среда, 13. март 2024.

Sličnosti i razlike između nemačkih, japanskih i američkih vozila

Najveći i najznačajniji svetski proizvođači vozila su američke, nemačke i japanske kompanije (uz francuske, korejske kao i sve veći prodor kineskih). Između modela vozila koji dolaze iz ovih zemalja postoje razlike ali i određene sličnosti po kojima su prepoznatljivi ljubiteljima četvorotočkaša.


Vozila iz Nemačke


Istorija nemačke auto industrije počinje 1864 godine kada je inovaror po imenu Zigfrid Markus napravio prvi automobil sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, prvi automobil koji je ušao u masovnu proizvodnju je Benz-Patent Motorvagen iz 1885-te godine. Ovo vozilo je moglo sa jednim punjenjem rezervoara da pređe 104 km, što je za to vreme bio veliki iskorak.


Karakteristike nemačkih vozila:

Kvalitet izrade – zaštitni znak nemačke auto industrije je visok kvalitet njihovih proizvoda. Na kvalitetu se insistira u svim fazama izrade, od nabavke mašina i robota za fabričke hale, angažovanja i obuke radne snage, pažljivog dizajniranja i razvoja novih modela, izbora materijala, do same proizvodnje i montaže vozila. Kvalitet nemačkih vozila povlači i njihovu veću cenu, tako da su među najskupljim modelima.

Luksuz i prestiž - luksuz u nemačkim vozilima je prisutan i očigledan čak i kada se ne radi o modelima visoke klase. Kožna sedišta, izgled, stil i dizajn karoserije i enterijera, kao i vrhunska završna obrada nemačkih automobila su vremenom postali standard.

Izdržljivi i pouzdani motori – motori u nemačkim vozilima su veoma pouzdani, efikasni i trajni (uostalom kao i ostali sistemi i delovi vozila). Uz pravilno i redovno održavanje, mogu da traju nekoliko decenija a da ne izgube svoje performanse.

Kvarovi i popravke su retke, ali kada se dese obično su dosta skuplje od konkurentskih proizvođača. Razlozi za to su jedinstveni, zamršen i precizni inženjering i dizajn. Automehaničari moraju da prođu specifičnu obuku kako bi mogli uspešno da popravljaju nemačke modele.

Najpoznatiji nemačkih brendovi su Volksvagen, Mercedes, BMW, Audi, Opel, itd.

nemčki automobil mercedes
Nemačka vozila. Izvor slike Mike Bird, Pexels

Vozila iz Japana


Prvo vozilo u Japanu datira iz 1904 godine. To je bio autobus pokretan parnom mašinom i u koji je moglo da stanu 10 putnika. Prvi, potpuno japanski automobil sa benzinskim motorom je proizveo mašinski inženjer Komanosuke Učijama, tri godine kasnije.


Karakteristike japanskih vozila:

Zajedničke karakteristike japanska vozila su impresivna i sofisticiranoj tehnologiji izrade, visoka pouzdanost, niska stopa kvarova, mali troškovi za održavanje.

Pouzdanost – ova karakteristika važi za sve japanske modele i klase vozila, od malih gradskih automobila do onih najluksuznijih. Japanski proizvođači testiraju i usavršavaju svaki deo i dizajn pre ugrađivanja u vozilo. Vreme razvoja i izbacivanja novih modela na tržište se ponekad produžava i po nekoliko godina, sa ciljem da se poveća njihov kvalitet i pouzdanost.

Primena inovativnih tehnologija – mnogi tehnološki prodori nalaze primenu u japanskim vozilima (da pomenemo integraciju čipova i drugih elektronskih proizvoda, rotacioni motori, hibridni pogon, “just in time” stistem proizvodnje vozila bez zastoja, itd). Na taj način se podiže kvalitet, bezbednost, udobnost vožnje i efikasnost u potrošnji goriva.

Jednostavno održavanje i veoma retki kvarovi – ako ne volite posete automehaničarskim servisima, kupite japanski auto. Nećete godinama morati da dižete haubu, osim za redovno održavanje, promenu ulja ili čišćenje motora.

Neki od najpoznatijih japanskih brendova: Tojota, Honda, Dajhacu, Micibuši, Mazda, Nisan, itd.

japanska vozila, Honda
Japansko vozilo. Izvor: Javon Swaby, Pexels 

Američka vozila


Prvi američji auto na benzin su dizajnirali dva biciklistička mehaničara, J. Franks i Charles Duriea, još 1893 godine. Ali za pravog oca američke autoindustrije smatra se Henri Ford. On je 1908 godine prvi u svetu počeo serijsku proizvodnju nekog automobila – čuvenog Modela T. Američka vozila se izdvajaju od drugih proizvođača po svojoj praktičnosti, povoljnim odnosom cena – kvalitet i po veoma jeftinim i pristupačnim popravkama.


Karakteristike američkih vozila:

Veličina i snaga vozila – amerikanci vole velika vozila sa snažnim motorima. Na to utiče i sama geografija - to je zemlja ogromnih distanci, otvorenih ravnica, širokih, ravnih autoputeva bez mnogo krivina, vožnje traju po nekoliko sati pa i dana. Od vozila se traži da mogu da savlađuju velike distance, da se što manje kvare i da budu što udobnija. Zato su američka auta, za razliku od evropskih i japanskih, širi, duži i teži. U njih se ugrađuju snažni motori sa velikom kubikažom. Iako je poslednjih godina došlo do izvesnih promena - na američkim putevima sada mogu da se sretnu i manja i efikasnija vozila - koncept velikih i robusnih SUV-ova ili kamioneta koji gutaju gorivo, je i dalje dominantan.

Jeftino održavanje i popravke – održavanje i popravka kod američkih automobila je jednostavna i jeftina. Za to su zaslužni dizajn motora i karoserije i jeftini rezervni delovi. U američkim modelima nema mnogo elektronike i složenih sistema, ne vodi se mnogo računa ni o potrožnji goriva, koje je u SAD relativno jeftino.

američki automobil pored puta
Američko vozila. Izvor: Elsa Silva, Pexels 

Neki od najpoznatijih američkih brendova: Ford, Dženeral Motors, Krajsler, Ševrolet.


Kod nas su zastupljeni modeli skoro svih velikih proizvođača vozila, ali se po masovnisti i popularnosti ipak najviše izdvajaju nemačka vozila.



Нема коментара:

Постави коментар