субота, 6. август 2022.

Da li kupiti vozilo od rent a car agencije?

Kupovina vozila je velika investicija. Dosta ljudi nema sredstva za novi automobil, pa se rešavaju na kupovinu polovnog. Ali ni polovna vozila više nisu jeftina kao ranije. Kratak pogled na auto pijace i autoplaceve kaže da je zlatno vreme jeftinih polovnjaka odavno iza nas.

I ne samo da su skuplji, nego ponuda starih auta se smanjuje. Smanjuju se zalihe u Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama, taj se manjak zatim preliva i kod nas.

Ali postoji način da se dođe do jeftinog a kvalitetnog polovnog vozila. A to je kupovina od rent a car agencija.

Rent a car agencije često i u redovnim intervalima kupuju nova vozila kako bi bili u stanju da svojim klijentima iznajmljuju sigurna i udobna vozila. Logika poslovanja kaže da je držanje starih vozila na parkingu ne samo nepotrebno nego i skupo.

Kod vozača postoji određena averzija u vezi kupovine vozila iz rent a car agencija. U nastavku pročitajte koje su prednosti ali i mane kupovine polovnih vozila od rent a car agencija.

plac polovnih vozila iz rent a car agencije


Prednosti kupovine vozila od rent a car agencija


Niže cene


Glavni cilj rent a car agencija nije da zarade nego da se oslobode starijih vozila koji im više nisu potrebni. Zbog toga su cene realne i niže od ostalih prodavaca.

Iako nije uvek slučaj, rent a car kompanije obično stave konačne cene. Ako ne volite cenkanje i nadmudrivanje sa prodavcima, što je na autopijacama redovna pojava, onda vam je ovo odlična opcija.

Nije nevažno ni to što je proces kupovine jednostavniji i brži. Vozila koja se prodaju su oglašeni na sajtovima agencija, sa svim potrebnim informacijama vezani za starost, pređenu kilometražu, eventualnih zamena rezervnih delova, itd. Dosta često nije ni potrebno ići na auto pijac, dovoljno je pratiti internet.


Duže probne vožnje


Prilikom kupovine kako novog tako i polovnog vozila, treba obaviti probnu vožnju. Obično ona traje nekoliko minuta oko prodajnog objekta. Ali rent a car agencije dozvoljavaju da kupac zadrži vozilo nekoliko dana. Jednostavno, on može da iznajmi to vozilo i da ga dobro prouči u svim uslovima vožnje.


Nude se relativno nova vozila


Prosečna starost polovnih vozila koje rent a car agencije nude je oko 4 godine. Neke prodaju još novije modele, od 1 do 2 godine za koje još uvek važi fabrička garancija.


Vozila su u dobrom stanju


Rent a car agencije vode računa o svom voznom parku. Održavanje je redovno i radi se u ovlašćenim servisima, a ne kod lokalnog majstora, tehnički pregledi se ne preskaču, a veće agencija imaju i svoje majstore. Svako oštećenje, manji ili veći kvar ili učešće u saobraćajnoj nesreći je evidentirano u tehničkoj dokumentaciji vozila.



pregled polovnog vozila iz rent a car agencija

Nedostaci kupovine vozila od rent a car agencija


Velika kilometraža


Tačno je da su vozila iz rent a car agencija relativno nova, ali za tu starost prelaze dosta veliku kilomtražu. Naravno, to zavisi od slučaja do slučaja, svakako se kilometraža može proveriti, a što je najvažnije kupac može da bude siguran da se ona ne šteluje.



Mnogo vozača


Svaki vozač ima svoj stil vožnje. I svako svoj auto vozi što je moguće pažljivije. Izbegava nagla kočenja i ubrzavanja, ne vozi po rupama, prikoči kada treba da pređe preko “ležećeg policajca”, nežan je sa menjačem, pazi na pritisak u pneumaticima, itd.

Kod iznajmljenih vozila to nije slučaj. Njih voze i dobri i loši vozači, i pažljivi i nepažljivi, i što je možda nagore za auto, stilovi vožnje su različiti.


Dopunska oprema


Veoma retko su vozila koja se prodaju opremljena radiom i stereo uređajima, GPS navigacijom i ostalom dopunskom opremom. Rent a car agencije naplaćuju korišćenje dopunske opreme, ne prodaju je nego prebacuju kod drugih vozila.



Mali broj vozila u prodaji


Čak i veće rent a car agencije imaju ograničen broj vozila koje nude na prodaju. Potencijalni kupci ne mogu da budu sigurni da će u svakom trenutku, kada njima odgovara, da budu u prilici da kupe vozilo. Moraju redovno da prate njihove sajtove i da iskoristite trenutak kada izađe oglas.



Završna reč


Ne treba bežati od kupovine polovnih vozila od rent a car agencija. Potrebno je samo preduzeti neke mere predostrožnosti, kako ne bi kupili stvarno loš automobil.

Najvažnija je probna vožnja. Dogovorite se sa agencijom da vam iznajme vozilo na dan, dva ili koliko vam već treba. Vozite ga u svim uslovima, i u gradu i na otvorenom, osluškujte da li ima neobičnih zvukova, pažljvo ispitajte karoseriju, da li postoje oštećenja i ogrebotine, testirajte kako rade amortizeri i vešanje, pregledajte unutrašnjost automobila.

Potražite evidenciju o servisima. I još jedna veoma važna stvar: povedite sa sobom pouzdanog mehaničara.



Нема коментара:

Постави коментар