петак, 9. октобар 2020.

Četiri načina za rešavanje zamagljene šoferšajbne

zamagljeni prozori



Zimi i kasno u jesen kada je vreme hladnije i vlažnije procenat vlažnosti u vazduhu se povećava, a sa njim i problemi sa zamagljenim prozorima u automobilima.

Zamagljivanje prozora nije samo estetski nego i ozbiljan bezbednosni problem zato što smanjuje preglednost na putu.

U produžetku navodimo 4 jednostavna načina kako možete da rešite problem zamagljivanja šoferšajbni i ostalih rozora u vozilu:


1.Očistite prozore iznutra


Borba protiv zamagljenih prozora kreće od pravilnog čišćenja stakla sa unutrašnje strane.

Često zaboravimo ovaj deo prilikom pranja automobila, a to je greška. Naslage masti i prašine koje se akumuliraju na unutrašnjoj površini usporavaju isparavanje vodene pare. Dobro očišćeni prozori iznutra daju iznenađujuće dobre rezultate, posebno u zadimljenim automobilima.

Najbolji rezultati postižu se čišćenjem običnim sredstvom za čišćenje stakla, koje se koristi i kod kuće, toaletnim papirom ili ubrusom. Izbegavajte novinski papir.



2. Zamenite vazdušni filter


Ako se prozori nastave magliti i nakon čišćenja, preporučujemo da proverite vazdušni filter.

Nečistoća, prašina i ostaci lišća koji se tamo nakupljaju, skupljaju i zadržavaju vlagu tokom kišnog vremena, a ona se zatim taloži na površini stakla kada se aktivira cirkulacija vazduha.

U većini automobila zamena ovog filtera je jednostavna. Uputstva za zamenu obično se nalaze u kutiji novog vazdušnog filtera.



3. Sprečite skupljanja vlage u vozilu


Tokom kišnih perioda prilikom ulaska u automobil sa cipelama i odećom unosimo velike količine vode i vlage.

Ne treba dozvoliti skupljanje ove vlage zato što ona na kraju nađe put do prozora.

Tapaciri i dušeci upijaju vlagu, zato se tokom jeseni i zime preporučuju gumene prostirke.

Ako se automobil koristi za kraća putovanja, tokom kojih se on ne može zagrejati, nakupljena voda neće ispariti.

U nekim prodavnicama su dostupni specijalni odvlaživači, ali je jeftinije i brže koristiti debele slojeve dnevnih novina (papir koji se koristi za štampanje dnevnih novina najbolje upija vlagu). Stavite novine ispod podnih prostirki i pokrivača, u prtljažnik, i ostavite ih u vozilu 2-3 dana.

Takođe je preporučljivo da se nakon dugog putovanja auto temeljito provetri otvaranjem svih vrata na nekoliko minuta.

Veoma je efikasno i temeljito usisavanje unutrašnjosti pomoću snažnog usisivača.



4. Uključite klima uređaj


Skoro svi automobili danas imaju klima uređaje, koji pored osnovne funkcije može da se koristi i za efikasno rešavanje zamagljivanja prozora. Tokom svog rada sistem brzo uklanja višak vlage, doprinoseći odmagljivanju prozora.

Uključite klimu čak i ako radi grejanje u automobilu. Nakon deset sekundi rada, vodena para će nestati sa prozora. Pored toga, uključivanje klima uređaja zimi štiti kompresor od kvarova i habanja, a njegova popravka mnogo košta.



Ukoliko znate za neke druge načine odmagljivanje prozora u vozilima, molimo vas da ih navedete u komentarima.

2 коментара:

  1. Obično uključim ventilator i grejač zadnjeg stakla, i to bude dovljno. Ali pre neki dan mi je pala na pamet još jedna ideja. Da mi se u kupatilu ne bi maglilo ogledalo, pošto nemam prozor, čistim ga tako što ga namažem penom za brijanje, a onda istrljam suvom krpom. Možda bi pomoglo i u kolima. Probaću, kad krene hladnije vreme.

    ОдговориИзбриши