati. 

15. Kutija sa alatom – ne mora da ste majstor ili da znate da popravljate vaš auto, ali kutiju sa alatom svakako ponesite. Ukoliko vi ne znate d apopravite kvar, možda će znati neko  drugi. 

Komplet alata
Komplet alata


Нема коментара:

Постави коментар