четвртак, 8. јун 2017.

10 najbitnijih saveta za iznajmljivanje rent a car vozila



Korisni saveti za rent a car



Zašto lutati u nepoznatom kada je u pitanju rent a car? U današnje vreme kada postoji veliki broj dostupnih tekstova sa korisnim savetima. Korisni saveti su vrlo važan deo našeg putovanja i nije ih na odmet pročitati. Jer u svoj gužvi i frci neretko zaboravimo bitne stvari, a korisni saveti nam mogu poslužiti i kao podsetnik.

1. Rezervišite vozilo unapred

Što je vaša destinacija popularnija to su veće šanse da će cena iznajmljivanja vozila biti veća i skočiti još više tokom letnje ili zimske turističke sezone, kao i bitnijih praznika. Cene rastu sa porastom potražnjom, broj vozila i klasa u ponudi se u tom slučaju smanjuje što nameće potrebu za rezervacijom automobila unapred. Iako vam možda tako deluje, nimalo nije smešna ideja da rent a car vozilo koje će vam biti potrebno juna meseca rezervišete još u januaru, time sebi garantujete vozila po najpovoljnijoj ceni.


2. Izaberite pouzdanu rent a car agenciju

Internet je pun manjih i nedovoljno poznatih rent a car agencija koje nude naizgled bolje uslove od konkurencije. Na žalost, postoji mogućnost da će takva saradnja na kraju postati stres koji se pamti usled neprofesionalnosti službenika, lošeg održavanja vozila i aljkave dokumentacije. Potrudite se da dobro upoznate agenciju i saznate iskustva njihovim prethodnih klijenata.


3. Izaberite adekvatno vozilo


Rent a car agencije imaju u ponudi širok izbor različitih modela i klasa vozila. Neki modeli neće biti pravo rešenje za vašu potrebu tako da imajte u vidu kakvo vam vozilo treba. Jasno je da luksuznom executive limuzinom nema smisla poći na put u unutrašnjost zemlje – odaberite pravilno.





4. Budite spremni da pregovarate sa službenikom rent a car agencije

Zaposleni u mnogim rent a car agencijama dobijaju novčane stimulacije ukoliko ubede klijenta da kupi dodatne opcione pakete ili skuplja osiguranja. Obzirom da su velike šanse da ćete imati posla sa nasmejanim službenikom koji se trudi da od vas “izvuče” još novca, nemojte popustiti pod pritiskom i ne dozvolite službeniku da naknadno promeni uslove vaše rezervacije.

 5. Upoznajte topografiju terena, kvalitet i karakteristike puteva i običaje vozača



Ovo je naročito bitno ukoliko ste relativno mlad vozač bez dugogodišnjeg iskustva. Serpentine koje meandriraju planinskim krajolikom, gradska “stani-kreni” vožnja, prgavi vozači i ulice i putevi puni rupa i zakrpa su veliki izazov i za iskusnije vozače. Potrudite se da proučite ove detalje kako kasnije ne bi imali stresnih situacija za volanom.


   6. Isplanirajte put 

Ovo je naročito bitno ukoliko planirate dalje putovanje. Ispitajte putnu mrežu, lokacije na kojima se izvode radovi na putu, eventualna oštećenja puta, mrežu benzinskih stanica i vrste goriva u ponudi što je naročito bitno za vozila koja kao pogonsko gorivo koriste metan ili TNG.




 7. Fotografišite vozilo prilikom preuzimanja 

Saobraćajne nezgode se dešavaju češće nego što mislite, čak i veoma iskusnim vozačima. I pored vaše pažnje, može se desiti da na vašem iznajmljenom vozilu dodje do oštećenja na staklima, svetlosnim grupama, retrovizorima i gumama. Ako je vozilo već oštećeno a službenik rent a car agencije nije uneo oštećenja u dokumentaciju, vi plaćate primećenu štetu. Zato pre polaska proverite vozilo, slikajte ga i proverite da li postoje eventualna oštećena – ako ih primetite, proverite da li su dokumentovana.


8. Fotografišite vozilo prilikom vraćanja rent a car agenciji

 Kada budete vratli vozilo rent a car agenciji, službenik će proveriti stanje vozila i uporediti ga sa stanjem u kome Vam je predao. Ako je vozilo bilo oštećeno ranije ali nema pisanog traga o tome,Vi ćete platiti popravku. Isto naravno važi i za oštećenja koja su nastala tokom Vaše upotrebe vozila a naravno. Iz tog razloga zajedno sa službenikom proverite stanje vozila i slikajte ga iz različit



9. Potrudite se da vozilo vratite čisto

Većina agencija će vam po prilično visokoj ceni naplatiti naknadno pranje vozila koje im vraćate ukoliko njegova čistoća nije u skladu sa njihovim standardima.


10. Proverite stanje na vašem računu nakon vraćanja vozila

 Dešava se da neke rent a car agencije nakon preuzimanja vozila ipak zadrže depozit ili naplate dodatne troškove i nakon nekoliko sedmica. Ti naknadni troškovi mogu biti saobraćajne kazne, kazne za nepropisno parkiranje, vanredni troškovi održavanja, dodatno čišćenje vozila i popravke oštećenja na vozilu. Problem je u tome što skoro po pravilu rent a car agencije neće poslati dokumentaciju kojom se dokazuje da ste vi odgovorni za nastale troškove. Zbog svega ovoga proveravajte stanje na vašem tekućem računu i do mesec dana nakon vraćanja vozila.

Zahtevajte dokumentovane dokaze za štetu nastalu tokom vaše upotrebe vozila i budite spremni da uložite žalbu na eventualnu naplatu takvih dodatnih troškova. 

 Dakle  suština cele ove priče bi bila da je najbitnija stvar o kojoj se treba zaista pobrinuti jeste zapravo izabrati pouzdanu rent a car agenciju, koja će Vam izaći u susret po mnogim pitanjima, aVi ćete biti izuzetno zadovoljni njihovim uslugama.


5 коментара:

  1. Od svega navedenog, mislim da je najbitniji kredibiletet agencije od koje se iznajmljuje rent-a-car vozilo. Ako je agencija odlicna, malo sta moze da se desi. Na kraju krajeva, iznajmljeno vozilo bi trebalo da se vrati u istom stanju u kojem je preuzeto, a sve zavisi od ljudi i medjusobne saradnje.

    ОдговориИзбриши
  2. U svkom slučaju korisni saveti. Po nekad u zurbi bi zaboravili i glavu poneti, moze da posluzi kao podsetnik.

    ОдговориИзбриши
  3. većina rent a car agencija imaju nova vozila, ali treba znati da se ona dosta voze, menjaju se razni vozači, tako da su mogući i potencijalni kvarovi, na upravljačkim sistemima, menjačima ili kočnicama. Zato nije loše zamoliti ih za probni krug, malo će se začuditi, ali pristaće

    ОдговориИзбриши