среда, 28. октобар 2020.

Iznajmljivanju automobila za duga putovanja


Prednosti iznajmljivanja automobila u nekoj od brojnih rent a car agencija odnosu na korišćenje sopstvenog zavise od nekoliko stvari:

  • trajanja i dužine putovanja,
  • odredišta (more, planina, udaljeni grad ili selo, i slično)
  • od stanja i starosti ličnog automobila

U osnovi, iznajmljivanje vozila za (duže) putovanje omogućuje veću udobnost, brže stizanje do odredišta, izbegavanje kvarova na sopstvenom vozilu, posebno ako je ono staro ili neispravno, i veća elastičnost u biranju različitih prevoznih sredstava (deo puta može se putovati avionom ili vozom, a deo rentiranim automobilom)


Stvari koje treba razmotriti pre iznajmljivanja automobila

Kod odluje da li da iznajmite automobil, da putujete svojim vozilom ili da koristite javni prevoz, treba da imate na umu sledeće stvari:


Udaljenost putovanja


Ako planirate kratko putovanje, uzimanje sopstvenog vozila može biti pogodnije - posebno ako je ono u dobrom stanju.
Za duža putovanja, ima rezon razmišlajti o iznajmljivanju automobila.


Sezona putovanja


Obično se putuje leti, ali tada su cene hotela, avionskih karata, pa i najma automobila veće. Isto važi i za praznike i vikende.

Ukoliko želite da uštedite razmišljajte o putovanju i iznajmljivanju auta van sezone i tokom radnih dana.


Proverite dogovoreno


Pre rezervacije proverite da li su mesta za preuzimanje vozila na pogodnim lokacijama za vas.

Proverite i radno vreme rent a car agencija posebno ako su u drugoj državi, da li će moći da vam dostave vozilo na mesto i vreme kada vam treba, i da li je dostupan tip auta koji želite.

Rent a car agencije olakšavaju rezervaciju svojih vozila putem interneta, tako da sve što treba je da popunite on-line upitnik i da podignete ključeve. Ali ipak jedan telefonski razgovor radi potvrde dogovorenog nije na odmet.

skoda oktavia
Škoda Oktavija


Prednosti iznajmljivanja automobila za duga putovanja


Iznajmljivanje automobila za duža putovanja i ostavljanja sopstvenog automobila kod kuće ima nekoliko prednosti.


Manja amortizacija spostvenog vozila


Svako vozilo ima svoj vek trajanja i period amortizacije. Dugačke vožnje utiču na veće opterećenje motora, kočnica, menjača i ostalih delova vozila i skraćuju život automobila. To je posebno važno ako vam je auto uzet na lizing ili ako hoćete da ga prodate.

Novi automobil počinje da gubi od svoje vrednosti odmah čim ga kupite i svake godine njegova cena pada od 15 do 20 procenata.

Ovaj procenat se povećava sa dodatnim kilometrima i lošim stanjem naših puteva.

Ako vaš automobil nije u najboljem stanju za dugo putovanje, ako je star i podložan kvarovima, ako nemate vremena i sredstava da ga redovno održavate i servisirate, onda je bolje iznajmiti novo, sigurno i bezbedno vozilo koje neće da se kvari na putu.


Jeftinija vožnja


Ukoliko vam je važna potrošnja goriva, a vaš automobil mnogo troši, na raspolaganju vam stoje vozila koja su veoma efikasna i štedljiva.

Možete iznajmiti dizel ili benzinac, hibridni pa čak i električno vozilo. 

Osim uštede, ovakva vozila omogućavaju ekološku vožnju što u uslovima visoke zagađenosti u kojoj živimo nije nevažna stvar.

Osim toga, rent a car agencije nude pakete osiguranja koja delimično ili u potpunosti mogu pokriti eventualne štete nastale u saobraćajnoj nesreći.


Veća udobnost i sigurnost


Putovanje sa porodicom svakako je zabavno, ali ne i kada u autu nema dovoljno prostora za sve.

Ukoliko iznajmite prostranu limuzinu ili SUV, onda je taj problem rešen.

