четвртак, 6. фебруар 2020.

Koje vozilo za rent a car se najčešće rezerviše?
Rent a car agencije imaju veliki vozni park koji je podeljen u najčešće kategorije: ekonomična vozila, srednja kategorija, luksuzna a nude se i kombi vozila. 

U okviru svake kategorije ima i po desetak modela – za svakog potencijalnog klijenta postoji odgovarajući. Sajtovi pružaju odlične informacije kako o ceni usluga rent a car, tako i o karakteristikama svakog vozila. 

Dosta je to podataka o kojima treba razmisliti. Kako su to drugi rešili? Koje se vozilo najčešće rezerviše?


Najtraženiji automobili u rent a car agencijama i kakvi su uslovi najma za njih?


Svaka agencija usled različitih uslova iznajmljivanja ima i različite rezultate najtraženijih vozila za rezervaciju. Ipak, postoji generalno slaganje da je tražnja najveća za manjim, ekonomičnim vozilima, najčešće iz A serije. 

Pod ekonomičnim vozilima podrazumevaju se automobili koji su manji potrošači, malih dimenzija, male zapremine gepeka. Odlični su za parkiranje po gradu, pouzdani u vožnji kroz gradske gužve, a ujedno mali potrošači. 

Nisu predviđeni za razvijanje velikih brzina, ali se odlično ponašaju ako se brzina od njih traži. Štedljivi su. Zato ih žele različite grupe ljudi i zadovoljavaju višestruke potrebe koje se zahtevaju od jednog automobila.

Među najtraženijim automobilima su Peugeot 208, Renault Clio, Opel Corsa, Citroen C3...


Ovakva vozila imaju najniže cene najma po danu što je možda i ključan faktor pri odlučivanju. Budućim klijentima je jako bitno i kolika je potrošnja goriva na 100km, a s'obzirom da govorimo o malim potrošačima dolaze u obzir i varijante koje troše benzin. 

Zatim tu su pitanja o godištu vozila, kada su servisirana, koliko vrata imaju, posedu li klimu, GPS, kakva je vrsta menjača...

Kada se sve ove dobijene informacije ukrste sa niskim troškovima najma i depozita jasno je zašto su mali automobili favoriti mnogih.

Ko se najčešće opredeljuje za ova vozila?


Možda nemaju najprostraniju zadnju klupu i ne primaju više od četiri putnika, ali su i dalje izbor mnogih klijenata. Ovakvim vozačima nije bitna velika brzina vožnje i luksuzan izgled. Često ih rezervišu porodice sa malom decom jer uprkos manjem prostoru automobili su pouzdani i dovoljni za sve njihove potrebe. 

Ovakvi korisnici neće prelaziti ogromnu kilometražu jer bi u tom slučaju bolji izbor bio veće i komfornije vozilo za koje je traženi najam ali i depozit nešto viši. Ako se planira vožnja nekoliko krupnijih, visokih osoba može postojati izazov kako da svi sednu u neke modele. 

Ako je reč o vožnji sa dosta prtljaga ne mogu svi modeli dobiti korpu za krov kao dodatni prostor za skladištenje pa i to može biti problem kod malih automobila.

Ako se vodite tuđim iskustvima dobro razmislite o svim detaljima koje ekonomik vozilo pruža i da li ispunjava i vaše kriterijume.

Rezervišite automobil na vreme!


Upravo zato što se ova vozila najčešće iznajmljuju, postoji pitanje dostupnosti u traženom vremenu i u odabranoj agenciji. Možete svakako ugovoriti najam u drugoj rent a car kompaniji, ali vas onda čeka novo “češljanje” svih uslova i odluka da li su dovoljno dobri po vašim kriterijumima. 

Postoji i jednostavnije rešenje u vidu pravovremene rezervacije željenog automobila.

Izuzev situacije kada vam hitno treba automobil na iznajmljivanje (kvar na vašem vozilu, iznenadno putovanje…) za svaku drugu situaciju imate sasvim dovoljno vremena da istražite ponudu rent a car agencija, cene i da rezervišete željeno vozilo.

Tada možete dogovoriti i sve one posredne detalje – gde da automobil preuzmete, gde možete da ga ostavite, šta pokriva osiguranje… Što ranije donesete ove odluke biće vam lakše jer je obezbeđen prevoz jako bitan u svakoj situaciji.

Ovo su samo neki od razloga zašto se ovakvi automobili najčešće rezervišu i kakvim potrebama najviše odgovaraju. Bitno je da se sve uzme u obzir jer ćete samo tako dobiti maksimum za svoj novac i uživati u svakom pređenom kilometru.

Da li vi koristite usluge rent a car agencija? Koja vozila za iznajmljivanje su vaši favoriti? Podelite vaša iskustva kroz komentare.

4 коментара:

 1. Meni lično, često je neophodan rent a car, jer putujem često, dok sam obilazila Srbiju uvek sam išla rentom, nekako mi je lepše uvek u nekom drugom autu, tako da nemam baš favorita, samo obožavam automobile :)

  ОдговориИзбриши
 2. Sve zavisi od toga kakve su potrebe. Ukoliko se ide na duži put, ne treba iznajmljivati manja vozila, ne samo da su neudeobna na većim kilometražama, nego ima i taj bezbednosni aspekt. Isto tako ukoliko vam treba veći prtljažnik.
  Mala vozila su dobra za gradsku vožnju, ali rent a car agencije treba da imaju sve klase kako bi mogli zadovoljile sve želje i potrebe svojih klijenata.

  Pogrešno je poslovati samo sa malim automobilima, ili samo sa luksuznim limuzinama. Tako se ograničava ponuda, pa neće biti ni potražnje

  ОдговориИзбриши
 3. volite da probate razlicita vozila? rent a car je super resenje .. rezervisete zeljeno vozilo na jedan dan i izvozate se maksimale

  ОдговориИзбриши
 4. U vereme korona pandemije menjau se i neke stvari u rent a car biznisu . Agencije treba da preduzmu određene mere u njihovim vozilimakako bi ona bila bezbedna od zaraze

  ОдговориИзбриши