петак, 30. август 2013.

Rent a car korisna pravila


Rent a car pravila


Iznajmljivanje automobila, kod nas se odomaćio izraz rent a car, je veoma profitabilna i ekspanzivna industrija. Sa razvojem tehnologije, industrije i u suštini standarda stanovništva, ljudske potrebe se šire neverovatnom brzinom. Rasponi zahteva za iznajmljivanje automobila, kamiona, najrazličitijih veličina i gabarita, motocikala za veoma heterogene potrebe se rapidno uvećavaju iz decenije u deceniju. Naravno, u moru usluga, firmi koje se nude po ovom pitanju, postoje i iskustava koja mogu da vam uštede novac i vreme i pre svega debljinu novčanika. Pokušaćemo da istaknemo neka naša iskustva kroz ovaj tekst koja bi trebalo da doprinose boljem razumevanju rent a car usluga.

Bez obzira iz kojih potreba imate nameru da iznajmite vozilo trebalo bi da tom prilikom vodite računa o sledećim činjenicama.

Internet kao početna tačka

Danas je čak i u Srbiji Internet jedno od podrazumevanih mesta za početak mnogih stvari, bilo kupovine, bilo dobijanja naraznovrsnijih informacija. Tako je i sa rent a car (u tekstu će se paralelno koristiti i pojam renta kar) uslugama. Najbolju i najveću ponudu ćete ipak naći na ovom mediju, tj. servisu. Prednost ovakvog načina izbora automobila ili druge vrste vozila je što ste zavaljeni u sav komfor svoje nekretnine i što imate sve vreme ovog sveta. Nemate naporne prodavce, ili neke menadžere koji često umeju da kažu mnogo više nego što danas može da se sa tankim živcima izdrži bez nervoze. Imate mogućnost izbora kvaliteta auta po želji, pronalaženje najbolje ponude za željeni period i lokaciju korišćenja u pogledu parametra kvalitet / cena.
Takodje, sajtovi za rent a car u Srbiji i Beogradu najboljih ponudjača daju na uvid uslove za početak i trajanje iznajmljivanja vikendom, uslove za završetak najma i mnogo drugih informacija koje su vam relevantne za korišćenje ovih usluga.

Kada uzimati rent a car

Često ste u situaciji da možete da birate dane u kojima ćete koristiti rentirana vozila. U tom slučaju pogledajte ponude i cene koje vikendom mogu biti jako dopadljivije tj. niže. Takodje, vikendom ćete izbeći gužve, špiceve, nepotrebna nerviranja u saobraćaju i sigurno ćete mnogo lagodnije i sa većim uživanjem koristit vozila u dane vikenda. Ne sumnjamo da će vam se i ušteda koje u ove dane ostvarite svideti. Naravno, govorimo o vikendu, ali treba proveriti agencije ako želite da unajmite vozilo nedeljom jer nedelja je dan odmora i dan kada nije baš u svim firmama koje se bave ovim poslom radna motivacija na visokom nivou. I u ovoj kao i mnogim drugim, ponekad važi ko rano rani ima bolji izbor pa imajte i to u vidu.

Naravno, naša preporuka je da rezervaciju vozila obavite što je ranije moguće, bar nedelju dana ranije, jer time ćete imati bolje uslove i mnogo veći izbor vozila. Korisitite i rezervacioni sistem na sajtovima koje imaju online rezeravaciju jer time ćete uštedeti na vremenu kada se pojavite u agneciji.

Osiguranje


Na put pa i na korišćenje renta kara se ne polazi dok ne raščistite sve uslove osiguranja sa firmom od koje rentirate vozilo. Ako je sve kako pravda nalaže, korisnik usluga bi po slovu zakona i pravila u osiguranju trebao biti osiguran za zakonsku odgovornost po štetama prema trećim licima, a vozilo bi trebalo biti osigurano za slučajeve nekih vanrednih situacija poput požara, krađe i sl. Obavezno proverite, ali kod većine agencija osiguranje od krađe vozila se ne priznaje ako korisni izgubi saobraćajnu dozvolu vozila i/ili ključ.

Proverite i učešće u saniranju štete za ne daj bože slučaj sudara (ako saobraćajna policija utvrdi krivicu korisnika pri uvidjaju). Podrazumeva se da je korisnik vozila, tj. rent a car usluge, odgovoran za štete pričinjene vozilu kad ga je on koristio, ali i za štetu koja nastane zbog nekorišćenja, npr. pri popravci. Da ne bude previše komplikovano, na licu mesta proverite u agenciji sve uslove osiguranja i uvek je jeftinije platiti ono što morate da ne bi ste razmišljali previše u periodu korišćenja.

