среда, 31. март 2021.

Gde otvoriti rent a car agenciju?

predstavnistvo rent a car agencija na aerodromu u Atini

Pitanje: gde rent a car agencija treba da otvori svoje predstavništvo - na aerodromu ili u gradu?

Naravno da je najpamentniji odgovor na oba mesta. Veće rent a car agencije to i rade: prisutni su svuda, imaju svoje podružnice na više lokacija u gradu, pa i na aerodromu.

Ali nisu sve agencije velike i ne mogu svuda da imaju svoje šaltere, zato što to jednostavno sebi ne mogu da priušte.

Treba znati da su poslovni prostori skupi, a posebno su dažbine velike na aerodromima, tako da manje i srednje agencije moraju da biraju - ili će da budu prisutni u gradu ili na aerodromu.

U sledećem tekstu analiziramo prednosti i mane oba koncepta.



Prednosti prisustva na aerodromima



Lako preuzimanje vozila od strane klijenata


Na aerodromima postoji velika fluktuacija putnika kojima je potreban transport od i do aerodroma, kao i za nastavak putovanja. Zato je za rent a car agencije od velike važnosti da budu prisutne tamo.

Sa druge strane, putnicima koji dolaze i odlaze avionom je veoma lako da preuzmu i vrate vozilo na samom aerodromu.

Kada završe proceduru na pasoškoj i cariskoj kontroli, oni se jednostavno upute prema izlazu aer
odromske zgrade gde su šalteri rent a car kompanija. Tamo se prijave, popune formulare i preuzmu vozilo.

Kompanije koje nemaju svoje trajno prisustvo na aerodromima teško dolaze do klijenata. Za njih rešenje je da šalju svoje ljude i vozila i da čekaju putnike koji su unapred rezervisali njihova vozila preko interneta.

Svakako to je daleko od idealne situacije.



Mogućnost ponude dodatnih usluga


Kod putnika na dugim letovima se javlja umor od leta (jet-leg), za njih je rizično da odmah posle sletanja voze, posebno ako se radi o nepoznatom mestu i dugom putu.

Kod ovih putnika, postoji mogućnost koju rent a car agencije koriste, da ponude uslugu iznajmljivanja vozila sa vozačem. Radi se o premijum usluzi koja se dodatno plaća, i koja se najčešće dogovara na licu mesta, tj. na aerodromskom šalteru rent a car agencije.



Na aerodromu ima više mesta za vozila


Rent a car agencije imaju veliku flotu vozila, koje treba smestiti negde.

Nije uvek tako, ali na aerodromima u principu ima više mesta za parkiranje automobila. U gradu, posebno u velikom gradu kao Beograd, naći parking plac je veliki problem. Dosta agencija imaju svoje parkinge dalje od šaltera, pa se treba dovijati dovesti ih do klijenata.

Kada klijenti vide sva vozila sa kojima raspolaže agencija na jednom mestu, sve klase vozila i sve modele, lakše je da se odluče koje će vozilo da iznajme. I kada sledeći put dođu u Beograd, znaće tačno šta da očekuju.

Na ovaj način se gradi jedan snažan i dugoročan odnos sa mušterijama.

A za agencije su stalni klijenti nezamenjivi.

Prednosti prisustva u gradu


parking rent a car agencije

Blizina mesta stanovanja, hotela, apartmana


Ne vrti se sve oko aerodroma, vrlo često je vozilo potrebno u gradu. Klijenti su racionalni, iznajmiće ono vozilo koje im je najbliže.

Zato ima rezona da rent a car agencija ima svoje predstavništvo (po mogućnosti i više njih) u centru grada.

Tačno je da su poslovni prostori u centru Beograda i ostalih većih gradova u Srbiji skupi, ali ne kao na aerodromu. A može se naći i jeftiniji malo dalje od centra.


Vozilo nije potrebno svaki dan


Preuzimanje i vraćanje automobila na aerodromu veoma često znači da klijent mora da ga iznajmi i plati i za dane kada mu nije potreban.

Ukoliko je vozilo potrebno za kraći period, jedan ili dva dana, onda je praktičnije iznajmiti ga u gradu.


Završna reč


Ukoliko rent a car agencija nije u mogućnosti da drži više predstavništva, onda mora da napravi izbor da li će da bude prisutna u gradu ili na aerodromu.

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i mane, a najvažnija je finansijska logika. Zato vlasnici moraju da naprave svoju ekonomsku računicu i da vide šta im se više isplati.







2 коментара:

  1. Prednost bi dao aerodromu jer kad turisti stignu treba im prevoz a tu je rent a car agencija.

    ОдговориИзбриши
  2. Na aerodromu, naravno, ali je konkurencija tamo zaista velika. Nije loša ideja ni pored velikih hotela, kao i pored železničke i autobuske stanice.

    ОдговориИзбриши