уторак, 22. децембар 2020.

Pozitivne i negativne strane kupovine auta koji je korišćen u rent a car agenciji

U svetu se svakodnevno izveze i proda  ogroman broj polovnih  automobila za koje prodavci tvrde da im je stanje besprekorno, a da li znate da su  među tim automobilima i mnoga vozila koja su služila za iznajmljivanje u rent a car agencijama ?




Niste nikad razmišljali na ovu temu? E pa istina je da se bukvalno na dnevnom nivou u svetu iz rent a car agencija odvoze na hiljade i hiljade vozila i šalju dilerima polovnih automobila van zemlje, pa tako i mnogi kupci uopšte nemaju saznanja da su ta vozila nekada korišćena u rent a car agencijama.

Naravno i naše tržište je prepuno ovakvih vozila, tako da ako zazirete od kupovina koje oglašavaju rent a car agencije, razmislite koji je garant da auto koji vam je baš zapeo za oko na nekom auto placu nije bio rent a car vozilo?

U nastavku teksta ćemo upravo možda nekom razbiti predrasude o kupovini automobila koje oglašavaju rent a car agencije.

Ali da krenemo prvo od negativnih strana kupovine auta koji je služio u rent a car agencijama..

Negativne strane kupovine auta koji je korišćen u rent a car agenciji

 

Glavne mane su:

  • Kilometraža (vozila pređu mnogo veći broj kilometara nego kod prosečnog privatnog vlasnika)
  • Veliki broj vozača koji se smenjivao, a različiti stilovi vožnje i tretiranje vozila utiče i na rana oštećenja i na ogrebotine koje su neminovnost.


Ali ko Vam garantuje da je tačna kilometraža i pri kupovini od vlasnika? Takođe ne znate ni kako se on odnosio prema svom vozilu... Uvek postoji rizik pri kupovini polovnog automobila i to prosto ne može da se izbegne.

Naravno vi uvek možete angažovati svog automehaničara pre kupovine da obavi pregled vozila, da biste bili sigurniji. On će vam svakako ukazati, ako je auto počeo prerano da se haba i da li ima neku skrivenu manu.


Pozitivne strane kupovine auta koji je korišćen u rent a car agenciji


A sada da vidimo koje su prenosti kupovine ovakvog auta:
 

 Glavna prednost je svakako jasna istorija održavanja, odnosno posedovanje servisne knjižice.

Svaka rent a car agencija je sigurno strogo poštovala pravila i politiku u vezi sa održavanjem vozila, zamene ulja i filtera. Takođe, obavljali su obavezne godišnje servise, a uglavnom ta vozila idu i na vanredne kontrole tehničke ispravnosti. Još jedna važna stavka - gume su na ovim automobilima sigurno dobre.
 

   Jedna od prednosti koju možete iskoristiti je i cena.

Vrednost takvih vozila je značajno manja nego kupovina istog modela od privatnog lica. A često agencije naprave neku vrstu licitacija i svakako možete da kupite vozilo po ekstra povoljnim cenama. Još jedna prednost koju nude rent a car agencije je i mogućnost plaćanja na rate.

 

Ono što se nameće kao zaključak je sigurno da privatni vlasnici vozila mnogo ređe servisiraju svoje automobile nego što to rade agencije koje iznajmljuju vozila.

I za kraj:

Vredi razmisliti dobro pre svake odluke, ali sigurno se slažete da u svakoj kupovini ima i malo faktora sreće... Rizik da ćete kupiti loše vozilo uvek postoji, zato sumirajte dobre i loše strane, a mi se nadamo da smo bar malo pomogli ako imate dilemu. Srećno!

Ukoliko ste imali iskustva sa kupovinom auta koji je korišćen u rent a car agenciji, podelite sa nama Vaše mišljenje u komentarima.


3 коментара:

  1. Nisam do sada razmisljala o tome, ali kupila bih takav auto, zasto da ne.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad sam kupovala poslednji auto, nekoliko njih mi je reklo da slučajno ne kupim ništa belo, jer su mahom bili službeni automobili, koji su preživeli svašta.
    Rent a car agencije imaju automobile drugih boja, a nikad mi nije ni palo na pamet da bi neki od njih mogao da se nađe u prodaji. Oni jesu preživeli više različitih vozača i prešli veliku kilometražu, tako da se radije ne bih odlučila za tako nešto. Ali, kao što rekoste, ima to i svojih prednosti, naročito ako imate manje novca.
    U svakom slučaju, zanimljiv članak. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam siguran. Vozila u rent a car agencijama slično kao kod taksista znaju da budu veoma amortizovana. Ne sumnjam da može da se prođe jeftinije, ali svakako mora auto dobro da se pregleda sa automehaničarem.

    ОдговориИзбриши