уторак, 24. фебруар 2015.

Kako da iznajmite rent a car vozilo

Vodič za početnike
Pre nego što krenete u proceduru iznajmljivanja vozila, treba najpre tačno da definišete svoje potrebe i zahteve.
 • Da li auto iznajmljujete za službeno ili privatno putovanje?
 • Da li vam je auto potreban za gradsku vožnju?
 • Ako planirate neku dalju relaciju, možda bi terenac bio bolji izbor? 
 • Za putovanje u društvu, važno je da auto bude komforan i da ima dovoljno mesta za prtljag.


Kada definišete najbitnije kriterijume, vreme je da istražite tržište. Možete da obiđete nekoliko rent a car agencija, a još bolja ideja je da "obiđete" njihove veb sajtove. Ovde ćete doći do neophodnih informacija o klasi vozila za koju ste se odlučili, i o uslovima iznajmljivanja.

Kako da odaberete rent a car agenciju

Pri izboru firme za iznajmljivanje vozila, potražite najbolju kombinaciju cene, uslova i usluga koje dobijate za svoj novac. Proverite šta je uključeno u cenu koju vidite:
 • da li je ograničena dnevna kilometraža
 • da li dobijate auto sa punim rezervoarom goriva
 • da li se osiguranje dodatno plaća
 • ima li doplate za drugog vozača
 • ima li još nekih skrivenih troškova
Naša preporuka je da birate rent a car agencije kod kojih su cene formirane po principu "sve uključeno". Jedini dodatni trošak biće vam gorivo.
Naročito budite obazrivi ako naiđete na ponudu gde su cene mnogo niže od prosečnih, jer sigurno postoji dobar razlog za to. Nemojte da štedite na kvalitetu automobila i na svojoj bezbednosti.
Obavezno proverite i da li je u toku neka akcija za period najma ili određenu klasu automobila. Firme često daju popuste za vikend najam ili produženi vikend, a za iznajmljivanje preko 30 dana sigurno možete da dogovorite posebne uslove.
  

Preduslovi za iznajmljivanje auta

 

Da biste rezervisali auto, morate da imate važeću vozačku dozvolu. Raspitajte se da li je ta dozvola dovoljna ako planirate da putujete preko granice, i kakva je politika kompanije za iznajmljivanje vozila po tom pitanju. Za rezervaciju automobila ostavlja se depozit, za koji vam može vam trebati i kreditna kartica. Mada u većini domaćih kompanija depozit možete ostaviti i u gotovini.
Kad ste sve sračunali i isplanirali, možete da se upustite u iznajmljivanje auta. Jedna varijanta je da odete pravo u rent a car agenciju, i na licu mesta pogledate ponudu i odaberete auto.
Međutim, rezervacija auta preko sajta je, u današnje vreme, lakši i bolji način.
 • agencije često daju povoljne ponude i popuste za rezervacije preko neta
 • nema gužve i čekanja, možete da odvojite vreme i proučite sve bitne stvari
 • dosta rent a car agencija kod nas ima kancelariju samo na Aerodromu Nikola Tesla, ali auto možete da preuzmete na bilo kojoj lokaciji u gradu

Sitnice o kojima treba da mislite 

Kada dogovarate vreme za preuzimanje i vraćanje auta, uvek ostavite malo rezerve ako se desi neko neplanirano kašnjenje. Agencije obično tolerisu do sat vremena prilikom vraćanja auta, a ako zakasnite više od toga, naplatiće vam još jedan dan najma.
Pre nego što odvezete auto, proverite ugovor i zapisnik o primopredaji. Proverite u kakvom je stanju automobil, da li su sva oštećenja dokumentovana. Detaljne savete možete da nađete u ovom tekstu.
Takođe, isprobajte kako rade osnovne komande u autu, testirajte kočnice, gas, brisače... Odvojite 10-15 minuta za proveru, kako biste ostatak vožnje bili mirni .
Vodite računa i o dokumentima: ugovor o najmu, polise osiguranja, konkat telefoni koji vam mogu zatrebati - sve to treba da stavite na sigurno mesto, jer ne znate u kom trenutku vam mogu zatrebati. Najbolje da takve stvari čuvate zajedno sa ostalim ličnim dokumentima. Nipošto ih ne ostavljajte u autu, jer ako dođe do obijanja ili krađe i ostanete bez te dokumentacije, šteta neće moći da se naplati od osiguravajuće kuće.
Kada budete potpuno sigurni da ste pročitali i razumeli sve stavke iz ugovora, da su svi detalji oko preuzimanja jasni, možete da se opustite i uživate u putovanju.

 

1 коментар:

 1. odlican tekst, rentiranje auta postaje sve rasirenije, postoje puno rentacar agencija, svaka je posebna na svoj nacin tako da nije na odmet znati osnovne stvari oko iznajmljivanja

  ОдговориИзбриши