среда, 19. септембар 2018.

11 načina kako da sprečite krađe iz rent-a-car vozila



Kako sprečiti krađe iz renta car vozila



Rent a car vozila koje iznajmljuju poslovni ljudi ili turisti su obićno krcata skupim video kamerama, foto-aparatima, mobilnim telefonima, tabletima, lap-topovima, GPS uređajima, nakitom, većom količinom novca, dosta prtljaga. I vešti i iskusni lopovi naravno da to znaju. U nekim gradovima (Berselona, Rim, Nica, Meksiko Siti,…) je tako raširena pojava da su gradske vlasti postavile upozorenja i znakove na ulicama da se vrednije stvari ne ostavljaju u automobilima. To će vam isto reći i u rent a car agencijama kada vam predaju ključeve.



To što ćete da stavite vredne stvari u prtljađniku ili negde u unutrašnjosti vozila nećete ih zavarati. Staklo na automobili se lako otvori, prtljažnik se još lakše otvori. Narvno, da je svako vozilo pod rizikom, ali rent a car vozila su posebno ranjiva zato što se smatra da njih voze samo imućniji ljudi, što naravno ne mora da znači da je tako, pošto rent a car usluge danas mogu da priušte svi slojevi društva. 


Nudimo vam 11 saveta kako da spasite vaše stvari iz rent a car vozila

rent a car kradje
Opel Tigra cabrio, omiljeno "žrtva"  kod provalnika
  1. Ne ostavljajte ništa vredno u vozilu – ovo je generalno pravilo i tu ne treba ništa dodati
  2. Ukoliko na parkingu primetite slomljeno staklo, tražite drugo mesto za parkiranje. Moguće je da su na tom mestu učestale provale
  3. Kada ostavite vozilo na parkingu otvorite sve boksove tako da lopovi vide da su prazni. Provalnici nisu glupi, ukoliko vide da nema ništa za njih, neće dirati to vozilo.
  4. Nije dovoljno sakriti ili poneti skupe elektronske igračke, nego ponesite sa sobom i produžne kablove i njihove punjače. Ne treba vam mamac koji će da razdraže lopovsku pohlepu
  5. Ne zaboravite da zaključate vrata, prozore i zatvorite sunčan krov. Bolje vruć auto nego sa slomljenim staklima.
  6. Ukoliko ipak morate da ostavite neku vredniju stvar u auto, onda pobrinite se da je potpuno sakrijete – ispod sedišta na primer. Ukoliko ih samo pokriete nekim pokrivačem nećete se previše zaštititi. Lopovi znaju za taj “jadac”
  7. Maskirajte vaše rent a car vozilo tako da se ne vide da je iznajmljen. Skinite sve oznake i ne morate uvek iznajmiti najskuplji i najnoviji auto (a svako ko iznajmi neki auto želi da bude baš takav – ljudska slabost koja je veoma poznata i provalnicima).
  8. Izbegavajte kabriolete postoji opasnost da vam ukradu stvari čak iako ste u vozilu. Poznat je primer iz Napulja gde lopovi na motorima krstare ulicama grada i traže naivne “klijente” koji se voze u otvorenim autima
  9. Uključite klima uređaj i zatvorite prozore
  10. Zaključajte vrata – dosta nas ne zakjučavaju vrata dok voze, ali u opasnim gradovima ukoliko stanete na semafor ili na pešačkom prelazu, mogu da vam otvore vrata i da vam ukradu kameru, aparat, torbu.
  11. Obavezno uzmite putničko osiguranje i posebno tz osiguranje od krađe (TP - theft protection) - ako ništa više, barem možete da povratite deo vaših para i dragocenosti. Treba samo znati da ovo osiguranje ne važi u slučaju da je prilikom krađe vozilo bilo otključano ili je ključ bio ostavljen u bravi volana. U slučaju krađe ključ i dokumenta moraju biti kod klijenta.
rent a car kradje
Slomljeno staklo prilikom provale

Umesto zaključka


Ovi saveti ne mogu u potpunosti da spreće provalu i krađu, ali mogu u velikoj meri da deluju preventivno i da spreće da vas napadnu beskrupulozni i opasni provalnici. Zato, držite se naših saveta. 







2 коментара:

  1. Postivite u vozilu mikro špijunske kamere. One su male, ne vide se i sakrivene u ključevima, naočarama, upaljačima, tako da lopovi i ne znaju da će biti snimljeni. I onda sa snimcima pravo u policiju

    ОдговориИзбриши
  2. Najsigurniji način je da tajno snimite primopredaju vozila za rent a car pa i samo vozilo. Ako to nije prikladno sa mobilnim telefonom možete nekim špijunskim gadžetom, poput skrivenih kamera u olovci, upaljaču. (https://www.spijunskaoprema.org/spijunske-kamere/)

    ОдговориИзбриши