субота, 6. март 2021.

Odgovori na najčešća pitanja prilikom iznajmljivanja vozila!



Ako niste bili upoznati sa konceptom iznajmljivanja vozila ovo je tekst za vas! U njemu vam donosimo odgovore na najčešća pitanja koji mogu da vas interesuju pre rentiranja vozila tako da bolje razumete ceo proces i imate automobil po svojoj meri!

Šta morate da ispunite kao lice koje unajmljuje vozilo, koliko morate da platite mimo cene najma, šta sve dobijate u okviru cene najma…? Ostanite uz nas jer svi odgovori slede!


1. Šta lice koje unajmljuje vozilo treba da ispuni?


Iako postoje izuzeci, najčešće se traži da vozač ima trajnu dozvolu i najmanje 21.godinu, a traži se i minimum 2 godine vozačkog iskustva.

Potrebno je priložiti dokaz o posedovanju lične karte ili pasoša i platne kartice ako ne plaćate gotovinom.


2. Da li su sva vozila ispravna?


Da, ozbiljne renta car agencije imaju potpuno ispravan vozni park, koji redovno prolazi sve tehničke servise, podrazumeva se da zimi vozila poseduju zimske pneumatike, leti ispravne klima uređaje. Za korisnike je važno da je vozilo apsolutno spremno i tehnički ispravno za vožnju prilikom preuzimanja.


3. Da li postoji mogućnost on-line rezervacije?


Većina rent a car agencija je prepoznala potrebu kupaca da uštede vreme i lako obave rezervaciju vozila iz zemlje ili iz inostranstva. 

Na sajtu agencija postoje propisani uslovi najma, mogućnost odabira vozila i jasna naznaka koliko treba da platite. Izvrši se rezervacija sredstva sa platne kartice, navedete gde želite da preuzmete vozilo… i to sve uradite za samo par minuta putem interneta.


4. Kako se obračunava cena najma automobila?


Cene se definišu po danu zakupa, a minimalno trajanje zakupa je 24h. Cene su različite i variraju od starosti i grupe automobila kojima pripadaju. Najjeftiniji za iznajmljivanje su mali, kompaktni automobili: Punto, Corsa…


5. Šta dobijate besplatno u okviru cene najma?


Ponuda varira od agencije do agencije. Najčešće se besplatno dobija: krovni kofer, GPS navigacija, usluga „pomoć na putu“, dečije sedište, lanci za sneg… Neke od usluga vam neće trebati, ali dosta elemenata zaista pomaže da se ima komfornija vožnja.


6. Da li je cena po danu najma jedini trošak?


Ne, u obavezi ste da platite depozit i neku vrstu osnovnog osiguranja. Ovo su dve kategorije koje štite i vas kao lice koje najmi vozilo, ali i agenciju za rentiranje.

Reč je o tome da je ovo izvor za pokrivanje eventualne štete koja se može desiti automobilu dok je unajmljen, a osiguranje od štete je najčešće u visini plaćenog depozita, ali je dobro da razmislite o potpunijem osiguranju koje će vam obezbediti bezbrižniju vožnju.

Kalkulišite i izaberite najmanje vozilo, male kubikaže, a koje ispunjava vaše zahteve jer je depozit niži nego za luksuzna vozila novije generacije. Možete uštedeti dosta.


7. Šta je zabranjeno da radite sa vozilom?

Zabranjeno je da vozilom upravljaju lica koja nisu upisana u ugovor o najmu.

Zabranjeno je da se sa rentiranim automobilom vuče drugo vozilo

Zabranjeno je da se vozilo koristi u nezakonite svrhe

Zabranjeno je da se automobil vozi pod dejstvom alkohola ili opojnih supstanci

Zabranjeno je prelaziti granicu bez dozvole agencije


8. Da li je moguće promeniti uslove najma?


Agencije izlaze u susret i dozvoljavaju izmenu uslova uz nadoknadu ili gratis, u zavisnosti od vaših želja. Najčešće se lica odlučuju da produže dane najma i da promene lokaciju za ostavljanje vozila i sve je moguće uz dozvolu i najavu na vreme. 

Svako nenajavljeno kašnjenje se plaća u vidu penala, ako auto nije na dogovorenom mesto preuzimanja, ili u rezervoaru nema dogovorena količina goriva…pa zato dobro promislite da li vam uslovi odgovaraju da ne bi platili više nego što je planirano.


9. Da li i pravna lica mogu biti klijenti?


Da, firme su česti klijenti i najčešće dogovaraju duže vreme najma vozila, a često unajmljuju i teretnjake (kombi vozila) onda kada imaju kratkotrajne, veće zahteve za prevozom robe ili zaposlenih u firmi.


10. Šta još nudi rent a car agencija, a da dobro dođe?


- Možete tražiti zeleni karton i ići u inostranstvo. To se mora dogovoriti na vreme jer ne može svaki automobil da dobije ovu dozvolu u suprotnom je kažnjivo da to pokušate bez dozvole agencije za iznajmljivanje vozila.

- Renta car agencije nude dodatke uz vozilo koje olakšavaju vožnju, a zahtevaju minimalnu doplatu uz redovnu cenu najma ili su čak i besplatni. Jedna od najboljih je unajmljivanje i vozača uz rentirano vozilo koje vam pruža potpun komfor i uživanje dok vas voze.

- U poslednje vreme sve su popularniji jonizatori vazduha za auto. Ovi korisni uređaji mogu da vam vožnju učine prijatnijom pogotovo ako duže vremena provodite u automobilu.

Ovo su neka od najčešćih pitanja koja interesuju sve klijente. Da bi saznali kakvu tačno ponudu nude detaljno pročitajte uslove iznajmljivanja kod više različitih rent a car firmi i izaberite onu koja daje najbolje uslove i najpovoljniju cenu.

Sve nam češće trebaju usluge rent a car agencije i svako od nas se našao u situaciji da mu nekad zatreba vozilo koje je tehnički ispravno i spremno za duže putovanje. Da li ste nekada unajmljivali vozilo, da li vidite korist od toga? 

Pišite nam vaša razmišljanja o ovoj temi nakon čitanja teksta.


2 коментара:

  1. Šta dobijate besplatno u okviru cene najma? Ovo ja pitam svaku rent a car agenciju kad iznajmljujem vozilo.

    ОдговориИзбриши
  2. Vozač sam i imam svoj auto, ali otkad je krenula pandemija, radim od kuće i retko vozim, što ne znači da me auto košta mnogo manje. Košta me kao i inače, osim što trošim manje goriva.
    Kad vidim kakvi su uslovi, dođe mi da ga prodam, pa da po potrebi iznajmim rent a car. Jeftinije je.

    ОдговориИзбриши