петак, 17. фебруар 2017.

Nekoliko saveta kako ne ostati bez goriva u iznajmljenom vozilu

 Nekoliko saveta kako ne ostati bez goriva u iznajmljenom vozilu


Da li ste nekada ostali bez goriva na putu? Deluje da se to događa nekom drugom, ali to se može dogoditi svakome ukoliko se ne vodi računa. Posebno je to neredak slučaj pri iznajmljivanju vozila u nekoj rent a car agenciji. 
Radi se o novim automobilima, na koji vozač nije naviknut, ne zna njihovu
potrošnju, ne snalazi se dobro sa novotarijama na instrument tabli. Posle se svi vajkaju, pravdaju i zbijaju se šale, preispituju se kako su mogli da ne primete alarmno svetlo na pokazivaču goriva, ili su ga primetili kada je bilo već kasno, kako je moglo da se ne zna da na tom području ne postoji ni jedna benzinska pumpa itd, itd.

Pažljivo pročitajte sledeće savete kako bi ste izbegli ovakve ne baš zabavne, neprijatne, a ponekad i opasne situacije pri korišćenju rent a car vozila:
 1. Informišite se o kapacitetu rezervoara za gorivo automobila koji iznajmljujete
 2. Koristite merač rastojanja kako bi izračunali koliko možete da pređete sa raspoloživim gorivom
 3. Informišite se o mestu gde putujete i gde se tačno nalaze benzinske pumpe - posebno ako putujete na nepoznate i udaljene destinacije
 4. Stalno proveravajte pokazivač goriva


 • Ukoliko hoćete da iznajmite vozilo koje je novo za vas i na koje niste naviknuti, koje je drugačije od vašeg ličnog automobila, ne znate njegovu potrošnju pri različitim uslovima na putu, potrebno je obavestiti se i popričati sa službenikom rent a car agencije o tome kolika je potrošnja, koliki je kapacitet rezervoara i koliko se kilometara može proći sa punim rezervoaraom. 
 • Morate voditi računa i o načinu vožnje koja utiče na potrošnju goriva. Ukoliko se radi o gradskoj vožnji sa mnogo zaustavljanja i sporom vožnjom, automobil će više trošiti a time će brže potrošiti rezervoar. Vožna konstantom brzinom na autoputu traži manje goriva. Zimi je potrošnja veća nego leti, manji automobili manje troše, nove gume troše manje nego stare
 • Koristite merač puta kako bi ste izračunali pređeni put, kao i koliko goriva vam je potrebno da stignete do vaše destinacije. Sada je tehnologija toliko uznapredovala da postoje i na internetu. Kada napunite gorivo resetujte vaš merač i pažljivo ga pratite da bi ste na vreme potražili najbližu pumpu. 
benzinska pumpa
 • Dobro se obavestite o mestu gde putujete, o gustini benzinskih pumpi kao i o postojanju vulkanizera ili servisa (zlu ne trebalo). To možete i pretragom na Internetu, pumpe za gorivo su u većini slučajeva precizno označene na digitalnim kartama. Ukoliko putujete u neku stranu zemlju obavestite se kako se plaća na pumpama (karticom, evrima ili lokalnom valutom, itd). U nekim zemljama benzinske pumpe su potpuno automatizovane, nema radnika na njima, tako da morate sve sami, od točenja goriva do plaćanja. Naučite kako se to radi. 
  potrošnja goriva
 • Pogled neka vam stalno bude na pokazivaču goriva. Neka vozila imaju digitalni displej dok su kod drugih pokazivači klasični analogni. U večini slučajeva, kada je rezervoar pri kraju zasvetli signalna lampica, a ponekad se začuje i zvučni alarm. Budite sigurni kako pokazivač tačno izgleda kako ne bi bilo zabune. Budite oprezni i ne dozvolite da se količina goriva spusti ispod četvrtine rezervoara. 


Ekstra savet - Locirajte gde je pokopac rezervoara


Ovaj savet će nekima biti smešan, ali ukoliko iznajmite novo vozilo treba da znate sa koje strane se puni rezervoar. Ne želite situaciju da parkirate auto na pogrešnu stranu na pumpi gde crevo ne može da stigne pa mora da preparkirate uz podsmešljive poglede i trubljenje sirenama.


Uživajte u putu!

2 коментара:

 1. Zaista vrlo koristan tekst za nekoga ko i u Beogradu, u kome zna sve, ostane bez goriva :) Hvala!

  ОдговориИзбриши
 2. Zanimljiv tekst, podseca nas na znacaj planiranja putovanja pa makar to bila i samo voznja kroz grad. Voznja "stani - kreni" znacajno povecava potrosnju goriva, tako da i blize destinacije mogu iscrpeti vise goriva nego sto smo mislili da je dovoljno.

  ОдговориИзбриши