уторак, 15. децембар 2020.

Koje su prednosti dugoročnog najma vozila?

Mnogima od nas zvuči pomalo neverovatno da je operativni ili dugoročni najam vozila isplativiji nego kupovina sopstvenog vozila. Ali činjenice govore da je to tako. Pogledajmo o čemu se ovde radi.



Šta je u stvari dugoročno iznajmljivanje vozila? 

Kao što mu i samo ime kaže dugoročni najam vozila podrazumeva  iznajmljivanje automobila na vremenski period duži od mesec dana. Nije retko da to budu i godine najma vozila. 

Kako funkcioniše dugoročni najam?

Ko god se susretao sa iznajmljivanjem vozila zna o čemu se ovde radi. Najam kao najam ali u ovom slučaju u pitanju je duži period iznajmljivanja

U čemu je trik, ako ga uopšte ima?

Slično kao kod lizinga kod ove vrste najam plaćate određenu fiksnu mesečnu ratu i za te novce imate unapred dogovoreno osiguranje, redovnu kontrolu i zamenu guma. Dakle neke opcije o kojima ste za svoje vozilo vi vodili računa. 

Ipak, ograničićemo se i reći da ovu vrstu poslovanja najviše koriste kompanije koje često zbog povećanog obima posla, na primer sezonski špicevi, imaju potrebu za dodatnim vozilima. 

Jednostavne kalkulacije tada pokažu da je operativni najam isplativiji nego nabavka sopstvenih vozila. Dakle, ovde se govori o povremenoj potrebi a ne o stalnoj potrebi za angažovanjem određenog broja vozila. Tada ima smisla razmišljati o nekom vidu dugoročnog rentiranja. 

Ne samo za firme i fizička lica nekada imaju kalkulaciju da plaćaju najam auta nego na primer da plaćaju ratu za kredit.

Trškovi, troškovi i niži troškovi

Iz ugla poslodavca postoji konstantnna potreba za miminizacijom troškova. Ako se vozilo rentira na duži period gube se neke vrste obaveza koje regularno postoje. Pre svega pojednostavljen je sam proces ugovaranja a za depozit je potrebno imati sredstava na kreditnoj kartici za jedan ili eventualno dva mesečna najma. 

To su pogodonosti odnosno olakšice koje neke poslodavce usmeravaju da razmišljaju o ovakvim transakcijama. Pogotovo što na ovaj način mogu da lakše upravljaju budžetom firme, ali i da plasiraju sredstva u neke druge opcije. 

Još jedna pogodnost je ukoliko iz bilo kog razloga odustanete od najma, vozilo se može vratiti i pre roka isteka i to bez  plaćanja penala.


A održavanje vozila?


Vozilo nije perpetum mobile. Mora da se održava, da se ulaže u servis, popravke, gume, u doba pandemije i prečišćivače vazduha za kola, amortizaciju. Evo još jedne razlike. 

Kod dugoročnog najma vozila neko drugi vodi računa o amortizaciji. Naravno, vi plaćate vaše rate i gorivo, a rent a car agencija preuzima obaveze o redovnom servisiranju automobila. 

DUGOROČNO RENTIRANJE VOZILA ILI LIZING?

Sve ima svoje prednsoti ali ćemo ovde naglasiti da je rentiranje vozila na duži period nekako praktičnije. Pre svega Ugovor o iznajmljivanju se završi za jedan dan. Nema dosadne i beskrajne  dokumentacije kao kod lizinga, a takođe nema ni provere kreditnog boniteta. Samim tim ni izdvajanja za čuvene troškove obrade kredita. 

Rata za iznamljivanje je konkuretna, često niža i što je jako važno nema zakonskih ograničenja u smislu opterećenja zarade. A za pravna lica se vozila ne knjiže u osnovna sredstva, već u troškove, a čuveni PDV ide u predporez. 

Ako su ovo bili dovoljni razlozi možda ćete i vi uštedeti na svom poslovanju uz neki operativni najam odnosno dugoročni najam. Voleli bi da čujemo vaša iskustva.


4 коментара:

  1. Ovo je sjajno! U današnje vreme, više se isplati nego voziti sopstveni auto. Ne razmišljaš o registraciji, tehničkom koji je sve teže proći, osiguranju koje je sve skuplje, imaš sve, po povoljnoj ceni. Malo li je?
    Meni ovo zaista zvuči super. Ali, ja spadam u one kojima nije bitno da nešto "poseduju". A to je ono što druge verovatno odbija od ovakve ideje.
    U svakom slučaju, ovo je sjajna stvar da recimo premostite period dok vam je auto u kvaru, ili ukoliko ste prodali auto, pa dok ne kupite drugi.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicna stvar za firma, ali i za pojedince, kada budu poostrili uslove za prolazak na tehnickom pred registraciju.

    ОдговориИзбриши
  3. Znači rent a car industrija je u tolikoj krizi da mora da preduzima i ovakve korake.
    Za korisnike stvarno je dobra vest, ali za dosadašnji model poslovanja rent a car agencije je nešto novo

    ОдговориИзбриши
  4. Ako nekog zanima cenovnik dugoročnog najma. Ugovor se zaključuje na 30 dana i ne može da se raskida

    ОдговориИзбриши