петак, 18. децембар 2020.

Mali zimski saveti - zamrznuti brisači

zamrznuti brisači



Značaj brisača je dobro poznat u svim godišnjim vremenima, ali posebno su potrebni i važni preko jeseni i zimi kada ima više padavina.

Problem sa brisačima se usložnjava zimi kada su temeprature niske (ispod 0 
oC), kada se vetrobransko staklo i ostali prozori na autu zamrznu i kada se sneg i led zalepe na brisače.

Ukoliko uključimo brisače u tom stanju, oštetiće se njihove gumene metlive koje neće brisati kao ranije, a time đe negativno uticati na vidljivost i bezbednost vožnje.

Ukoliko su prozori zamrznuti, brisače ne samo da ne smemo da startujemo, nego ne smemo ni da ih podignemo, zato što kada su zalepljeni za staklo svako nasilno pomeranje će ih sigurno oštetiti.

Zato je najbolja preventiva da se oni podignu (ili da se metlice izvade i sklone u vozilu ili kući na toplom) dok je vozilo parkirano na otvorenom, posebno preko noći.

Možete da stavite ispod njih drvene ili plastične podloške kako bi ih odvojili od stakla.


Ukoliko niste uradili ovo, desio se iznenadni pad temperature i padavine snega, a kao rezultat brisači su vam se zalepili, nemojte da paničite i da žurite.

Prvo morate da odmrznete prozorska stakla kako biste mogli da odmrznete brisače. Ponekad je dovoljno samo startovati motor i sačekati da se stakla zagreju, a ponekad treba da prionete na posao i da ručno stružete led sa šoferšajbne i prozora.

Noviji modeli automobila imaju grejače koji greju stakla i tako je lakše.

Svakako ne smete da startujete brisače dok su zamrznuti, pošto svakako nećete uspeti da ih pomerite, a možete vrlo lako da oštetite njihove motore .


Ukoliko iznajmljujete vozilo u nekoj rent-a-car agenciji, ukoliko oštetite brisače, moraćete ih platiti, zato budite pažljivi i pratite vremensku prognozu.

Нема коментара:

Постави коментар