недеља, 7. јун 2015.

Saveti i trikovi kod iznajmljivanja automobila

Uvod

Iznajmljivanje automogila i pojavljivanje velikog broja rent a car agencija kod nas je postala raširen biznis! Iznajmljuju se kako luksuzne limuzine za svadbe i slične povode, tako i terenski automobili za izlet na nekoliko dana, ili auto za kraće ili duže poslovno ili turističko putovanje. Osim očiglednih prednost, potrebno je obratiti malo pažnju i na skrivene zamke koje postoje u ovoj industriji. Naime, nisu sve rent a car agencije transparentne u svom poslovanju, i ponekad  mogu da izazovu velike glavaoblje kod zakupca njihovih vozila.

Sastavili smo mali spisak saveta i trikova kako bi olakšali vaše iznajmljivanje automobila.


Istraživanje tržišta

Iznajmljivanje vozila u vašem rodnom ili u gradu u kome živite je svakako dosta lakše, poznajete ljude i prostor, tu se prevare lako otkrivaju.  Ali ako treba da iznajmite vozilo u nekom udaljenom mestu ili u drugoj državi potrebno je prionuti na pretragu interneta i naći najbolju agenciju koja vam najviše odgovara. 
Uzimati u obzir samo kompanije koje su izlistane na prvoj ili drugoj stranici Googl-e pretrage. Potrebno je obratiti pažnju na komentare i revije ranijih korisnika, uporediti cene i posebno akcije i popuste koji su ovoj branši dosta česti.Tražite licencirane i proverene rent a car agencije
Ovo je vrlo važno, gledajte da angažujete poznatu i renomiranu agenciju koja radi legalno i ima sve neophodne papire, koja ima svoj matični i PIN broj, koja je upisana u registru agencije za privrene registre (APR). Neovlašćene agencija mogu pokušaju da vas prevare, te prevare se posle teško dokazuju i rešavaju tako da pre nego što se potpiše ugovor sa agencijom, nije loše mali angažman oko  provere njene autentičnosti.

Osiguranje 

Iznajmljivanje automobila znači da se morate pridržavati pravila i propisa agencije koja vam je iznajmila vozilo. Rent a car agencije su veoma temeljne i pažljive sa njihovim ponudama  i polisama 
osigranja. Isto tako ako ne i više, i klijent mora da bude pažljiv, pošto tu mogu da budu sakriveni neki troškovi koji se odmah ne primećuju a koji su navedeni "sitnim" slovima u ugovorima. Obično se nude:

 • CDW (collision damage waiver) - osiguranje od štete sa učešćem u šteti. Sa ovim osiguranjem odgovornost za štetu na iznajmljenom vozilu i prema trećem licu je ograničena određenim maksimalnim iznosom koji se vezuje za grupu iznajmljenog vozila.
 • TP (theft protection) - Osiguranje od krađe sa učešćem u šteti za odgovornost za krađu vozila ili delova vozila (gume, stereo uređaj i sl.)
 • PAI (personal accident insurance) - Osiguranje lica. Kupovinom ovog osiguranja, vozač i lica u vozilu se osiguravaju za slučaj smrti ili povreda, nastalih u saobraćajnoj nezgodi, za vreme trajanja najma vozila.

Sva su ova osiguranja  vrlo dobra, ima ih još, kompanije su vrlo iskusne i predlažu široke lepeze modifikacije za razne situacije koje mogu da se dogode na drumu, vešte su sa cenama i ciframa, ako se ne vodi računa neupućen korisnik može da preplati nešto što mu nije potrebno, ili da ne bude osiguran od neke štete koja se vrlo lako desi. Za veće najmove nije zgoreg pozvati i agenta osiguranja koji se temeljno razume u sve te odredbe i uslove 

Rezervacije

Naša preporuke je bukirajte vozilo što je moguće pre! Rane rezervacije su dosta jeftinije - ponekad se dobije automobil u pola cene, pošto za agencije najskuplje vozilo je neizdato vozilo. Sa druge strane, postoje periodi kada se teško mogu naći slobodan automobili, (vikend, praznik, kreću letovanja) onda se agencije dovijaju, pozajmljuju jedni od drugih, nekada se ponude i ne tako kvalitetna vozila koja nisu u klasi koju biste želeli, i sl.

Izbor vozila

Izbor vozila je nekada vrlo složen. Potrebno je naći pravi automobil za vaše potrebe. Ako idete na poslovni sastanak gde treba da se pokaže neki ugled, uzima se luksuznija varijanta, ako se ide na izlet u unutrašnjost potrebno je iznajmiti malo “tvrđe” vešanje. Ali osim toga da li auto odgovara, treba proveriti da li je vozilo dobro održavano, da li ima dobre vozne karakteristike, da li vozilio ima manji kvar ili oštećenje (znajte da ako ne viditite taj kvar ili oštećenje koje se ustanovi kada se vratite, moraćete da ga platite). Nije na odmet jedan probni krug pre nego što se zakljući ugovor sa agencijom.Kakvu god klasu automobila da izaberete, slobodno se može reći da su rent a car agencije u Beogradu i Srbiji dobro opremljene i spremne da ispune sve zahteve. Većina su vrlo profesionalne, ali zbog “kukolja u žitu”, ipak budite oprezni. 


3 коментара:

 1. Izbor vozila nekad moze da predstavlja problem ukoliko nismo profesionalni moj svet je svima povesti racuna da li nam je potrebno vozilo za grad ili brdski teren.Takodje moj savet je da bukirate vozilo ranije cena je manja.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман7. јун 2015. 13:31

  Odlicni saveti za iznajmljivanje vozila. Treba imati u vidu ove korisne savete i traziti renomirane agencije.

  ОдговориИзбриши
 3. Super je da znamo na sta obratiti paznju, pogotovo ko se prvi put upusta u iznajmljivanje. Sto se tice renomiranih agencija ili ne, ja mislim da oni u cenu uracunaju i svoje ime, brend, a da se slican kvalitet usluge moze dobiti i u manjim agencijama, uz dobru cenu.

  ОдговориИзбриши