среда, 09. март 2016.

Šta je potrebno znati pri iznajmljivanju automobila

Putovanje automobilom nosi svoje prednosti. Na ovaj način mogu se posetiti mesta na koja je vrlo teško prići na drugi način (javnim prevozom, biciklom, peške). Ne mora se posedovati automobil, on se može iznajmiti tj. rentirati u specijalizvanim agencijama - rent a car agencije. To donosi neke prednosti, kao što je bolja organizovanost, biranje momenta i mesta gde se želi otići, nezavisnost i ekonomičnost, naime iznajmiti vozilo je vrlo često jeftinije od putovanja taksijem.

Potrebno je znati neke činjenice kada se radi o iznajmljivanju vozila.


Cene rentiranja

·      U većini slučajeva kompanije računaju najam svojih automobila u danima, jedan dan je minimum. Cene se kalkulišu prema broju dana najma, više dana donose popuste pa je cena manja.
·      Automobili se klasifikuju u klase, svaka klasa ima svoje cene koje rastu  nižih klasa tj. od manjih vozila ka većih i prestižnih vozila.
·      Ukoliko klijent zakasni sa vraćanjem automobila mora da platite dodatno, ako se zakasni nekoliko časova onda se računa kao da je držao vozilo još jedan dan. Ono što može klijent da učini je da pre kraja roka, ako vidi da ne može da stigne, da pozove agenciju i da produži najam.
·      Ukoliko je automobil oštećen ili ukraden, ako klijent ošteti neki drugi automobil ili povredi nekog, rent a car agencije  terete njega i on mora da plati sve troškove popravki.
·      Depozit pri plaćanju - Različite rent a car agencije se razlikuju po visini depozita koji se uplaćuje kao osiguranje od šteta, kazni i kašnjenju u vraćanju automobila. Neke uopšte ne traže ovaj depozit, dok kod drugi je obavezno. On se uplaćuje krednitnom karticom ili u gotovini.   Skriveni troškovi

 • Neke od Rent a car kompanija su na lošem glasu zbog ovih troškova, kojih nema u ugovorima ali koji mogu da dođu na naplatu kako što su administrativne takse, dodatno sedište za dete,aerodromske ili neke druge lokalne takse i td.
 • Agencije nude više vrste i paketa osiguranja, potrebno je pažljivo proučiti sve uslove, pročitati „sitna slova“, posebno ako se putuje u drugu zemlju, i onda odabrati najpovoljnije. U svakom slučaju bez osiguranja ne treba kretati na put.
 • Uobičajeno je da se auto podigne sa punim rezervoarom i da se takav i vrati, ukoliko se vrati sa praznim rezervoarom plaća se za potrošeno gorivo, a cena je veća od te na benzinskoj pumpi.
 • Ne preporučuje se izbegavanje plaćanja kazni i parkiga.  Policija posebno voli da kažnjava vozače koji voze iznajmljena vozila. Dešava se da  tako da iako više vozila parkirana na nedozvoljenom mestu, kazne njih a ostale poštede. U nekim državama se oštro kažnjava neplaćanja parkiga, kazne idu od vrlo visokih zateznih kamata do zatvorskih kazni.


Biranje vozila

 • Provera stanja automobila: vozilo može da bude oštećeno ili ogrebano, staklo slomljeno, sedišta pocepana i slično, ukoliko se ne primete na vreme pri vraćanju automobila sve pada na trošak klijenta. Provera se radi zajedno sa radnikom u agenciji i prilikom preuzimanja i vraćanja vozila obavezno se potpisuje obrazac o stanju vozila.
 • Proveriti da li automobil ima dovoljno prostora za putnike i njihov prtljag, lako se može desiti da automobil ne odgovara rezervaciji (primer klijent naruči Škodu Oktaviju kabriolet, a dobije Škodu Oktaviju hečbek). Svako naknadno menjanje ugovora je nemoguće ili iziskuje dodatno plaćanje.
 • Proveriti kako se stiše do željene destinacije, ukoliko do nje vode makadamski i loši putevi potrebno je odabrati robusnije vozilo sa većom kubikažom, a izbegavati luksuznije i nežnije varijante.
 • Ukoliko se putuje zimi ili u planinskim predelima gde je još sneg, automobil mora da poseduje adekvatnu opremu (zimske gume,  lance i sl.).
 • Proveriti kakvo gorivo troši automobil (posebno važno ako se putuje u stranu zemlju - gorivo nije svuda isto).
 • Specifična pravila i propisi zemlje gde se putuje. Ukoliko se iznajmljuje automobil u državi gde su većina automobila sa automatskim manjačem a klijent je naviknut na manuelni (ili obratno), potrebno je unapred se raspitati i proveriti kod agencije da li ih poseduju, kao i njihove cene, mogu da budu skuplji zato što nisu standardni.
 • Ukoliko se putuje po prvi put, od agencije obavezno tražiti da vozilo ima GPS uređaj.
 • Preporučuje se da se klijenti unapred dogovore sa agencijom da u automobilu postoji uređaj za elektronsko plaćanje putarine.


Rezervacija - bukiranje automobila

 • Rent a car agencije su često pretrpane i prebukirane posebno kada je sezona u punom jeku,  može da se desi da vozila budu nedostupna u datom trenutku. Čak ni rezervacija vozila unapred ne mora da bude garancija. Da bi se ovo izbeglo, agencije nude opciju da se unapred plati deo sume ili cela suma, što naravno povaćava cenu najma, ali klijenti su osigurani od čekanja da se njihovo vozilo oslobodi.   
 • Može se dogoditi da agencija u datom trenutku nema vozilo koje je kllijent rezervisao pa mora da ponudi veći model koji je i skuplji.  
 • Treba proveriti gde su parking mesta agencije kod koje se rezerviše vozilo. Neke imaju svoje privatne parkinge, koji mogu da budu daleko od aerodroma ili mesta gde se putuje, pa tako klijenti moraju da unajme taksi da bi kompletirali svoje putovanje. Razlikuje se i vraćanje vozila, kod nekih postoje strogo određena mesta gde auto mora da se odveze, druge agencije imaju svoje ljude koji dolaze po ključeve u hotel ili na mesta koja se unapred dogovore. Neki proveravaju automobil, a neki veruju klijentu na reč.


Izbor rent a car agencija

Svi su čuli za Avis, Hertz i druge velike međunarodne agencije. Njihova prednsot je što imaju svoje poslovnice po celom svetu, tako da je olakšano iznajmljivanje ako se putuje u inostranstvo. Prednost lokalnih i manjih kompanija je što su jeftinije, elastičnije u poslovanju (može se pregovarati o dužini najma, vraćanja vozila, cene), zbliže se i više poštuju svoje mušterije pošto moraju da se bore za njih, za razliku od skoro automatskog poslovanja velikih igrača. Agencija ima dosta, potrebno je dobro ih proučiti, a pomažu specijalizovani sajtovi za pretraživanje rent a car agencija preko kojih se može izvršiti pretraga i upoređivanja više agencija, kvaliteta njihovih usluga, voznog parka i cena.

3 коментара:

 1. Osnovno je dobro procitati ugovor do najsitnijih slova kako kasnije nebi bilo nesporazuma.

  ОдговориИзбриши
 2. What's the difference between all wheel drive and 4 wheel drive ...
  quick service

  ОдговориИзбриши
 3. Thanks for sharing this great article! That is very interesting I love reading and I am always searching for informative information like this.
  Rent a Car

  ОдговориИзбриши