среда, 10. јун 2015.

Car sharing ili rent a car?

Naša prestonica Beograd ubrzano dobija nove servise prisutne i u modernim metropolama zapadnih zemalja. Kao i svaki glavni grad, saobraćaj je jedan od akutnih problema grada. Na žalost Beograd ne poseduje metro i samim tim gradski službencii zaduženi za saobraćaj moraju da se dovijaju na maštovitije načine kako ne bi dolazilo do saobraćajnog zagušenja.
Nedavno je, po uzoru na svetske metropole, pokrenut je i kod nas "car sharing" servis u Beogradu.

Šta je car sharing?


Pojednostavljeno, to je način najma vozila na kratko vreme, pri čemu se vozilo preuzima i vraća na unapred predviđena parking mesta, koja su na lakše dostupnim lokacijama u gradu.


Ko su potencijalni korisnici ovog servisa?


Svi oni koji u datom trenutku nemaju sopstveni automobil, ili neće da ga voze iz nekog razloga, a žele da voze automobil po gradu, odnosno da koriste ovaj servis iz sebi poznatih razloga.

Uslovi najma car sharinga


Najčešće minimalno vreme najma je pola sata, pri čemu gornja granica ne postoji. Korišćenje vozila se naplaćuje ili po minutama korišćenja, ili po satu a cena se u zapadnim zemljama kreće oko 20-30 centi po minutu, odnosno oko 10 EVRO po satu, pri čemu se naravno, za duže vreme korišćenja vozila mogu dobiti povoljniji uslovi.
Ono što je specifično je da se u cenu najma uključuje i gorivo i odgovarajuća osiguranja za vozilo.Fleksibilnost car sharing servisa se ogleda i u činjenici da se prilikom najma može dogovorit i posebno mesto vraćanja vozila, koje čak ne mora biti striktno jedno od predefinisanih lokacija. Naravno, podrazumeva se da to nisu mesta za koja se plaća parking, mada se u nekim zemljama zapada vozila mogu vratiti tj. parkirati i na parking mesta koja se plaćaju.

Vreme će pokazati da li će ovaj servis zaživeti u Beogradu. Otežavajuće okolnosti za one koji bi da pokrenu ovaj servs su jako loši putevi, puno udarnih rupa, dakle loša infrastruktura. Ulaganja u startu su značajna, a ni kultura vozača, odnosno čuvanje tuđeg vozila nije baš najjača strana vozača sa ovog podneblja. To su činjenice na osnovu korišćenja rent a car usluga.

Mali standard građana takođe ne ide u prilog ovom servisu. Cene su za naše uslove ipak malo jače, ali nikad se ne zna. Svi oni koji imaju bar 21. godinu i dve godine vozačkog iskustva, mogu i na ovaj način da dođu do vozila na nekoliko sati ili duže.

Prednosti ovog servisa


Online registracija se podrazumeva, mobilna aplikacija za rezervaciju vozila je dostupna onima koji potpišu ugovor o korišćenju. Pomoću aplikacije se može uraditi rezervacia, ali i što je zanimljivo i otključavanje i zaključavanje vozila.

Primer velikog igrača u ovoj oblasti, na teritoriji Evrope je Car2Go, koji u svom voznom parku skoro isključivo poseduje model Smart na električni pogon.

Rent a car Beograd ili "Car sharing"


Najveća konkurencija ovom sistemu je, koji za male modele vozila, za kratkoročne najmove ima sasvim pristojne cene. Pri tome jednostavno treba napraviti malu kalkulaciju, da li vozilo koje iznajmljujete od rent a car agencija u Beogradu, na 24 sata može da bude jeftinije nego vozilo koje uzimate preko ovog servisa na nekoliko sati.

3 коментара:

  1. Odlicno, konacno je carsharing stigao i u Beograd. Odavno se spremao teren i najvaljivalo. Jedino sam razocaran visokim cenama, verujem da hoce prvo da s eprobiju u svetu biznisa, mladi japiji i poslovni ljudi. Isplati se i ako auto iznajmi grupa od 3-4 ljudi, za srednju klasu koja nosi ovakve projekte je barem za sada preskupo

    ОдговориИзбриши
  2. U dogledno vreme iznajmiti automobil bice kao danas bicikl, raduje me sto "Car sharing" osvaja Beograd i da pocne da se siri vecim gradovima u Srbiji.

    ОдговориИзбриши
  3. Car sharing jeste donekle konkurencija rent a car agencijama, ali mislim da ce jos veca konkurencija biti taksistima. Njihove cene su tek nerealne, pogotovo u poredjenju sa cenama u manjim mestima u Srbiji. Rent a car agencije imaju ipak malo drugaciju ciljnu grupu.

    ОдговориИзбриши