четвртак, 30. март 2023.

Putovanja automobilom u inostranstvo

odmor


Kako se najbolje odmoriti od napornih obaveza, stresnog posla i svakodnevne rutine? Kako najbrže napuniti baterije, obnoviti energiju, opustititi se i zabaviti se?

Na ova pitanja imamo vrlo kratak i jasan odgovor – na putovanju.

Putovanja, posebno ona u inostranstvu, pružaju priliku da se prošire vidici, dožive nove kulture, proba druga jela i pića, upoznaju novi prijatelji, vide novi gradovi, plaže, planine.

Postoje više načina da se stigne na odabranu destinaciju, može da se koristi najbrži i najudobniji avio prevoz, može i malo sporijim vozovima, autobusima, brodovima, ali putovanja automobilom su sigurno najatraktivnija i najinteresantnija.

Korišćenje sopstvenog ili iznajmljenog vozila za daleka putovanja u drugu državu ili kontinent su možda zamorna i naporna, ali su sigurno jedan od najboljih načina da se nova destinacija kompletno doživi. Automobili omogućavaju potpunu slobodu kretanja, lakši pristup što većem broju lokacija, mogućnost biranja vremena i mesta poseta.


Priprema i planiranje


Da bi putovanje u inostranstvu bilo uspešno neophodne su temeljite i dobre pripreme.

Prvi korak je odabrati pravu destinaciju, zatim dolazi organizovanje samog putovanja. Pre nego što se krene na put, treba skupiti što je više potrebnih informacija, pregledati mape, odrediti rutu putovanja i tačke zaustavljanja zbog pauza, pogledati gde se nalaze prodavnice, benzinske pumpe, interesantna mesta koje treba pogledati, automehaničarski servisi i slično.

Za one koje vole spontanost - ne mora da se isplanira svaki detalj, dovoljno je odrediti pravac putovanja i koji su glavni putevi.

Ako imate sopstveno vozilo pre kretanja na duži ili kraći put treba ga dobro pripremiti – odvesti ga kod svog pouzdanog mehaničara kako bi se proverilo da li je sve u redu, napuniti rezervoar goriva, očistiti ga, itd.

Vozilo može i da se iznajmi, to je odlična opcija ukoliko sopstveno vozilo nije spremno za dugačak put zbog starosti, kvara, neudobnog prostora za putnike, malog prtljažnika. Iznajmljivanje kampera, na primer, omogućuje potpunu slobodu i udobnost.

Ako se putuje u drugu državu, treba se informisati o tamošnjim zakonskim propisima. Saobraćani zakoni su međunarodni i veoma su slični u većini država, ali od zemlje do zemlje mogu da postoje i određene razlike. Na primer, ograničenja brzine se razlikuju, kako i dozvoljeni limit za vožnju u alkoholisanom stanju (negde je 0%, negde se dopušta mala količina). Postoji interesantan primer da je u nekim državama SAD dozvoljeno da se skrene desno na crveno svetlo kada se vozač uveri da je put slobodan.


na odmor automobilom

Šta poneti na putovanjima?


Od količine prtljaga zavisi koji ćete automobil da iznajmite. Ko šta nosi sa sobom na putovanjima je individualno, ali bez nekih stvari se ne može:
 • Odeća i obuća – neko spakuje mnogo odeće, neko više voli minimalizam i ponese samo ono šta je zaista neophodno, a ostatak kupi na mestu odmora. Obavezno treba poneti nekoliko maica, bluza, pantalone, rezervni donji veš, nekoliko komada obuće. Odeća i obuća treba da bude prema godišnjem dobu, ali čak i leti u vozilu treba da se nalazi ćebe, topla jakna ili džemper u slučaju nepredviđenih okolonosti, kvara vozila, vremenskih nepogoda, i slično.
 • Na putovanjima je najvažnije ne zaboraviti dokumenta - pasoše, vozačku dozvolu (negde je obavezna međunarodna vozačka dozvola), dokumenti o osiguranju putnika i vozila. Ukoliko se na odmor vodi i svoj ljubimac, potrebna je potvrda o vlasništvu i izvršenoj vakcinaciji.
 • Novčana sredstva – osim dokumenata nikako ne smeju da se zaborave ni kreditne i debitne kartice, kao i izvesna količina u gotovini (za putarine, sitne nabavke, ako se posećuju mesta gde nema bankomata).
 • Uređaji za navigaciju – koliko god vozač poznaje puteve, može da se desi da se promaši skretanje ili odabere pogrešan put. Da se to ne bi desšavalo, treba poneti neko sredstvo navigacije, najbolje GPS uređaj (u rent a car agencijama zajedno sa vozilom može da se iznajmi i ovaj urađaj), ali i klasična papirnata karta, u slučaju da GPS zataji ili se baterije potroše.
 • Hrana i piće – u zavisnosti od dužine putovanja treba spakovati dovoljno hrane i vode. Ne treba konsumirati hranu koja se teško vari, kao i gazirana pića. Najbolji su laki snedviči, dosta povrća i svežeg voća, flaširana voda, čajevi, zdrave gricklice.
 • Skoro u svim državama zakonska je obaveza da se u vozilu nalazi komplet prve pomoći, trougao upozorenja, fluorescentni reflektujući prsluk, alat, rezervne sijalice, itd.

Kako se ponašati na putu?


Najvažnije je voditi računa o bezbednosti i sigurnosti vozača i putnika:
 • Ukoliko je vozač previše umoran ne treba voziti, a ukoliko je to moguće preporučuje se da se vožnja podeli
 • Ne sme se voziti pod uticajem alkohola i psihoaktivnihm supstanci
 • Vozilo ne treba parkirati na sumnjivim područjima, a pare, kartice i dragocenosti treba držati kod sebe. Za čuvanje dokumenata preporučljivo je koristiti jednu torbicu ili fasciklu koja treba da bude pri ruci i uvek je držati na oku
 • Izbegavati korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (pričanje, kuckanje poruka ili snimanje okoline)
 • Voditi računa o stanju i kvalitetu puteva, vremenskim uslovima (ujutro i hladnim danima na putevima može biti magla, preko leta treba voditi računa o prevelikim vrućinama)
 • Voditi računa o kulturnim razlikama – ukoliko vozite u stranoj državi, prethodno treba da se informišete o navikama lokalnih vozača. Negde se vozi (pre)brzo, negde se saobraćajna pravila strogo poštuju, u nekim krajevima nije iznenađenje ako vam put preseku poljoprivredne mašine ili krdo životinja, negde kolovoz pored automobila dele mopedii biciklisti.

Ono što ćemo na kraju preporučiti je najvažnije: gde god da krenete, opustite se i dobro se provedite!

Slike; https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-orjtc
https://www.pexels.com/photo/cars-parked-in-car-park-by-sea-14236809/

Нема коментара:

Постави коментар