Gorivo pri najmu vozila

Kada rentirate vozilo troškove potrošnje goriva snosite vi kao korisnik. Sa firmom za rentiranje ćete se dogovoriti da li će rezervoar pri preuzimanju biti pun, što je i najčešće slučaj. Time izbegavate nepotrebno gubljenje vremena oko odlaska na benzinsku stanicu i ponekda frustrirajućih čekanja u redu.

Agencija od koje ste rentirali vozilo će logično, naplatiti prekoračenu količinu goriva koju ste imali u rezervoaru prilikom preuzimanja vozila pa stoga mroate da vodite računa sa koliko goriva ste preuzeli vozilo.

Na osnovu prethodno navedenog sledi da gorivo nije uključeno u ukupnu cenu najma i da vi vodite računa o njegovoj potrošnji.

Saobraćajne kazne

Iako niste vlasnik vozila vodite računa da niste oslobodjeni odgovornosti prilikom korišćenja istog.
Zakupac ili korisnik unajmljenog vozila je odgovoran i snosi posledice nesavesnog korišćenja vozila a koje prouzroukuju kršenja saobraćajnih propisa.

Jednostavno, poštujte saobraćajne propise u mestu i gradu gde koristite unajmljeno vozilo i izbeći ćete sve potencijalne neprijatnosti ali takodje i nepotrebne troškove. Činjenica da vozilo nije vaše vas ne oslobadja odgovornosti od nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Korišćenje vozila

Prema uslovima korišećenja iznajmljenog vozila korisnik ili zakupac ima obavezu da vodi računa načinu korišćenja iznajmljenog vozila. Rent a car vozilo se ne unajmljuje radi iživljavanja i korišćenja na način na koji se ne ophodite prema sopstvenom vozilu. Takodje nije dozovljeno davanje iznajmljenog vozila trećim licima, niti vožnja neprimerenom brzinom, trkanja i razne druge situacije koje često padnu na pamet kada se ljude koriste tudjim stvarima.

U stanju u kojem ga preuzimate očekuje se da ga i vratite na dogovoreno mesto. Čisto spolja i čisto iznutra jer to je ujedno i vaše ogledalo.

Dodaci za rent a car

Korišćenje raznih dodataka poput GPS navigacije, sedišta za bebe, lanaca u zimskim uslovima će bitno unaprediti kvalitet usluge i olakšati vama korišćenje unajmljenog auta. Naravno, većina dodataka se plaća ali jednostavno morate da ih predvidite jer su u funkciji bezbednosti i kvaliteta usluge, naravno i vašeg komfora. Na primer ako uzimate renta kar vozilo na duži period i ako imate više novca, niste baš fan da vi uvek morate da vozite, onda je dodatni vozač jako korisna opcija.

Takodje, sa mnogim agencijama se možete dogovoriti o vremenu i mestu preuzimanja i vraćanja vozila i to je ponekad jako korisno jer će vam uštedeti dodatno vreme.

Članske karte

Mnoge firme koje se bave poslom rentiranja daju pogodnosti starim klijentima i nema razloga da ako ste zadovoljni kvalitetom i cenom usluga ne budete povratnik i koristite ove privilegije i povlastice.

Ako često koristite ove usluge možete kao član ili stari korisnik kod mnogih firmi ostvariti ušteda novca i pogodnosti koje nemate kao kada prvi put unajmljujete vozilo.

3 коментара:

 1. Dobro je da korisnik koji duze iznajmljuje vozilo
  moze da ostvari ustedu novca i pogodnosti koje nemaju ona lica koja prvi put koriste uslugu
  VBI rent a car agencije ili neke druge ako daju slicne povlastice.
  Bravo!

  ОдговориИзбриши
 2. Najiskrenije pola ovih stvari nisam ni zanala :( Zaista su korisni saveti.

  ОдговориИзбриши
 3. Kada rešite da iznajmite vozilo prvo uporedite cene iznajmljivanja vozila. KOd različitih agencija cene su naravno različite, tako da mogu se ostvariti velike uštede. Najviše obratite pažnju kod manjih agencija one su fleksibilnije u pregovorima

  ОдговориИзбриши