понедељак, 12. новембар 2018.

Šta iznajmiti - ekonomsku ili srednju klasu?

Rent a car agencije imaju sve vrste klasa vozila, neki će reći da su ih razvrstali u previše klasa i podklasa. Ali to je tako da bi se klijentima olakšao izbor pošto svaki vozač ima svoje potrebe i želje. Iskusni radnici u rent a car agencijama kažu da je najčešća dilema kod njihovih klijenata da li odabrati vozila iz srednje ili iz ekonmske klase. Oni ističu da izbor mora da se temelji na činjenicama, potrebama i željama svakog pojedinca.

Ove dve klase se razlikuju u nekoliko stvari:
 • Veličina prostora za putnike
 • Veličina gepeka, tj prostora za prtljag
 • Dužina puta
 • Potrošnja goriva
 • Udobnost i komfornost
 • Sigurnost


Generalno autmobili iz srednje klase su veći, komforniji, imaju veći prtljažnik, veću kubikažu motora, veću potrošnju goriva i skuplji najam.

Da pogledamo svaki od ovih faktora:

Veličina vozila


klase vozila, ekonomska klasa


Vozila iz ekonomske klase su manji od srednje klase. To može da bude pozitivno ili negativno u zavosnosti od potreba. Automobili iz srednje klase više odgovaraju za veće grupe, za familije kojima je potrebno više prostora za sedenje, kao i veći prtljažnik. Ko ide na letovanje ili zimovanje sa decom, zna da su potrebne mnoge stvari kao što su dečja kolica, hrana za decu, garderoba, i još puno toga. U ekonomskoj klasi to teško možete da strpate.

Ukoliko vozilo pojedinac ili mlađi par koji nemaju puno stvari, onda agenti preporučuju iznajmljivanje manjeg vozila iz ekonomske klase. Naravno, da mogu da uzmu i veći automobil, ali zašto da se plati za prostor koji je višak.

Veličina vozila može da bude problematična ukoliko nije rešeno parkiranje. Veća vozila, veći gabariti, traže veći parking prostor, dok sa druge strane manja su okretnija i lakše mogu da se smeste.   

klase vozila, sredjna klasa

Dužina puta


Za duga putovanja, ukoliko se putuje na odmor, u posetu rođacima koji žive daleko, itd.,  preporučuje se srednja klasa. Ova vozila samim tim što su veća, imaju više prostora da se protegle noge ili ukoliko je potrebno da se prespava na zadnijim sedištima. U manjim automobilima vozač i putnici su pomalo stisnuti i potrebno je češće praviti pauze, a to može da remeti ritam vožnje. Za kraća putovanja, a posebno za gradsku vožnju, bolja su manja vozila.  


Udobnost


Vozila u srednjoj klasi su veći a time i udobniji. Manji automobili pariraju svojom dopunskom opremom – klima, radio i CD plejeri, sedišta sa grejačima, mogućnost povezivanja na internet, i sl. Ali to ne povećava prostor za noge. Tako da se opet vraćamo vašim potrebama, ukoliko vam je vozilo potrebno za gradsku vožnju ili manja putovanja, manja vozila su bolja za vas. Ali za duža putovanja, manjak prostora i manja sedišta dovešće do manjeg uživanja na putu.

klase vozila, ekonomska klasa

 Bezbednost i sigurnost


Sva savremena vozila koje su u ponudama rent a car agencija nemaju većih problema sa bezbednošću. Danas svaka klasa vozila ima ABS kočnice, brave sa pojačanim zaključavanjem zbog dece, senzore za parkiranje, svetla za maglu, itd.

Ali razlike u nijansama ipak postoje. Vozila u srednjoj klasi su veća i teža i time bolje leže na putu. Njihova stabilnost je veća kada se putuje po kiši, snegu i ledu. U gradskoj vožnji ili na mestima gde su putevi uski, vijugavi i nepregledni, manji automobili iz srednje klase su pogodniji.


Cena rentiranja i potrošnja goriva


Vozila u ekonomskoj klasi, kako i samo ime kaže, su ekonomičnija. Cena njihovog najam je manja, i troše manje goriva pošto imaju manju kubikažu motora i manju težinu. Ukoliko imate ograničen budžet, onda ne treba previše razmišljati, tražite ekonomsku klasu.


klase vozila,srednja klasa


Umesto zaključka


Koju čete klasu izabrati, srednju ili ekonomsku, zavisi od vaših potreba i budžeta sa kojim raspolažete. U rent a car agencijama ističu da je važno da klijent zna šta mu treba, zna svoje želje i respektuje činjenice. Ukoliko je grupa veća i putuje na veću destinaciju, izbor je srednja klasa, ukoliko se radi o kraćoj vožnji i manjoj grupi, gde udobnost nije faktor, gde ej budžet ograničen, onda bez dileme – vozila iz ekonomske klase su pravi izbor.


2 коментара:

 1. Neke lrent a car agencije imaju tz 0 grupu vozila. To su najmanja vozila Spark, Twingo, i sl. Ova vozila su najmanja, ajmanje troše i najeftinija su.

  ОдговориИзбриши
 2. Cena vozila u rent a car agencijama je malo pala, tako da možete umesto srednje kalse da iznajmite neki sedan ili neki model iz većih klasa

  ОдговориИзбриши