среда, 7. јануар 2015.

Vožnja iznajmljenog automobila u zimskim uslovima

Da biste mogli da iznajmite automobil, osnovni uslov je da posedujete vozačku dozvolu. Ali, koliko god dugo da je imate, to nije i garancija da ste iskusan vozač, pogotovo kada je reč o vožnji u zimskim uslovima.


Zimska vožnja u gradu


Kad je u pitanju gradska vožnja, pogotovo u Beogradu, situacija se komplikuje već sa prvom kišom. Kada dođe do snega i poledice, prvih dan ili dva najbolje je ne paliti auto, dok se putari snađu i očiste ulice. No, često nismo u situaciji da biramo, i prinuđeni smo da vozimo bez obzira na stanje na putevima.
Ako već morate da vozite po zimi i snegu, potrudite se da izaberete auto koji će vam to olakšati. Dobra stvar kod iznajmljivanja automobila je što možete da tražite i dobijete baš ono što vam treba. Sve mora da funkcioniše besprekorno, i da bude ispravno - grejanje, brisači i ostale sitnice. Insistirajte da auto ima sve četiri zimske gume, kao i lance za sneg u dodatnoj opremi. Važno je da pre kretanja auto potpuno očistite od snega i leda, jer je dobra vidljivost izuzetno važna kada su uslovi za vožnju otežani. U novije modele automobila ugrađuje se grejanje za vetrobranska stakla, pa čak i za bočne retrovizore. Iznajmljivanjem nekog automobila iz više klase, poštedećete sebe mnogih muka u ledenim danima.

Bezbedna vožnja po snegu


Pored udobnosti, mora se mnogo više misliti i na bezbednost u ovim specifičnim uslovima za vožnju. U gradu vam najveću muku može zadati parkiranje, ili neka uzbrdica. No, ukoliko iznajmljujete auto za odlazak na zimovanje ili neki duži put, mnogo je toga o čemu morate voditi računa. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte auto koji:
  • ima pogon na sva četiri točka
  • ima ugrađen ABS sistem (Anti-lock Braking System)
  • poseduje HSA sistem (Hill Start Assist)

Podrazumeva se, takođe, da ima sve četiri zimske gume, bez obzira da li je pogon na dva ili četiri točka, kao i lance za sneg.

sneg na kolovozu


Zašto je sve ovo važno? Prilikom kretanja vozila po snegu ili ledu, koeficijent prianjanja između točka i asfalta manji je nego kada se vozi po suvom vremenu. Taj koeficijent se kreće između 0 i 1, pri čemu je na putu koji je pokriven snegom oko 0,5 a po ledu i poledici čak i manji od 0,1. To znači da vozač ima slabiju kontrolu nad vozilom, i da njime treba upravljati na drugačiji način.
Brzina i pravac kretanja ne smeju se naglo menjati. Treba voziti u nižem stepenu prenosa nego što vozite uobičajeno, što je posebno važno za manje iskusne vozače. Kočenje treba da se svede na minimum. Dok se točkovi okreću, između njih i asfalta postoji određeno trenje. Ako se kočnica naglo stisne, tog trenja nestaje, ali vozilo po inerciji nastavlja da se kreće, zapravo proklizava. To je i najčešći uzrok nezgoda u zimskim uslovima vožnje. Zato treba kočiti tako što ćete nežno i kratko pritiskati pedalu kočnice.
ABS sistem napravljen je tako da ne dozvoljava naglo kočenje i blokiranje točkova. Aktivira se u poslednjem trenutku, pa i ako se desi da naglo ukočite na klizavom kolovozu, neće doći do proklizavanja. Ovaj sistem je deo standardne opreme kod novih automobila. Zato prilikom iznajmljivanja birajte proverene rent a car agencije, koje ne nabavljaju polovne automobile za svoj vozni park.

Kako pokrenuti auto na klizavom putu?


Druga stvar koja može da bude problematična u zimskim uslovima jeste pokretanje automobila. Ako ste u prilici, potrudite se da parkirate na ravnom, jer će to donekle olakšati stvari. Gas treba lagano dodavati, kako točkovi ne bi proklizali. Dodatni problem može da predstavlja kretanje na uzbrdici. Ukoliko do toga dođe, pokušajte sa kretanjem u rikverc. HSA sistem bi trebalo da bude od pomoći, jer on je konstruisan tako da drži papučicu kočnice stisnutu još nekoliko trenutaka nakon što vozač skine nogu sa nje. To mu daje dovoljno vremena da nogu prebaci na gas, i da lagano stiska papučicu dok auto ne krene. Zato, ako krećete na planinu ili dalji put, trebalo bi da se raspitate koje su karakteristike automobila u klasi koju ste odabrali. Ako niste iskusan vozač, razmislite i o opciji da iznajmljivanje platite malo više, kako biste osigurali dodatnu pomoć na putu.



Još neki od trikova koje koriste iskusni vozači:
  • pred polazak na put namontirajte lance za sneg na rezervni točak
  • ako je kolovoz mnogo klizav, smanjite malo pritisak u gumama kako bi bolje prianjale za tlo
  • kad imate problem da pokrenete vozilo, zbog klizanja, probajte da krenete iz drugog stepena prenosa
I ne zaboravite koje su dve najvažnije stvari: povećana opreznost i smanjena brzina.

2 коментара:

  1. Korisni saveti koji su u ovom zimskom periodu preko potrebni. Opreznost je svakako bitna i kada vozimo vlastiti, a i iznajmljini auto.

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka rent a car agencija u svojoj ponudi vozila za iznajmljivanje mora da poseduje potrebnu zimsku opremu nama ostaje da se prilagodimo uslovima na putu pa vecih problema ne bi trebalo da bude.

    ОдговориИзбриши