Luksuznije varijante nude sedišta koja se greju i podešavaju po visini, TV ili Hi-Fi radio opremu, krovne nosače za dodatni prtljag, GPS, ABS kočnice, servo upravljač, električne podizače prozora, kameru koja vas upozorava ukoliko napustite traku, tempomat, opremu za autonomnu vožnju trećeg ili četvrtog nivoa, klima uređaj, itd.


Mogućnost probne vožnje


Dugo putovanje je idealnan način da testirate automobil koji nameravate da kupite.

Iznajmljivanje baš tog tipa vozila na dužem putu je mogućnost da se uverite da li je vozilo za vas ili nije.



Tipovi vozila koja su najbolja za duža putovanja



Kada odlučite da je iznajmljivanje automobila najbolja opcija za vaše putovanje, treba da izaberete tipove vozila.

Kada se bira vozilo za dugo putovanje treba uzeti u obzir:

  • Broj sedišta
  • Veličina prtljažnika
  • Snagu i kubikažu motora
  • Veličinu vozila

Sedan


Sedani se opisuju kao vozila sa tri kutije. Prva kutija je motor, druga prostor za putnike, dok je treća kutija gepek.

Imaju prijatnu vožnju, veoma su udobni i prostrani, motor je snažan i nećete imati problema sa slabom vučom na uzbrdicama.

Sedanu su savršeni za duga putovanja i porodice sa mlađom decom. Deca mogu udobno da sede na pomoćnim sedištima, a da se ne osećaju previše skučeno, a u automobil lako stane 5 putnika i više torbi prtljaga.


Karavan


Ukoliko vam je potreban veliki prtljažnik onda je izbor – karavan. U karavanima mogu udobno da se smeste 5 putnika i mnogo tereta, imaju prijatnu vožnju, nisu toliko brzi i okretni, ali su kao stvoreni za duga putovanja na odmor.


Džip ili SUV


Izaberite SUV ako će vam trebati malo više prostora tokom putovanja i ako nameravate da odete na planinu ili do mesta gde nema dobrih puteva. 

Bez obzira da li imate stariju decu ili planirate da krenete na put sa svojim kućnim ljubimcima, SUV će svima obezbediti ugodno putovanje.
Neki modeli mogu da povezu i do 7 putnika.

Kamioneti


Kamioneti sa pogonom na sva četiri točka je odličan ako putujete van puteva, po kamenitom ili zaleđenom terenu, neravnim ili zemljanim putevima, i slično.

Imaju dizel motore koje su veoma snažni ali ne troše puno.

NIsu tako udobni kao SUV-ovi, ali sa njima ćete stići na mesta koje običan auto ne može da dosegne. Odlični su i za prevoz veće količine opreme za kampovanje ili planinarenje.


Kombi Opel Vivaro
Kombi Opel Vivaro


Kombi


Možda najbolja opcija za grupe i velike porodice. Kombiji nove generacije su neverovatno udobni i imaju snažne motore. Vožnja njima se ne razlikuje od vožnje luksuznim limuzinama.

U kombiju možete da prespavate, možete da jedete, da se zabavljate dok se vozite.

Mogu imati krevete, stolice, stolove, kao i dodatnu opremu poput Internet rutera, TV ekrana, DVD uređaja za zabavu dece.

U njima mogu da stanu 15 putnika i dosta prtljaga.


Luksuzne limuzine


Ukoliko želite sebi i svojoj porodici priuštiti luksuzno putovanje, onda su limuzine pravi izbor za vas. 

Neke od rent a car agencija nude limo servis, posebnu uslugu za maksimalno uživanje. Ova usluga uključuje i vozača.


3 коментара:

  1. Odličan članak. Imam mali gradski auto i za duža putovanja (obično do mora) obavezno iznajmljujem neki karavan, zbog prtljaga i udobnosti, a posebno sigurnosti. Ipak su ti automobili u mnogo boljem stanju i uvek provereni pre iznajmljivanja. Zato uzmem iz neke od renomiranih agencija i ne boli me glava...

    ОдговориИзбриши
  2. Karavan - definitivno najbolje resenje ako idete na odmor sa porodicom!

    ОдговориИзбриши
  3. Visoki ljudi na dugačkim putovanjima imaju problem. Treba smestiti noge i ne udarati u tavan. Na sreću postojevozila za visoke ljude.

    ОдговориИзбриши