субота, 3. фебруар 2024.

Saveti za putovanje sopstvenim automobilomMnogi od nas će krenuti na put sopstvenim automobilom. Bilo da to uradimo pre ili posle praznika ili kada dođe tako očekivani godišnji odmor treba se valjano pripremiti. 

Niko ne voli savete ali mnogo je onih kojima su saveti sačuvali novce i još ponešto. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vama i vašem automobilu pomoći da bezbedno stignete do odredišta. 

O da. I da se vratite svome domu po redu vožnje i sa ispravnim automobilom.

Ako nekim slučajem imate hibrid ili električni automobil proverite bateriju

Toplota može biti jednako teška za bateriju kao i hladnije vreme (zbog većih zahteva koji se postavljaju pred njih). Baterije starije od tri godine treba proveriti. Tečnost iz baterije može ispariti uzrokujući oštećenja i ubrzati koroziju.

Dopunite ili promenite tečnosti u automobilu

Ovo pod obavezno!

Proverite sve nivoe tečnosti, uključujući motorno ulje, tečnost za menjač, ​​tečnost za servo upravljač i tečnost za kočnice. Nizak nivo tečnosti smanjuje sposobnost vozila da hladi komponente i može dovesti do pregrevanja. Ne košta mnogo a može da uštedi i vreme i novac.

Držite motor hladnim

Vaš motor se oslanja na svoj sistem hlađenja kako bi održao određenu radnu temperaturu. Tokom leta, sistem hlađenja mora raditi još više kako bi obavio svoj posao i zaštitio vaš motor od pregrevanja. 

Vremenom se rashladne tečnosti mogu kontaminirati i aditivi gube svoju efikasnost. Za najbolje rezultate preporučuje se ispiranje rashladnog sistema i zamena rashladne tečnosti svežom tečnošću (važna napomena: dodajte samo rashladnu tečnost koju preporučuje proizvođač).

Gume

Podrazumeva sa da leti imate letnje a zimi zimske gume. Proverite nivo vazduha i uverite se da su pravilno naduvane. Takođe, onako iz prikrajka šmeknite da li je živa rezervna guma. 

Nikada se ne zna a može da vas spasi iz vrlo neprijatnih situacija ako vam strada neka od guma na vozilu. Naravno, morate biti sigurni da je u dobrom stanju jer prevencija je majka mara dobrog vozača. 

Brisači

Šoferšajbna je vaš izlaz u svet. Prljavo vetrobransko staklo ne samo da iritira, već može uzrokovati zamor očiju i predstavljati opasnost po sigurnost. Proverite nivo vode i da li imate tečnost primerenu godišnjem dobu. Zaboravi se. 

Kočnice

Kočite ponekad malo jače pri većim brzinama. Majstori ne prpeoručuju školsku vožnju onu terijski ispravnu. 

Kada proveriti kočnice?

Kočnice treba pregledati kako je preporučeno po redu vožnje odnosno servisnoj knjižici. Naravno obavezno i ranije ako primetite pulsiranje, buku ili duži zaustavni put. Manje probleme sa kočnicama treba odmah otkloniti. Za veće kvarove na kočnicama možda nećete imati pravu priliku. 

Pripremite se za neočekivane situacije

Oluja, sneg, led. Ono kad kažu kijamet.

Događa se. 

Nažalost, ponekad stvari jednostavno krenu po zlu. Zato učinite sebi uslugu i pripremite se za neočekivane situacije. Pripremite dodatne stvari i alate koji vam mogu korisni u takvim situacijama. Oni vas mogu spasiti u teškim situacijama i pomoći da se vaše putovanje ne pretvori u blagu katastorfu i put za zaboravljanje.

Evo nekih dodataka koje treba da imate u svom vozilu:

  • Odvijači i ključevi raznih veličina
  • Quick Fix zaptivač za gume (za privremeno zaptivanje probušene gume da biste se odvezli kući ili do najbliže garaže)
  • Voda (za vas i vaš auto naravno)
  • Lampa
  • Hitne baklje i reflektori
  • Ćebe i peškir


Elem ...


Nikada se ne zna. Saveti za putovanje nisu samo pro forme. Ako ste pročitali ovaj tekst dopunite svoj vozilo sa nedostajućim stvarima

Naravno, išak ste vi glavna uloga i zato:

Vozite bezbedno, zaustavljajte se i odmorite kada je potrebno, i što je najvažnije, uživajte u odmoru!

Slika: pexels.com

Нема коментара:

Постави коментар